Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul cere prefecţilor să renunţe la concediu şi să dispună "măsuri mai ferme" de evacuare

Miercuri, 30 Iunie 2010 (15:11:30)

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să fie prezenţi în zonele calamitate până la finalul inundaţiilor şi ca prefecţii aflaţi în concediu de odihnă să fie rechemaţi imediat la muncă, insistând totodată, împreună cu ministrul Administraţiei, pentru "măsuri mai ferme" de evacuare a sinistraţilor.

Solicitările au fost formulate la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul spunând miniştrilor implicaţi ca, imediat după finalul reuniunii, să plece în zonele calamitate şi să rămână acolo până la finalul inundaţiilor, pentru evaluarea pagubelor şi prevenirea altor decese.

"Situaţia de la faţa locului reflectă doar o parte din ce se vede la televizor", a spus Boc.

Împreună cu ministrul Administraţiei, premierul a cerut autorităţilor locale să explice sinistraţilor că trebuie să evacueze casele inundate şi să renunţe la bunurile din gospodărie pentru salvarea propriei vieţi. Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, a solicitat în acest sens "măsuri mai ferme" din partea autorităţilor pentru evacuarea sinistraţilor.

Premierul a solicitat totodată ca toţi prefecţii să renunţe la intenţia de a pleca în concediu de odihnă în această perioadă şi ca prefecţii deja plecaţi să fie rechemaţi imediat.

Potrivit autorităţilor, codul galbel meteo va fi menţinut şi joi, iar codul roşu hidro va rămâne în vigoare până vineri.

"Sunt situaţii la care niciun guvern nu poate să facă faţă, nicăieri în lume. Un guvern poate fi responsabil dacă ies râurile mari, nu situaţii de 200 litri pe metrul pătrat în 24 ore. Pe radar, cu două ore înainte, se poate vedea celula care se dezvoltă şi putem da acea avertizare, dar mi-e greu să cred că se pot lua măsuri, putem noi să dăm cod negru că oamenii nu mai pot fi salvaţi în asemenea situaţii, ca să fie lucrurile foarte clar!", a afirmat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, prezent la Palatul Victoria.

El a arătat că în zona de sud-est şi ulterior de sud mai pot fi înregistrate precipitaţii.

"Îmi pare rău că nu pot să vă dau vestea că încetează ploaia în România, în urmăroarele zile, singura speranţa este că nu mai vin cantităţi uriaşe din Ucraina şi Siretul ar putea să scadă, pentru că ciclonul nu mai este pe Ucraina, se mută pe Moldova şi pe Marea Neagră", a spus directorul ANM.

Ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, a declarat anterior că, marţi, au fost efectuate demersuri pentru a accesa Fondul Solidaritatea al Comisiei Europe, care poate fi accesat în două situaţii - în situaţie de forţă majoră, dacă pagubele depăşesc trei miliarde de euro, ceea ce nu este cazul României, sau dacă într-o perioadă limitată de timp pagubele depăşesc 0,6% din PIB, care este situaţia României. Potrivit ministrului, astfel va putea fi accesat un ajutor de 75 milioane euro.

El a mai declarat că, la fel ca în 2004 şi în 2006, Ministerul Muncii va acorda fiecărei familii care are membri decedaţi în inundaţii un ajutor social de 50 de milioane de lei vechi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul cere prefecţilor să renunţe la concediu şi să dispună "măsuri mai ferme" de evacuare.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul cere prefecţilor să renunţe la concediu şi să dispună "măsuri mai ferme" de evacuare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei