Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 aug 2010 - Anul XV, nr. 203 (4494)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Duşa: Fac apel la români şi maghiari să respingă orice mesaj revizionist, autonomist, antiromânesc

Luni, 30 August 2010 (16:06:57)

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, care este şi preşedintele PSD Harghita, solicită românilor şi maghiarilor, la împlinirea a 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, să respingă "orice mesaj revisionist, autonomist şi antiromânesc", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Mircea Duşa (PSD), ar trebui să fie repudiat orice discurs susţinut în spaţiul public menit să afecteze buna convieţuire dintre românii şi maghiarii din România.

"Fac un apel către români şi maghiari, către politicieni şi membri ai societăţii civile, către reprezentanţii mediului academic şi ai mass-media să respingă orice mesaj revizionist, autonomist şi antiromânesc prezentat în spaţiul public", a afirmat Mircea Duşa.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor consideră că este necesar ca fiecare cetăţean al României, indiferent de etnie, să cunoască istoria ţării şi să nu îndemne, prin niciun demers, la ură interetnică şi la separatism.

"Este o obligaţie morală să ne cunoaştem trecutul şi să ne respectăm înaintaşii. Este anormal ca la 70 de ani de la semnarea Dictatului de la Viena, eveniment care a generat până la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial mii de atrocităţi şi drame determinate de fascismul hortysto-szalasist, să asistăm nepăsători la mesaje care îndeamnă, în zilele noastre, la ură interetnică între maghiari şi români şi la separatism", se arată în comunicatul lui Duşa.

Liderul PSD Harghita şi-a justificat afirmaţiile făcând trimitere la acţiunile organizate, cu diferite prilejuri, de organizaţii precum "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" şi Asociaţia Culturală "Garda Secuiască".

"Asociaţia Culturală Garda Secuilor sau Asociaţia celor 64 de Comitate instigă la ură interetnică împotriva românilor şi a evreilor sau la revenirea la graniţele existente înaintea Tratatului de la Trianon din 1920. Este nepermis ca după 20 de ani de democraţie să acceptăm renaşterea unor idei cu caracter neonazist sau să îngăduim fără să reacţionăm în niciun fel la reapariţia unor afişe pe care să se scrie: «Ruşine să-ţi fie, ai cumpărat de la evrei!» (afişul în limba maghiară inscripţionat «Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!» a fost postat în faţa supermarketului Kaufland din Miercurea Ciuc în 6 aprilie a.c. în numele organizaţiei de tip extremist din Gyor - Ungaria - Mişcarea Garda Maghiară, Batalionul Wass Albert, Plutonul Secuiesc - n.r.). Nu este în spiritul unei Europe unite să acceptăm astfel de atitudini", a menţionat Mircea Duşa.

Potrivit acestuia, în România există libertate deplină de conştiinţă şi a cuvântului, consfinţită prin Constituţie.

Luni se împlinesc 70 de ani de când a fost semnat Dictatul de la Viena, impus României de Germania nazistă şi Italia fascistă, la cererea insistentă a Ungariei horthyste.

Istoricii afirmă că acesta a fost unul dintre cele mai brutale acte de brigandaj (tâlhărie) internaţional, săvârşit în preajma şi în cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma semnării Dictatului, cunoscut şi sub numele de "Al doilea arbitraj de la Viena2, România a fost silită să cedeze un teritoriu de 43.492 de kilometri pătraţi din teritoriul Transilvaniei, populat la acea vreme de 2.603.589 locuitori, dintre care 1.304.898 erau români, 968.000 maghiari, restul aparţinând altor naţionalităţi, în favoarea Ungariei horthyste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duşa: Fac apel la români şi maghiari să respingă orice mesaj revizionist, autonomist, antiromânesc.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Duşa: Fac apel la români şi maghiari să respingă orice mesaj revizionist, autonomist, antiromânesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei