Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Unii români mută economiile din bănci în investiţii imobiliare pentru a evita impozitul pe dobânzi

Marţi, 29 Iunie 2010 (16:07:36)

Impozitarea câştigului din dobânzile bancare şi instabilitatea cursului determină tot mai multe persoane să renunţe la banii plasaţi în bănci şi să cumpere locuinţe, potrivit consultanţilor imobiliari, care afirmă însă că revenirea pieţei este întârziată de măsurile de austeritate.

"Există o tendinţă a cumpărătorilor care au cash în bănci să investească în imobiliare. Face sens. Se impozitează dobânzile la depozitele din bănci şi cursul euro-leu nu este stabil. O investiţie imobiliară în acest moment este oportună pentru protecţia resurselor de lichidităţi. De obicei, investiţiile se fac în imobile finalizate care pot fi achiziţionate rapid", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ion Cătuţoiu, managing director al companiei imobiliare Real Time, din Bucureşti.

El precizează că în ultimele luni locuinţele au fost cumpărate pentru folosinţă proprie, însă de curând se observă o tendinţă de achiziţie în scop de investiţie, mai ales că preţurile sunt considerate bune.

Creşterea numărului de tranzacţii realizate cu bani gheaţă a fost observată şi de Cătălin Apetri, reprezentant al Coldwell Banker.

"Am observat, în ultimele luni, o tendinţă de achiziţie a locuinţelor cu cash, ceea ce a fost o schimbare neaşteptată pentru piaţa rezidenţială românească din ultimii doi ani. În acelaşi timp, discutând cu mai mulţi clienţi, ne-am dat seama că au existat depozite în bănci şi că majoritatea au considerat că este momentul să profite de ele şi să investească aceşti bani", a declarat Apetri.

Pe de altă parte, el a arătat că un procentaj important dintre persoanele care au bani în bănci iau în calcul o achiziţie imobiliară, însă preferă să mai aştepte, în speranţa că preţurile vor continua să scadă.

"Îndrăznesc să spun că aceştia vor trece la o achiziţie la primul semn de creştere a preţurilor locuinţelor, mai ales că pe dobânda obţinută din depozite oricum plătesc impozit", a adăugat reprezentantul Coldwell Banker.

Unii agenţi imobiliari spun că 35-40% din tranzacţiile intermediate de ei se realizează cu cash.

"Cred că vor fi mai multe cazuri de persoane care vor scoate banii de la bănci pentru a-i investi în imobiliare. Ei îşi vor scoate banii şi vor aştepta chilipiruri. În plus, dacă ai cash poţi obţine reduceri de preţuri de 10.000-15.000 de euro la o locuinţă", a afirmat un agent imobiliar de la o agenţie din zona centrală a Bucureştiului.

Analistul Radu Zilişteanu spune, la rândul lui, că acest fenomen s-ar putea extinde deoarece aurul, valuta şi proprietăţile imobiliare sunt refugii pentru protecţia lichidităţilor într-o perioadă de instabilitate.

"Când cursul creşte şi când te afli sub spectrul inflaţiei în urma creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA, cei care au cash se refugiază în aur, în imobiliare, pentru a profita de preţurile mici, şi în valute. În plus, nu mai este profitabil să ţii banii la bănci pentru că unele cazuri se ajunge la dobânzi real negative. Depinde cum vor reacţiona cei care au bani la bănci de decizia BNR de mâine (dacă va modifica dobânda de politică monetară - n.r.)", a spus Zilişteanu.

În opinia sa, chiar dacă vor fi mai mulţi bani pentru investiţii imobiliare în perioada următoare din partea celor care au cash, piaţa tot nu-şi va reveni, având în vedere măsurile de austeritate anunţate de Guvern.

"Piaţa imobiliară se confruntă acum cu o altă problemă, legată de dificultăţile cu care bugetarii îşi vor plăti ratele la creditele imobiliare. În aceste condiţii, oferta de pe piaţă va creşte şi mai mult, iar cererea eligibilă se menţine încă la niveluri reduse. Măsurile de austeritate anunţate de Guvern vor întârzia revenirea pieţei imobiliare cu cel puţin un an", consideră Zilişteanu.

Începând cu 1 iulie, toate veniturile sub formă de dobânzi din conturile şi depozitele bancare, indiferent dacă sunt la vedere sau la termen, vor fi impozitate cu 16%, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal. Persoanele care au depozite la termen anterior datei de 1 iulie vor plăti impozit de 16% doar pe dobânda calculată de la această dată până la scadenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unii români mută economiile din bănci în investiţii imobiliare pentru a evita impozitul pe dobânzi.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Unii români mută economiile din bănci în investiţii imobiliare pentru a evita impozitul pe dobânzi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei