Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În urma puhoaielor

Iadul dintre ape

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Inundaţiile care au lovit jumătate din judeţul Suceava, lăsând în urmă aproape 200 de case distruse şi alte câteva mii avariate, s-au dovedit a fi adevărate viituri apocaliptice în câteva sate din jurul Sucevei şi a Siretului. Pârăiaşe care s-au transformat în puhoaie înalte de patru-cinci metri, oameni morţi sau salvaţi în ultima clipă, case rase de pe faţa pământului, toate sunt realităţi petrecute luni după-amiază în judeţ.

 

Cea mai dramatică situaţie este în satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, unde trei oameni au fost luaţi de ape, fără ca nimeni să-i mai poată salva.

Un sat întreg îl plânge pe Lucian Antonovici, inginer silvic, în vârstă de 26 de ani, al cărui cadavru continua să fie căutat şi ieri după-amiază de echipele de salvare şi de săteni. Nimeni nu ar fi crezut vreodată că apa din două pâraie va ajunge să invadeze drumul judeţean de la ieşirea sat însă, din păcate, cumplita viitură a întrecut orice imaginaţie.

 

Luat de viitură de pe şosea, în timp ce mergea să-şi salveze sora

Cu puţin înainte de dezastrul produs, luni, în jurul orei 16.00, Lucian Antonovici ajunsese la casa părinţilor săi, în Călineşti Cuparencu. La scurt timp, sora sa a sunat acasă şi a anunţat că a ieşit de la serviciu şi se află în staţia Greaţca din apropiere, tânăra fiind panicată de ploaia torenţială şi apele care curgeau şiroaie.

„Mamă, eu mă duc după Aura (n.r. -  sora sa) să o salvez, atâta a zis şi s-a urcat în maşină. Oamenii îl opreau să nu se ducă, că vine apa. A sunat-o pe fată şi i-a zis să stea acolo că vine la ea, apoi nu s-a mai auzit nimic.... l-a luat viitura, l-a luat Dumnezeu şi l-a dus, nu ştim unde, nu-l găsim”, plângea sfâşiată de durere Lidia Antonovici, mama tânărului.

Ieri dimineaţă, după ce s-a luminat, iar puhoaiele au trecut, maşina în care se afla tânărul de 26 de ani a fost găsită pe câmp, la aproximativ o sută de metri de drum. Nici urmă însă de Lucian Antonovici. Din păcate, speranţele ca acesta să mai fie în viaţă sunt aproape nule. Echipele de căutători bănuiau că tânărul a coborât din Dacie când a observat că puhoaiele se apropie, astfel că apele l-au purtat până la o distanţă mult mai mare.

 

Bunicii şi nepoata, surprinşi de viitură în faţa porţii

La doi-trei kilometri în amonte, aceeaşi viitură a mai luat doi bătrâni. Situaţia putea fi însă mai dramatică. Câteva case situate în apropierea unui pârâu care nu a făcut niciodată probleme în zeci de ani au fost măturate de cumplita viitură venită de pe dealurile din zonă. Câţiva săteni au fugit imediat ce au simţit pericolul, alţii însă au mai rămas pentru a salva animale şi bunuri.

Este cazul soţilor Gheorghe şi Ioana Cucuruz, de 79, respectiv 69 de ani, care, alături de o nepoată, Mădălina, de 16 ani, au fost surprinşi de viitură în faţa casei. Scoteau vaca din grajd pentru a o duce într-o zonă mai înaltă şi, când ieşeau pe poartă, a venit potopul.

 

Salvarea miraculoasă a fetei de 16 ani

„Apa avea câţiva metri, i-a luat pe toţi trei. Puhoiul a dus fata în curtea vecinului de peste drum, unde s-a prins de o ţeavă de lângă casa acestuia. Vecinul era în casă, în pod, cu soţia şi fata lui, a tras-o de mână şi a reuşit să o aducă în pod. Acolo au stat toţi patru, s-au urcat pe acoperiş şi aşa s-au salvat. Dacă se fărma casa îi lua şi pe ei, nu aveam ce face”, a povestit scenele de coşmar Mugurel Olar, un vecin, care a ajutat apoi la salvarea oamenilor evacuaţi pe acoperiş. Cei doi bătrâni luaţi şi ei de viitură nu au avut cum să se salveze. Duşi de puhoaie, au fost găsiţi abia ieri, în zona unde a dispărut tânărul de 26 de ani.

Ca o ironie a sorţii, vaca pe care bătrânii o scoseseră din grajd, luată de viitură, a fost găsită vie la câţiva kilometri distanţă.

 

Toate casele din calea potopului de la Pătrăuţi, rase de pe faţa pământului 

Dacă la Călineşti Cuparencu (sat lovit acum de a doua tragedie, în urmă cu două săptămâni trei tineri fiind duşi pe ultimul drum după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-un apartament în Cehia) majoritatea caselor au fost distruse doar parţial, în comuna Pătrăuţi forţa viituri a fost şi mai nimicitoare. Aici, marele noroc al oamenilor a fost că au văzut valul imens care venea de pe deal şi şi-au părăsit în fugă locuinţele. Ce a urmat este greu de exprimat în cuvinte. Forţa puhoiului (care a inundat ulterior şi DN 2) a fost atât de mare încât case noi din BCA au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului, în urmă rămânând, parcă pentru a întregi imaginile apocaliptice, doar temeliile locuinţelor. Pe o rază de un kilometru, pe unde a venit apa, din 15 case nu a mai rămas nimic, zeci de oameni fiind acum pe drumuri.

„A început o ploaie puternică, apoi a venit apa, nu am apucat să scoatem nimic din casă, abia ne-am salvat. Tot a luat apa, avea patru-cinci metri înălţime, nu a rezistat nimic, numai temelia din pământ”, povestea clipele de groază Ioan Buzureac.

Într-un peisaj sinistru, bărbatul, alături de soţie şi cei doi copii, stătea pe temelia casei, tot ce i-a mai rămas după potop. Noaptea, familia se adăposteşte la rude, iar toată ziua de ieri soţii şi copiii au stat în mâlul din ceea ce până luni era gospodăria lor. În aceeaşi situaţie sunt aproape 20 de familii, a căror disperare este imposibil de exprimat în cuvinte. Practic, în câteva zeci de secunde, tot ce a fost în calea viiturii a fost ras de pe faţa pământului.

 

Zeci de mii de oameni, cu sufletul cu gură

La aproximativ 100 de metri de casele acestora trece pârâul Pătrăceanca, transformat luni după-amiază în puhoaie care curgeau cu o forţă extremă. Sinistraţii sunt convinşi însă că totul a plecat de la un iaz din amonte, în care apa s-a tot adunat pe fondul precipitaţiilor adunate într-o săptămână, iar ruperea de nori de luni nu a făcut decât să pornească incredibila viitură.

„A început să plouă tare, iar în cinci minute a venit un puhoi de pe deal, cu tot cu copaci şi case, ca la potop”, mărturisea luni seară un bărbat care se afla în apropiere de DN 2.

De altfel, au mărturisit surse oficiale, în timpul inundaţiilor de la Pătrăuţi pârâul a avut un debit egal cu cel pe care îl are râul Suceava în mod normal. 

Speranţa şi credinţa în Dumnezeu sunt cele mai importante lucruri în aceste zile,mai ales că avertizările meteorologice pe termen scurt ţin în continuare cu sufletul la gură zeci de mii de oameni din judeţ. 

 

 

Morţii inundaţiilor

Conform centralizărilor efectuate de Prefectura Suceava, la 24 de ore de la  momentul în care apele au început să iasă din matcă, din cauza inundaţiilor, în judeţ s-au înregistrat cinci decese şi o dispariţie. În afară de soţii Gheorghe şi Ioana Cucuruz şi de Lucian Antonovici (dispărut la Călineşti), au murit înecaţi Ioan Ailenei, în vârstă de 70 de ani, din Hînţeşti, Traian Botail, de 62 de ani, din Marginea şi Mircea Popovici, de 53 de ani, din Suceviţa, care a decedat pe fondul unui şoc suferit în momentul în care apele s-au revărsat spre casa sa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iadul dintre ape.
 Vizualizări articol: 1778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 15 voturi
Iadul dintre ape4.7515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inundatii trimis de
(30 iun 2010, 12:30:33
nu 100%, dar 80% se datoreaza defrisarilor, atit a padurilor cit si a perdelelor ( asa se cheama in termeni silvici) ce existau pe vremuri, pe linga piraie,iazuri, cursul apelor, pe linga sate,case, deci peste tot.....ori, se vede clar, nu mai este asa ceva....totul s-a distrus.... nu mai exista santuri, diguri, ....asta este rezultatul..... si, cu toate ca se intimpla asta in fiecare vara, nimeni , ma refer la sateni, nu face nimic.....stau la crisma, pe marginea santului, cu sticla de bere in mina si asteapta : ajutoare banesti, ajutoare alimentare, ajutoare, ajutoare de tot felul....dar ei, satenii, sa nu cumva sa munceasca, sa nu puna mina pe sapa, hirlet, sa-si faca fiecare linga casa ce-i trebuie.Ei asteapta sa vina statul sa le dea mura-n gura..... asteptati..... si uite ce se intimpla ..... cind eram mica, am participat cu parintii, fratii, la sapat santuri, facut diguri, in fiecare an plantam salcimi in jurul casei, pe hat..... tin minte f.bine, nu ca acuma, toti stau..
2.   Cutremurator! trimis de
(30 iun 2010, 13:28:20
In fata unor asemenea nenorociri ne cutremuram, iar in fata articolului scris de dl. Forin Paiu emotiile sunt coplesitoare! Desi ceea ce relateaza este de un tragism inspaimantator, modul cum relateaza cumplitele intamplari ne impune respectul in fata unui adevarat si plin de talent, jurnalist. Felicitari Florin Paiu!
3.   Iadul dintre ape trimis de
(30 iun 2010, 13:35:18
De ce primarii nu trimit pe cei care beneficiaza de ajutor social sa curete santurile de pe drumurile comunelor,am trecut zilele acestea prin comuna Vulturesti iar portiunea de drum dintre comuna Hartop si Vulturesti e dezastru iti rupi masina, pur si simplu apa de la ploaie curge ca un rau pe mijlocul drumului, si cica drumul e in categoria drumuri judetene.Chiar nimeni de la Prefectura si Consiliul Judetean nu se sesizeaza cu starea acestui drum care e asa de anii de zile ?
4.   Adevar trimis de
(30 iun 2010, 14:27:19
aveti dreptate d-na Ilona dar inainte iti puneau la dispozitie acei copaci pe care ii plantai acum autoritatile nici nu isi bat capul desi vad ca in fiecare an apa inunda in aceleasi locuri nu vorbesc cu oamenii sa faca ceva pentru a evita acest lucru au si oamenii o parte din vina dar si autoritatile de exemplu la vicovul de sus primarul avandut toate terenurile de langa firul apei si si-a luat grosul iar de oamenii care stau cu apa in casa nici nu il intereseaza cei care au cumparat terenurile de pe malul apei au ras toti copacii de pe acel teren pentru a face constructii copaci care aveau un rol acolo nu erau plantati de dragul de afi acolo oare autoritatea de mediu nu vede acest lucru pentru asta se intampla in fata primariei cand vin in control nu vad ce s-a intamplat acolo i-au amendat pt ca aveau groapa de gunoi pe firul apei acum au mutat-o la centrala in laura si astupa tot cu balastru si taseaza ca sa nu se vada ca dau gunoaiele acolo deja s-a facut un mal inalt ca un dig
5.   Florin Paiu trimis de
(30 iun 2010, 17:30:19
Bun articolul, mai ales ca vine si cu multe fotografii - ca dovada la ce este scris.
6.   Gunoaie trimis de
( 1 iul 2010, 07:01:15
pe langa faptul ca nu se mai curata santurile,mai arunca si gunoaiele din gospodarii in albia paraielor, obturandu-le si creindu-se adevarate baraje naturale.....si iata rezultatul!
Natura se razbuna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei