Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Autorităţile din judeţul Neamţ se pregăteasc pentru al doilea val de viitură pe râul Siret

Miercuri, 30 Iunie 2010 (16:29:49)

Primul val de viitură de pe râul Siret a tranzitat, miercuri, cartierul Nicolae Bălcescu din municipiul Roman, făra a crea probleme majore, după ce debitul râului a fost diminuat în amonte cu ajutorul acumulărilor, un nou val de viitură fiind aşteptat în cursul nopţii.

Astfel, primul val de viitură ajuns, miercuri, la Roman a avut o intensitate de 700 metri cubi pe secundă, şi nu 2.000 metri cubi pe secundă, după cum era aşteptat.

Autorităţile din Neamţ au fost informate, însă, că un al doilea val de viitură ar urma să tranziteze Siretul prin zona Roman la ora 21.00

"Dimineaţă, Siretul se atenuase în partea de amonte şi marele nostru noroc a fost că nu au coincis viiturile de pe Moldova şi Suceava (afluenţii de dreapta ai râului Siret n.r.) cu cea de pe Siret, care a trecut după primele două. Diseară urmează un vârf de viitură, care sperăm să treacă fără a crea probleme. Pentru intervenţie avem oricum hidrobaraje, am supraînălţat în trei zone digurile şi avem deplasate de la Apele Române, de la Târgu Mureş, baraje pentru hidroînălţare", a declarat inginerul Ion Păvăleanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ.

El a menţionat că au fost consolidate digurile cu 40.000 de saci cu nisip.

Un punct critic este la Rotunda, iar un altul în Buruieneşti, unde apele râului Siret cresc şi inundă treptat terenul din zonă.

Circulaţia pe drumul care leagă comunele Gâdinţi şi Ion Creangă este închisă de miercuri din cauza surpării malului până la jumătatea drumului DJ 207 D, pe o distanţă de 300 de metri, iar o situaţie asemănătoare se înregistrează pe drumul Sagna - Roman, unde apele râului Siret ating deja nivelul drumului.

"Dacă Siretul mai creşte cu încă 10-20 de centimetri, apa va pătrunde în gospodării", a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljeşti.

Peste şase mii de oameni din şapte comune din judeţul Neamţ, respectiv Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gâdinţi, Icuşeşti, Ion Creangă, Horia şi din cartierul Nicolae Bălcescu din Roman au fost evacuate, iar intervenţia autorităţilor s-a îndreptat mai ales spre persoanele cu dizabilităţi, care au probleme în a se deplasa.

"Până la aceasta oră, râul Siret nu a pus în pericol cartierul Nicolae Bălcescu. Dimineaţă, debitul Siretului nu depăşea 700 de metri cubi pe secundă, faţă de peste 2.000 de metri cubi pe secundă - debitul prognozat pentru ora 6. La ora 21.00, se aşteaptă o nouă undă de viitură cu un debit prognozat de 1.600 metri cubi pe secundă", a declarat căpitan Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile din judeţul Neamţ se pregăteasc pentru al doilea val de viitură pe râul Siret.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autorităţile din judeţul Neamţ se pregăteasc pentru al doilea val de viitură pe râul Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei