Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măseaua de minte, sursă de celule stem

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măseaua de minte ar putea fi un element mai important decât v-aţi închipui, pentru că, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători japonezi, măseaua de minte este o sursă preţioasă de celule stem.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, la fel ca în cazul celulelor extrase din embrioni, ţesutul viu care există în interiorul dinţilor poate fi procesat de specialişti în aşa fel încât să fie divizat în celule stem cu acţiune multiplă, care au capacitatea de a forma diverse alte tipuri de celule.

Spre deosebire însă de cazul celulelor embrionare, care sunt extrase din embrionii umani de doar câteva zile, generarea de celule din pulpa dentară este o procedură relativ neinvazivă şi, mai mult, nu este înconjurată deloc de controverse.

Cercetările efectuate pe celule stem extrase din dinţi de lapte şi din măsele de minte se desfăşoară de ani buni, însă până acum fără rezultate concludente. Oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit însă de curând că celulele stem din pulpa dentară extrasă din măselele de minte pot fi transformate în celule stem „multifuncţionale”, care pot genera, la rândul lor, alte tipuri de celule.

Potrivit rezultatelor experimentelor, aceste celule pot fi utilizate pentru a crea bănci de celule stem cu proprietăţi şi caracteristici care sunt compatibile din punct de vedere genetic cu aproximativ 20 la sută din populaţia Japoniei. „Unul dintre lucrurile extraordinare în ceea ce priveşte celulele stem din pulpa dentară este faptul că sunt extraordinar de accesibile, mai ales dacă vorbim de cele extrase din dinţii de lapte. Ne bucurăm că am reuşit să extragem celule stem din pulpa dinţilor care oricum cad sau trebuie extraşi”, a explicat Jacques Nor, profesor la Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii Michigan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măseaua de minte, sursă de celule stem.
 Vizualizări articol: 1101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măseaua de minte, sursă de celule stem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da trimis de
(30 iun 2010, 23:11:27
...de mult ma intrebam ce rol au maselele de minte ca numai ce ies si repede trebuie extrase, ca sunt slabe, ca nu se fac lucrari pe ele...si uite ca incet incet isi dezvaluie utilitatea, si cine stie ce mai ascund in ele si mai avem de aflat...
1.1  RE: Da trimis de
( 1 iul 2010, 11:23:05
Corpul uman a fost creat ca un sistem perfect functional si nu are niciun element in plus. Acu 30-40 de ani amigdalele si apendicele "nu foloseau" la nimic, dar pe parcursul anilor s-a descoperit ca au rol extrem de important in reglarea sistemului imunitar. Uite ca acum mai descoperim inca ceva, si anume ca maselele de minte sunt bune si ele la ceva! Din pacate noi suntem cei care dezechilibram total acest sistem prin stres, poluare, radiatii de toate felurile, alimentatie plina de chimicale si sedentarism. Citeam ca acu vreo 2500-3000 de ani cancerul si bolile cerebro-vasculare nici nu existau!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei