Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Natura dezlănţuită

Siretul le-a declarat oamenilor război

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste o mie de oameni şi-au părăsit în grabă casele în ultimele două zile, sub ameninţarea Siretului, ale cărui ape învolburate ameninţă să le distrugă munca de-o viaţă. De-a lungul râului, de la intrarea până la ieşirea din judeţ, peste tot am găsit ieri oameni cu ochii aţintiţi pe Siretul care în câteva zile a ajuns la dimensiuni aproape apocaliptice.

În oraşul Siret, Mihai Cîrlig şi bătrâna Elena Popovici au coborât de pe deal, de unde au casele, să vadă „ce are de gând apa”. Au fost anunţaţi de jandarmi, pe la prânz, să fie pregătiţi să plece imediat din calea apelor. „Am 72 de ani, de 62 stau aici, dar n-am văzut niciodată Siretul aşa mare”, ne-a spus Elena Popovici, care se roagă la Dumnezeu să-i cruţe „şi de data asta”. Dacă nu, se vor refugia la rude, mai sus, unde deja şi-au dus animalele din gospodărie.

În drum spre Grămeşti, se vede cum Siretul se lăţeşte din ce în ce mai tare, apropiindu-se periculos de case şi de drum. Din loc în loc, pe unde au trecut deja viiturile, garduri şi recolte puse la pământ. Peste tot, maşini cu jandarmi sau militari de la ISU întregesc imaginea de război.

A început evacuarea şi militarii trebuie să se asigure că nu rămâne nimeni în case. La Grămeşti, tot jandarmii descărcau un camion cu apă plată. A donat Coca Cola o mie de pet-uri la doi litri, iar Prefectura le-a dirijat spre sinistraţi. Mai departe, spre Zamostea nu se poate trece. O viitură de peste 7 metri a rupt drumul şi podul de la Bălineşti, aşa că trebuie să ne întoarcem, să mergem pe un drum comunalpână în următoarea comună.

 

Trei bătrâni de peste 70 de ani, ultimii evacuaţi din Lunca

În Zamostea, ameninţarea e mare. Satul Lunca, în care sunt 140 de case, trebuie evacuat în totalitate. Şiruri de maşini şi căruţe la care sunt legate animale străjuiesc drumul de o parte şi de alta. Oameni trişti, obligaţi să-şi părăsească gospodăriile în grabă, cu hainele de pe ei, cu vaca de lanţ şi porcul în căruţă. Câinele vine singur, în urmă. Pe uliţe umblă jandarmii, intră din casă în casă să vadă dacă n-a mai rămas cineva. Prin şoproane mai găsesc animale, ale celor care n-au mai avut putere să le care după ei, dar care nu pot fi scoase de militari, în absenţa proprietarilor. Aşa e legea. Scotocitul jandarmilor dă roade. Mai găsesc trei bătrâni, pe care îi conduc aproape sub escortă spre căminul cultural, unde sunt cazaţi evacuaţii până trece viitura. Toţi trei au peste 70 de ani şi nu înţeleg de ce jandarmii i-au scos aproape cu forţa din case. De ore în şir în picioare, cu cearcăne adânci, militarii mai au putere să evite „fentele” bătrânilor, care încearcă să profite de orice moment de slăbiciune ca să se întoarcă acasă. Aurel Beniuga ne spune că nu înţelege de ce „băieţii iştia” îl ţin „ostatec”. „Animalele le-am dus, restul a rămas în casă, cum să las casa aşa? M-o luat băieţii iştia şi mă ţin ostatec, nu mă lasă să mă întorc”, spune bătrânul. Vecinul lui, Mihai Oniciuc, chiar spune că poate reuşeşte să vină înapoi şi să se refugieze în pod, unde nu l-ar ajunge apele. „Cine răspunde de casa mea cât stau eu acolo?”, îşi frâng bătrânii mâinile neputincioşi.

 

Ploile nu ne iartă

Cei care n-au neamuri sau cumetri în sat sau care nu au îndrăznit să-şi deranjeze rudele stau împreună cu animalele lor, în curtea fostului CAP. Sunt nemulţumiţi că primarul nu le-a trimis nici măcar apă de băut sau o pâine.

Primarul Neculai Achihăi se justifică spunând că n-a primit de nicăieri un gram de apă. Obosit şi el, abia mai are putere să vorbească. Ne spune că din Lunca au fost evacuate 120 de persoane, din 140 de case. La căminul cultural erau aşteptate circa 20 de persoane, dar nu era nimic amenajat. Doar că ar avea un acoperiş deasupra capului.

Din zece localităţi ameninţate de revărsarea Siretului au fost evacuate, până ieri, la ora 16.20, 1.870 de persoane.  După-amiază, a fost transmisă o nouă avertizare Cod portocaliu de ploi, în intervalul orar 18.35-20.35. ISU a avertizat că vor fi precipitaţii de 30-40 l/mp, izolat până la 60 l/mp în localităţile Suceava, Rădăuţi, Fântânele, Arbore, Solca şi Ipoteşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Siretul le-a declarat oamenilor război.
 Vizualizări articol: 7442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 8 voturi
Siretul le-a declarat oamenilor război4.858

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(30 iun 2010, 12:10:26
Inca nu-mi vine sa cred ca noi sucevenii am ajuns sa traim si noi aceste clipe de cosmar. Au mai fost inundatii si anii precedenti...dar ceea ce s-a intamplat anul trecut si anul acesta: n-am cuvinte.

@articol cu aproape 26 de milioane de vizualizari? Pare-mi-se ca e un nou record...
2.   Pt echipa monitoru trimis de
(30 iun 2010, 13:50:12
da de raul suceav nu scrieti nimic,podu pasarela sa lasat 20 cm care face legatura intre Dornesti si Radauti,as vrea un raspuns de al voi

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei