Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liderii sindicali din MFP îşi dispută reprezentativitatea şi rezultatul negocierilor pe stimulente

Luni, 18 Octombrie 2010 (16:17:46)

Liderii celor două sindicate ale angajaţilor din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Vasile Marica şi Sebastian Oprescu, reprezentând Alianţa "Sed Lex" şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, se ceartă pe reprezentativitate şi pe rezultatul negocierilor privind acordarea stimulentelor.

Federaţia Naţională a Sindicatelor Muncii şi Protecţiei Sociale, afiliată la Alianţa "Sed Lex", dezaprobă acţiunea Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), reprezentat de Sebastian Oprescu, prin care, "în înţelegere cu reprezentanţii puterii, pentru interese personale, a semnat un document prin care acordarea stimulentelor va dezavantaja funcţionarii publici", se arată într-un comunicat de luni al Alianţei.

În opinia reprezentanţilor federaţiei afiliate la "Sed Lex", prin această poziţie s-a urmărit dezbinarea şi compromiterea mişcării sindicale de către un sindicat fără membri în teritoriu, care "s-a erijat în aparător al tuturor funcţionarilor din mai multe ministere".

"Solicităm funcţionarilor publici şi personalului contractual din instituţiile subordonate sau coordonate de Ministerul Muncii să fie prudenţi la mesajele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, care urmăreşte continuarea compromiterii acţiunilor sindicale, dezbinarea între sindicate şi între salariaţi", se mai arată în comunicat.

O altă organizaţie membră a "Sed Lex", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, dezavuează, într-un comunicat de luni, modul în care "sindicatele de buzunar, ca cel condus de Sebastian Oprescu", a participat şi şi-a asumat "cu o lejeritate nedemnă de un sindicat modalitatea incorectă de acordare a suplimentelor salariale pentru angajaţii MFP".

În opinia reprezentanţilor Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, "aceste demersuri pseudosindicale" aduc prejudicii materiale lucrătorilor reprezentaţi de "astfel de structuri lipsite de responsabilitate".

La rândul său, Sebastian Oprescu neagă acuzele aduse de Vasile Marica prin federaţiile afiliate la "Sed Lex" pe care le-a reprezentant la negocieri şi precizează că SNFP este reprezentativă la nivelul Ministerului Finanţelor, ANAF şi Gărzii Financiare.

"Având în vedere declaraţiile eronate ale reprezentanţilor «Sed Lex» faţă de organizaţia SNFP cu privire la reprezentativitatea noastră la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, comunicăm că SNFP este reprezentativ, conform Hotărârilor Judecătoreşti, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice prin HJ nr. 6716/ 18.05.2009, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin HJ nr. 255/13.01.2009, Gărzii Financiare prin HJ nr. 9/13.02", se arată în comunicatul SNFP.

SNFP mai arată că, potrivit certificatului fiscal cu nr. 56494/27.09.2010, nu are datorii la bugetul de stat şi este calificat pentru derularea unui program pe fonduri structurale în valoare de 8.855.375 de lei pentru întărirea activităţii sindicale teritoriale încă din data de 1 aprilie 2010.

Sebastian Oprescu spunea, sâmbătă seară, la finalul unei runde de discuţii la MFP, că s-au stabilit criterii clare de acordare a stimulentelor, urmând ca luni, la nivel teritorial să fie puse în aplicare, în funcţie de acest lucru decizând continuarea sau nu a protestelor.

"Conform eficienţei la locul de muncă, vor primi stimulente toţi angajaţii. Este un compex de factori care duce la eficienţă, fiecare activitate la nivelul MFP e importantă, deci fiecare trebuie să primească stimulente, dacă acea direcţie face performanţă", preciza Oprescu.

Acesta adăuga că responsabilitatea ca cei cu salarii mici şi care lucrează eficient să primească stimulente va reveni liderilor de sindicat. "Avem încredere în liderii sindicali teritoriali că nu vor pactiza cu conducerea la nivel unităţilor", adăuga liderul SNFP.

Oprescu mai spunea că este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritoriale cu care, de fapt, sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate pe ponderea acestora. Primul, care se referă la planul de încasări, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea încasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor - va avea o pondere de 30%.

Referitor la continuarea protestelor, Sebastian Oprescu spunea că acest lucru va depinde de modul de aplicare a acestor criterii la nivel teritorial.

Potrivit acestuia, luni se deblochează fondul pentru luna august, iar săptămâna viitoare pentru septembrie, iar algoritmul de calcul va fi cel stabilit.

Oprescu sublinia că rezolvarea problemei stimulentelor nu înseamnă eliminarea problemelor legate de legea salarizării, el menţionând că SNFP va participa la mitingurile şi acţiunile de protest în acest sens. El preciza că aa apariţia noii legi va fi stabilit un alt sistem de stimulare.

Liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, anunţa, sâmbătă, că nu participă la întâlnirea de la Ministerul de Finanţe, întrucât vineri seară şi-a depus mandatul de lider de sindicat, pe motiv că negocierile de la Ministerul Finanţelor sunt blocate, iar el, în aceste condiţii, nu a reuşit să ducă greva angajaţilor la bun sfârşit şi să le obţină acordarea stimulentelor.

Marica îl acuza pe ministrul Gheorghe Ialomiţianu că nu îşi mai recunoaşte promisiunile făcute angajaţilor care au protestat timp de două zile la Ministerul Finanţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liderii sindicali din MFP îşi dispută reprezentativitatea şi rezultatul negocierilor pe stimulente.
 Vizualizări articol: 650 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liderii sindicali din MFP îşi dispută reprezentativitatea şi rezultatul negocierilor pe stimulente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei