Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 aug 2010 - Anul XV, nr. 203 (4494)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Destin

Vedetă populară, la doar şapte ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La doar şapte ani, Marta Catargiu, o fetiţă talentată din Fălticeni, a adunat zeci de diplome la concursurile de muzică şi pictură. Din toamnă va deveni şcolăriţă şi, după cum ne-a spus chiar ea, ştie exact ce vrea să devină când va fi mare: cântăreaţă de muzică populară. Nu va abandona nici pictura, dar aceasta va rămâne pe locul doi în preferinţele micuţei. Deşi este un copil foarte talentat, fapt confirmat şi de profesoara Maria Tănase - interpretă de muzică populară şi rapsod, cu care face ore de canto popular la Clubul Copiilor Fălticeni, fetiţa are nevoie de sprijin pentru a-şi modela vocea, pentru a-şi valorifica talentul, pentru a se deplasa la concursuri şi festivaluri din ţară.

 

„Ucenica” Mariei Tănase

Considerată şi „făuritoare de vedete populare”, Maria Tănase a pregătit-o pe Marta înainte de fiecare concurs, în afara orelor predate la Clubul Copiilor. Cunoscutei interprete îi place să selecteze copii care au talent, ureche muzicală şi care pot avea o carieră în folclor. Fetiţa a obţinut locul întâi pe ţară la Festivalul Naţional „Voinicelul” doi ani la rând, după ce s-a calificat în etapa finală tot de pe poziţia întâia, la fazele locale şi judeţene. Cel mai recent concurs la care a participat a fost Festivalul Naţional de la Costineşti, unde Marta Catargiu a obţinut menţiune, concurenţa fiind foarte mare. Ca orice „artist” la debut, Marta are nevoie de promovare pentru a ajunge cunoscută. Lumea trebuie să o vadă pe scenă, la concursuri, la festivaluri de muzică populară. Dacă costumul popular este împrumutat, restul cheltuielilor trebuie suportate de părinţi. Toate aceste deplasări presupun cheltuieli, care sunt peste posibilităţile familiei care o creşte pe Marta.

 

Şi-ar dori câteva piese înregistrate

Pe lângă muzică populară, Martei îi place să cânte şi muzică religioasă. În fiecare duminică merge la o biserică din Fălticeni (a spitalului), unde, după terminarea slujbei, interpretează câteva cântece religioase. Pentru Crăciun, fetiţa are pregătite mai multe colinde, pe care, de asemenea, le cântă la biserică. Din păcate, nu are înregistrată pe DVD decât o piesă, „Zice lumea că-s micuţă!”, care nu-i aparţine. Şi-ar dori să aibă câteva piese care să o reprezinte, să fie doar ale ei, pe care să le interpreteze în concursuri, unde, de multe ori, trebuie să trimită şi negativul.

 

Abandonată în orfelinat

Chiar dacă Marta Catargiu se prezintă ca o adevărată vedetă, cu personalitate, ţinută, plină de ambiţie şi speranţă, povestea de viaţă a micuţei este una tristă. La aproape  două luni de la naştere, mama care i-a dat viaţă a fost nevoită să o părăsească într-un leagăn de copii. Nu ştim ce a fost în sufletului acelei femei, cert este că norocul Martei a venit de la un asistent maternal profesionist, care a fost sunat de reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava, să vină să ia în plasament un copil „mare”. I s-a spus aşa, pentru că Maria Butnariu mai avusese alţi doi copii în plasament, pe care i-a luat din spital, după ce mămicile lor i-au abandonat, la doar câteva săptămâni, şi i-a crescut până la doi ani.

Când a auzit că i s-a repartizat o fetiţă „mare”, femeia s-a gândit la un copil de doi, trei ani. Nu a fost aşa. Marta, însă, i s-a lipit de suflet imediat. Fiind mamă de băiat, asistentul maternal şi-a dorit mereu să aibă o fetiţă, Marta devenind în scurt timp un membru al familiei.

Deşi fetiţa a fost diagnosticată încă de mică cu astm bronşic, „mama”, aşa cum îi spune Marta asistentei care o îngrijeşte, se ocupă în mod deosebit de fetiţă, are grijă să-şi ia tratamentul permanent şi, periodic, o duce la control la un medic din Iaşi.

Între timp, Marta a cunoscut-o şi pe mama naturală, care locuieşte în zona Humor. Aceasta ar dori să o ia pe fetiţă înapoi, doar că Marta nu doreşte acest lucru şi nu poate fi obligată.

 

„Nu pot să nu fac tot ce este mai bun pentru această fetiţă”

„Nu pot să nu fac tot ce este mai bun pentru această fetiţă, văzând că este talentată şi ambiţioasă. Merge la cercul de pictură, a făcut şi balet, doar că se suprapuneau orele cu cele de canto şi a ales să se pregătească mai mult pentru muzica populară. Este ca şi copilul nostru, doar că nu ne permitem să investim mai mulţi bani în ea. Doar participarea la Festivalul de la Costineşti ne-a costat 1.200 de lei, presupunând deplasare, cazare, hrană, tot ce a fost nevoie”, ne-a povestit asistentul maternal.

Tot ea a mai completat că săptămâna viitoare, Marta este invitată la un festival care se va desfăşura la Piatra Neamţ.

„Nu ştim dacă vom ajunge, din lipsa banilor. Ar fi mare păcat să se piardă acest talent. Este adevărat, nu este copilul meu, deşi, după cum ne iubeşte şi după cum ţinem şi noi la ea, multă lume nici nu crede că o avem în plasament, dar ar fi păcat să nu o ajute cineva, poate cu o bursă, o sponsorizare, măcar pentru deplasările la concursuri”, ne-a povestit femeia.

 

Nu sunt bani pentru promovarea copiilor talentaţi

Maria Butnariu primeşte de la stat drept salariu lunar 580 de lei, la care se adaugă 300 de lei, bani pentru alimente, haine, obiecte sanitare pentru fetiţă, alocaţie de plasament în valoare de 85 de lei şi alocaţia de stat de 42 de lei. Directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că instituţia de protecţie a copilului nu are prevăzute în buget fonduri pentru promovarea şi susţinerea copiilor talentaţi şi, a spus ea, „ar fi păcat ca fetiţa să nu fie ajutată de cineva, dacă lumea va cunoaşte povestea ei”.

Cei care doresc să îi dea o speranţă acestei fetiţe, să o sprijine pentru a-şi îndeplini visul, să o trimită într-o tabără sau să îi achite o deplasare la un concurs de muzică populară pot să ia legătura cu asistentul maternal Maria Butnariu, la telefon 0742 989 967.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vedetă populară, la doar şapte ani.
 Vizualizări articol: 2154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Vedetă populară, la doar şapte ani5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei