Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 iun 2010 - Anul XV, nr. 151 (4442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI

Miercuri, 30 Iunie 2010 (13:34:04)

Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, modificată de comisia juridică după cererea de reexaminare a preşedintelui.

Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă.

Senatorii PSD, PNL şi UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL şi ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.

Comisiile de specialitate din Senat au respins, marţi, mai multe solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996.

Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii ANI, acceptând unele solicitări, dar respingând majoritatea punctelor din scrisoarea şefului statului.

Astfel, a fost acceptat punctul de vedere al preşedintelui referitor la faptul că şi persoanele care candidează pentru funcţiile de preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar, dar şi de preşedinte de consiliul judeţean să-şi depună declaraţiile de avere, decizie luată cu unanimitate de voturi.

Un alt punct de vedere acceptat în comisii a fost eliminarea articolului 28 alineat (2) din legea trimisă spre promulgare, potrivit căruia "nu constituie infracţiune fapta persoanei care îşi modifică declaraţia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevărului, dacă denunţă fapta mai înainte ca autoritatea să se fi sesizat pentru aceasta".

Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea existentă, a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi efectuarea activităţii de analiză a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.

De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996, punct la care preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a votat împotriva respingerii, similar cu senatorii PDL. Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a susţinut că aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstituţionale, iar senatorul PDL Iulian Urban a opinat că reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esenţiale" pentru funcţionalitatea Legii ANI, în timp ce Ioan Chelaru (PSD) şi Gyorgy Frunda au susţinut că reînfiinţarea acestor comisii ar fi neconstituţională.

În şedinţa de marţi a Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridică s-a mai stabilit să se menţină formularele de declaraţii de avere aprobate de Senat, respectiv publice şi confidenţiale, şi au respins solicitarea preşedintelui Băsescu, potrivit căreia "în actualul context al existenţei numeroaselor cazuri de implicare a unor persoane, direct sau indirect, în derularea unor contracte cu bani publici, în perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice, considerăm oportun, pentru asigurarea transparenţei, introducerea unei rubrici în care titularul să declare dacă el, soţul, copiii majori sau părinţii săi ori ai soţului, au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăţi comerciale la care sunt asociaţi ori acţionari, contracte finanţate din bani publici", susţinându-se că şeful statului nu are dreptul de iniţiativă legislativă.

Senatorii au introdus un articol potrivit căruia declaraţiile de avere trebuie reactualizate în decurs de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Camera Deputaţilor a aprobat, la 22 iunie, la vot final, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de către şeful statului după ce Legislativul modificase actul normativ în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei