Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordinul ministrului Sănătăţii privind normativele de personal, în dezbatere publică până pe 29 iulie

Miercuri, 30 Iunie 2010 (15:13:54)

Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenţa medicală spitalicească a fost publicat, miercuri, pe site-ul MS, fiind în dezbatere publică până pe 29 iulie.

Potrivit articolului 6 al acestui ordin, numărul de posturi, pe categorii de personal, între limita minimă şi maximă se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică potrivit structurilor medicale aprobate cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli.

Numărul de posturi determinat potrivit normativului de personal la limita minimă poate fi majorat la propunerea motivată a direcţiei de sănătate publică sau a unităţilor sanitare, în funcţie de subordonare, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii (MS), respectiv la propunerea motivată a unităţilor sanitare, cu aprobarea Primăriei Capitalei sau a autorităţilor administraţiei publice locale, pentru spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, în condiţiile legii şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare publice.

Pentru spitalele clinice, institutele şi centrele medicale clinice precum şi pentru spitalele cu peste 800 de paturi numărul maxim de posturi poate fi majorat cu până la 15% cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare publice.

La data aplicării acestui ordin, personal excedentar poate fi redistribuit în cadrul altor structuri unde încadrarea cu personal este sub limita minină a normativului.

În funcţie de cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli, prin excepţie de la prevederile art. 6, unităţile sanitare publice pot utiliza un număr mai mic de posturi, cu acordul organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate, afiliate federaţiilor sindicale semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară.

Ordonatorul de credite al unităţii sanitare publice are obligaţia ca la ocuparea posturilor să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.

Potrivit ordinului, unităţile sanitare publice cu personalitate juridică care au încheiat contracte cu terţi pentru serviciile de curăţenie, pază, prepararea hranei nu mai pot norma posturi de personal pentru aceste activităţi.

Conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, elimininându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.

Din momentul punerii în aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistenţei medicale în funcţie de numărul de paturi va fi de un post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.

De exemplu, dacă în prezent pentru specialităţile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenţă, institute, spitale clinice) era prevăzut un post de medic la 12 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista un medic la 5-15 paturi şi un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.

La fel se va întâmpla şi la asistenţa medicală spitalicească din spitalele judeţene şi de specialitate. Dacă până în prezent este impusă angajarea unui medic la 16 paturi şi a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tură, începând cu noile prevederi se dă posibilitatea unităţii respective să decidă dacă va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.

Şi pentru asistenţa medicală acordată în unităţile, secţiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăţi normativul. Dacă până în prezent exista un post de medic la 20 paturi şi un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tură, conform noului normativ este prevăzut un post de medic la 18-25 paturi şi un post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tură, în funcţie de necesităţi.

Pentru sanatorii s-a prevăzut un post de medic la 30-45 paturi şi un post de asistent medical la 20-30 paturi/tură. În cazul preventoriilor, va fi un medic angajat la 70-100 paturi şi un cadru mediu sanitar la 30-50 paturi/tură.

În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă, există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.

Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3.100 de persoane vor fi restructurate.

În acest context, Federaţia TESA din Sănătate ameninţă cu declanşarea grevei generale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordinul ministrului Sănătăţii privind normativele de personal, în dezbatere publică până pe 29 iulie.
 Vizualizări articol: 1213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Ordinul ministrului Sănătăţii privind normativele de personal, în dezbatere publică până pe 29 iulie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei