Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANPC: Circa opt milioane de persoane beneficiază de noile prevederi privind rambursarea creditelor

Marţi, 29 Iunie 2010 (19:24:59)

Aproximativ opt milioane de consumatori care au accesat anii trecuţi credite bancare beneficiază de prevederile ordonanţei de Guvern care reglementează rambursarea anticipată a creditelor, a declarat preşedintele Agenţiei Nationale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Cerbulescu a afirmat la Ploieşti, într-o conferinţă de presă, că aproximativ opt milioane de consumatori români care au contractat în ultimii ani credite bancare sub diverse forme beneficiază de noul act normativ care reglementează relaţia dintre bănci şi clienţii care contractează credite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a precizat că, potrivit ordonanţei de Guvern, noile contracte de credit pe care clienţii le vor încheia cu băncile vor fi unele standard, în care băncile vor fi obligate să aducă la cunoştinţa clienţilor "absolut tot ceea ce înseamnă costurile pe care banca le solicită pentru eventualele acţiuni pe care le întreprinde în favoarea consumatorului".

"În acelaşi timp există obligaţia de a-l informa pe consumator cu absolut tot ceea ce înseamnă dobânda anuală efectivă şi există o formulă de calcul pentru toate băncile (…) consumatorul poate cunoaşte şi poate şti în acelaşi timp şi un grafic de rambursare a creditului respectiv, deci el este informat din timp, are posibilitatea să analizeze contractul respectiv, are posibilitatea să ia o hotărâre în cunoştinţă de cauză", a spus Cerbulescu.

Potrivit şefului ANPC, comisioanele de rambursare pentru credite sunt, potrivit directivelor europene, de 0,5% pentru creditele de până la un an şi de 1% din valoarea creditului pentru creditele care se întind pe o durată mai mare de un an.

Dacă directiva europeană care reglementează acest aspect prevede aceste comisioane de rambursare anticipată doar pentru creditele de consum, legea română stipulează, mai nou, ca aceleaşi comisioane să fie valabile în cazul rambursării anticipate a creditelor ipotecare şi a celor de tip leasing.

În plus, aceleaşi comisioane se aplică şi creditelor în derulare, Cerbulescu explicând că un credit în derulare nu înseamnă retroactiv.

De la începutul lunii mai, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Prahova a primit 35 de reclamaţii legate de activitatea mai multor bănci, cele mai multe dintre reclamaţii având ca obiect nemulţumiri ale clienţilor în legătură cu contracte de credit, a declarat şeful OPC Prahova, Cristian Toader.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANPC: Circa opt milioane de persoane beneficiază de noile prevederi privind rambursarea creditelor.
 Vizualizări articol: 674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
ANPC: Circa opt milioane de persoane beneficiază de noile prevederi privind rambursarea creditelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei