Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Urgie

Opreşte-o, Doamne!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

După exact o săptămână de la momentul în care judeţul Suceava a început să fie lovit zilnic de precipitaţii abundente, dezastrul de care se temea toată lumea s-a produs. Începând de ieri după-amiază, o parte a judeţului a fost lovită de ploi în cantităţi imense, imediat,  apele, deja umflate de precipitaţiile anterioare,  ieşind din matcă iar pârâiaşe minuscule ajungând la dimensiuni uriaşe.  

Drumuri blocate ori distruse de puhoaie, sute de case inundate, zeci de oameni izolaţi, unii daţi dispăruţi,  aşa se poate rezuma în câteva cuvinte tabloul dezastrului care cuprinsese judeţul Suceava astă-noapte.

 

Din jurul amiezii, primele probleme au apărut în Udeşti, Liteni şi în Dolhasca, o rupere de nori care a căzut în jur de 40 de minute ducând la inundarea a zeci de gospodării şi case, cu precădere în zonele Gulia, Siliştea, Valea Poienii, Budeni din Dolhasca şi în zona din centrul satului Udeşti.

Avea să fie însă doar o problemă minoră în comparaţie cu ce a urmat. Codul portocaliu care anunţa ieri după-miază pericol de inundaţii s-a confirmat din păcate cu vârf şi îndesat.  Din jurul orei 17.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost ocupat în permanenţă. Zeci de apeluri disperate din foarte multe zone ale judeţului anunţau dezastre iminente sau deja produse.

 

Succesiune incredibilă de apeluri care anunţau dezastre şi tragedii

Doi oameni izolaţi în mijlocul apei, în satul Bălineşti, comuna Grămeşti, zeci de oameni refugiaţi în podurile caselor la Zamostea, Todireşti şi Soloneţ, o femeie şi o fetiţă de 6 ani luate de ape la Şerbăuţi, doi bătrâni dispăruţi la Călineşti Cuparencu, un şofer care încerca să iasă din acelaşi sat surprins de viitură şi dispărut cu tot cu maşină,  DN 2 blocat în două locuri, la intrarea în Pătrăuţi şi la Grăniceşti, pod rupt în centrul comunei Zvorâştea, DN 29A, Adâncata – Călugăreni – Zvorâştea blocat, astfel de informaţii, unele confirmate, altele neelucidate până astă-noapte, se succedau una după alta într-un ritm îngrijorător, anunţând probleme deosebite în zeci de comune din jurul municipiilor Suceava şi Rădăuţi şi al oraşului Siret.

 

„În cinci minute a venit un puhoi de pe deal, cu tot cu copaci, ca la potop”

Imediat, la pompieri, jandarmi, poliţie, la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă s-a dat alarma de maximă urgenţă. Pompierii sau jandarmii care ieşiseră din tură au fost rechemaţi în cel mai scurt timp posibil la locul de muncă, fiind urcaţi în maşinile de intervenţie şi trimişi în locurile unde erau anunţate probleme deosebite.

Din păcate, oamenii mobilizaţi nu au putut ajunge în toate locurile unde era foarte mare nevoie de ei, inclusiv drumul european 85, spre Siret, fiind blocat în două locuri.

Chiar la ieşirea din Suceava, în valea dinainte de intrarea în Pătrăuţi, un pârâu care trecea pe sub un podeţ de sub carosabil s-a umflat până la proporţii aproape inimaginabile. Venite de pe dealuri, puhoaiele au adus pe drum copaci imenşi scoşi din rădăcini, iar drumul european a fost imediat închis, coloane de kilometri formându-se pe ambele sensuri de mers.

„A început să plouă tare şi apa a crescut. A fost incredibil, în cinci minute a venit un puhoi de pe deal, cu tot cu copaci, ca la potop”, îşi punea mâinile în cap un bărbat care lucrează la o societate din zonă. Femei disperate plângeau că locuinţele lor sunt în calea apelor şi cereau disperate ajutor, însă nimeni nu putea ajunge atunci în zona caselor.

 

Oameni luaţi de ape  

O situaţie şi mai disperată era aseară în satele Călineşti Cuparencu şi Şerbăuţi. Cel puţin în primul, o parte din sat fusese măturat de viitură. Mai întâi o femeie şi o fetiţă de 6 ani au fost date dispărute, apoi doi bătrâni nu mai erau de găsit, oamenii sunau îngroziţi la Pompieri şi anunţau că un tânăr care s-a urcat într-o maşină şi a luat-o spre ieşirea din sat a fost luat de apă cu tot cu autoturism.

„Suntem disperaţi, satele sunt izolate, drumurile rupte, abia am putut să ies din casă, e dezastru”, ne spunea aseară, cu o voce stinsă, primarul comunei Şerbăuţi, Cătălin Sănduleac.

 

Mobilizare generală, în căutarea bătrânilor rămaşi izolaţi în case

În comuna Zvorâştea, podul din zona Primăriei şi a Poliţiei a fost rupt de apele unui pârâu umflat ca niciodată, zeci de case fiind inundate. În paralel, se acţiona şi la Zamostea.

„Suntem la Zamostea, 33 de jandarmi şi o grupă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Apa a mai scăzut, dar sunt bătrâni şi oameni neputincioşi rămaşi în case. Mergem din casă în casă şi încercăm să-i salvăm. Suntem ajutaţi de viceprimarul Vasile Haliuc, care ne duce în locurile unde sunt oameni bătrâni”, declara, aseară târziu, căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, aflat în misiune la faţa locului.

Alţi 15 jandarmi şi zeci de pompieri erau de ore bune în comuna Grămeşti, unde situaţia era şi mai problematică, vorbindu-se de oameni dispăruţi fără urmă.

 

Scene de apocalispă

Şi pe drumul judeţean care duce spre Mănăstirea Dragomirna cei care au avut ghinionul de a se afla în zonă au văzut ceva ce nu credeau că este posibil. Conform unui martor, viitura venită din pădure crease în drum o gaură cu un diametru de aproximativ zece metri şi adâncă de 6-7 metri.  Şi în zona Depoului Iţcani apa îşi făcuse loc în mai toate incintele, practic o panică generală cuprinzând zecii de mii de locuitori ai judeţului. Foarte mulţi dintre ei rămăseseră şi fără curent electric, după ce stâlpii de beton au fost luaţi de ape ca nişte vreascuri.

 

 

Bilanţul oficial al pierderilor şi distrugerilor provocate de apă

Bilanţul oficial al pierderilor şi distrugerilor produse de viiturile din 28 iunie a.c., până la ora 22.30, transmis aseară, la ora 23.30, de purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava, Monica Tătaru, arată dramatic: o persoană a murit, două sunt date dispărute, o persoană este rănită, peste 130 de persoane evacuate, opt sunt persoane izolate în podurile caselor.

Au fost grav afectate 23 de localităţi, 11 case au fost distruse, 85 avariate şi peste 50 de case au rămas izolate. În comuna Calafindeşti, peste 150 de metri de drumuri judeţene au fost avariate, peste 14 km de drumuri comunale avariate, cinci poduri distruse, 12 poduri şi 11 podeţe avariate şi peste 100 de metri de apărări de maluri distruşi.

În localitatea Dărmăneşti, un tren de persoane era blocat în gară, din cauza unui pod CFR avariat, iar zona respectivă este inundată. La ora transmiterii comunicatului, în tren se aflau oameni. În zonă s-au trimis utilaje de mare tonaj, ca să deblocheze calea ferată.

Pe DJ 209 L, Cacica – Soloneţul Nou, era oprită circulaţia.

Până la miezul nopţii, au fost evacuate în căminul cultural persoanele din Grăniceşti, în aval de baraj, deoarece apa a început să curgă peste dig şi exista pericolul să rupă barajul. A fost întreruptă circulaţia pe E 85 în zona respectivă, până la remedierea situaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opreşte-o, Doamne!.
 Vizualizări articol: 12555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 21 voturi
Opreşte-o, Doamne!4.1521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Taiati padurea trimis de
(29 iun 2010, 13:10:27
Taiati, taiati in continuare, furati toate padurile. Inca n-ati vazut destul. Sa vedeti cand n-o sa fie copac in picioare cum vor veni apele.
2.   Pe apa sambetei trimis de
(29 iun 2010, 14:17:06
Bravo kangaroo.bine le mai zici ...acei indivizi defriseaza padurile pt materiale de constructii si lasa in urma lor o natura cheala.Nu le mai ajung banii la saraci ,,,,,cum se duc banii pe apa sambetei asa pleaca si padurile si lasa in urma lor o catastrofa si se mai intreaba de ce.
3.   Hmmm trimis de
(29 iun 2010, 15:56:20
imi pare rau de ceea ce s-a intamplat acolo.....dar dak imi aduc bine aminte acum 2 sau 3 ani nu s-a intamplat la fel??? cand a fost "superbase" si era foarte ingrijorat .....si dregea.....si promitea.....si facea...... bla bla bla.... .au trecut vre-o ....3 ani, s-a facut ceva??? nuuuu!!!!! si fiti siguri ca inca 4 ani nu o sa va faca nimeni 1 metru de baraj. si inca ceva .....nu cumva l-ati si votat pe base??? sigur ca da...!!! pai puneti mana pe galeata aia portocalie pe care scrie PDL si scote-ti-va apa din case.
4.   Defrisari plus schimbarile climatice... trimis de
(29 iun 2010, 17:04:19
Nu doar lipsa padurilor e de vina pt ceea ce s-a intamplat aseara... Fenomene meteo extreme,vor fi tot mai dese,de la canicula si pana la aceste ruperi de nori,sau iarna de aia urata... Urmariti Discovery si veti afla raspunsurile la ceea ce se intampla in ultima vreme.
5.   Putem folosi politele gratuite de asigurare trimis de
(29 iun 2010, 20:12:17
E important sa stim acum ca putem folosi politele gratuite de asigurare a locuintei trimise de Astra prin Romtelecom. Primele 3 luni polita era gratuita, si suntem inca in acele 3 luni. Deci daca ati avut casa afectata de inundatii, si ati primit prin posta polita de asigurare Astra cu factura Romtelecom, puteti cere despagubiri, gratuit!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei