Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Ziare ticăloase ca nişte bâte de mineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În privinţa mineriadei din 1990, muscoiul de pe căciula lui Iliescu are laba grea ca de urs, dar nu trebuie uitat că şi o parte importantă a presei a avut un rol nu mai puţin ticălos. De exemplu, până când minerii sosiţi în capitală (13-15 iunie 1990) au eliberat cu forţa Piaţa Universităţii, televiziunea publică, împreună cu gazete precum „Adevărul”, „Azi”, „Dimineaţa” sau „România Mare” au difuzat şi redifuzat, cu fiecare prilej, ştirea conform căreia manifestanţii au fost mituiţi de politicieni ca Ion Raţiu, Corneliu Coposu şi Radu Câmpeanu cu... blugi, ţigări Kent, gumă de mestecat, cafea şi valută.

Blugi, ţigări Kent, gumă de mestecat, cafea şi valută.Cinci simboluri ale capitalului, încă indezirabil pe atunci în ochii înspăimântaţi ai poporului. Dar, totodată, cinci simboluri care exprimau visul secret de bunăstare capitalistă, prezent în subconştientul fiecărui cetăţean român, de condiţie mai joasă ori mai înaltă. Cinci simboluri mercantile, menite „să plaseze manifestaţia din Piaţa Universităţii sub semnul derizoriului hilar şi al carnavalului pestriţ”, cum remarca Mihai Coman, în cartea sa „Mass-media, mit şi ritual”, apărută la Editura Polirom, în 2003.

Un mic extras dintr-un reportaj de atmosferă, publicat de ziarul „Azi”, la 10 mai 1990, are darul să ne arate cât de coborât era aşa-zisul derizoriu în care, cică, se adâncise manifestaţia: „...aici, în Piaţa Universităţii, s-a organizat ad-hoc, în aer liber şi sub plafonul metroului, un veritabil bazar oriental. Se vând seminţe de dovleac şi floarea soarelui, sandvişuri cu salam, alune, bomboane, gumă de mestecat, ţigări bulgăreşti, iugoslave, greceşti, americane. Mai întâlnim, expuse la vânzare, bluze sport multicolore, cercei şi alte podoabe. Nu lipsesc ciorapii de damă găuriţi, spray-uri, rujuri...”

Piaţa Universităţii, între „catedrală” – cum o prezentau ziarele de dreapta – şi „talcioc”, aşa cum nemilos o zugrăveau cele de stânga. Ce era să creadă necoapta opinie publică?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziare ticăloase ca nişte bâte de mineri.
 Vizualizări articol: 751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ziare ticăloase ca nişte bâte de mineri4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei