Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 iun 2010 - Anul XV, nr. 150 (4441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

RealitateaTV-amendă de 5.000 lei, Antena3-somaţie,după ce Videanu a acuzat posturile că îl hărţuiesc

Marţi, 29 Iunie 2010 (17:19:16)

CNA a decis, marţi, să amendeze cu 5.000 de lei postul Realitatea TV, pentru emisiunea "Ora de foc", şi să someze Antena 3, pentru "Sinteza Zilei", din cauza nerespectării principiilor imparţialităţii şi echilibrului în relatarea unor informaţii despre ministrul Economiei Adriean Videanu.

Într-o sesizare trimisă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 22 iunie, Adriean Videanu spune că în ediţiile din 16 iunie ale emisiunilor "Sinteza zilei" şi "Ora de foc", difuzate de posturile de televiziune Antena 3, respectiv Realitatea TV, au fost prezentate "informaţii neverificate" cu privire la persoana sa, cu toate că a trimis celor două posturi un punct de vedere detaliat, în data de 17 iunie.

"Astfel, am fost prezentat ca fiind administrator şi proprietar al companiei Equity Invest, deşi în realitate eu am doar calitatea de acţionar minoritar. Menţionez că informaţiile complete şi reale referitoare la situaţia prezentată sunt publice, accesibile oricând opiniei publice, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. Informaţiile au fost prezentate ca dezvăluiri senzaţionale, care ascund manevre obscure pe baza unor scurgeri de informaţii din interiorul sistemului economic de stat", spune Adriean Videanu în sesizarea transmisă CNA.

Totodată, Videanu spune că, pe parcursul celor două emisiuni de la Antena 3 şi Realitatea TV, "realizatorii acestora nu au încercat să modereze într-o manieră echidistantă şi echilibrată intervenţiile invitaţilor".

"Mai mult, realizatorii au fost cei care au antrenat atacuri şi speculaţii repetate, legate de utilizarea unor informaţii de către societatea la care sunt acţionar, informaţii la care eu aş fi putut avea acces din poziţia de ministru al economiei. Dacă la cele două emisiuni (...) adaug ediţiile de ştiri din zilele de 20 şi 21 iunie a.c ale postului Realitatea TV, în care au fost difuzate imagini ale proprietăţii mele filmate din elicopter, precum şi informaţii legate de localizarea exactă a locuinţei, consider că atât eu, cât şi familia mea suntem supuşi sistematic şi concertat unei hărţuiri mediatice, fără precedent, de către posturile Antena 3 şi Realitatea TV, prin utilizarea de informaţii neverificate sau distorsionând informaţii, fără a solicita în prealabil puncte de vedere aflate în opoziţie şi folosind imagini ce ţin de dreptul la demnitate şi proprietate privată fără a-mi solicita acordul", mai afirmă Adriean Videanu.

Ministrul Economiei adaugă în sesizare: "prezentarea exagerată, într-o perioadă sensibilă pentru societatea românească, a unor realizări personale materiale peste medie, dar dobândite legitim şi normale, astfel, într-o economie de piaţă, au ca scop inducerea în mentalul colectiv a unei imagini negative în ceea ce mă priveşte".

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "Ora de foc" din 16 iunie, Adriean Videanu nu a fost prezentat în mod explicit de realizatorii emisiunii drept administrator al firmei, calitatea pe care au subliniat-o aceştia fiind aceea de asociat cu prietenii săi. În prima parte a emisiunii au participat Cosmin Guşă, Lidia Mitchievici, Stelian Tănase, Emil Hurezeanu şi Bogdan Chirieac.

Subiectul emisiunii a fost prezentat de Adrian Ursu, care a spus că "Adriean Videanu a dat cu zarul la bursă". Oana Stancu a spus că "Adriean Videanu, de pildă, a dat cu zarul la bursă, împreună cu mama celebrului «Syda» Ionescu şi zarul acesta n-a fost deloc ieftin: Videanu, un zar de 10.000.000 de euro".

În emisiune, Lidia Mitchievici spune că "Adriean Videanu este ministru al Economiei şi, în acelaşi timp, deţine, este acţionar la o firmă care face tranzacţii financiare. Joacă la bursă". În emisiune, realizatorii au folosit termenii de trazacţii sau vânzare-cumpărare referitor la suma de 10 milioane de euro, în contexte din care rezultă că suma reprezintă valoarea tranzacţiilor în luna mai. Titlul afişat pe ecran a fost "Videanu, un zar de 10.000.000 euro", potrivit CNA.

"Cred că s-au clarificat lucrurile, nu mai e cazul să intervenim cu ceva special", a spus Grigore Zanc, membru al CNA, precizând că în emisiune s-a clarificat o anumită situaţie.

"Domnul Hurezeanu a jucat foarte bine rolul domnului Videanu", a spus Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV. "Tranzacţia pe bursă de 10 milioane de euro a fost recunoscută de domnul Videanu a doua zi", a mai afirmat Roxana Niculescu.

"Domnul Hurezeanu a jucat foarte bine rolul moderatorului, întrebând dacă există dovezi", i-a răspuns Narcisa Iorga, membru al CNA.

Gelu Trandafir, membru al CNA, a făcut referire la titlul afişat pe ecran - "Videanu, un zar de 10.000.000 euro" - şi la afirmaţiile celor doi moderatori, printre care "au luat 10 milioane de euro într-o singură lună", "să-ţi iasă 10 milioane la zarul ăsta", precizând că dreptul la replică al lui Adriean Videanu a fost "expediat lapidar".

"Mi se pare clar că ce s-a întâmplat în această emisiune sunt încălcări serioase", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA.

"Indiferent ce acuzaţii aduci unei persoane, trebuie să-i iei punct de vedere", a spus Narcisa Iorga. Ea a făcut referire şi la faptul că, în data de 17 iunie, CNA a somat public Realitatea TV pentru mai multe emisiuni de ştiri şi dezbateri din perioada 3 - 11 iunie, în care s-au prezentat informaţii despre vacanţele ministrului Economiei, Adriean Videanu, fără să se transmită şi punctul său de vedere cu privire la acest subiect.

Subiectul a fost abordat şi pe postul Antena 3, în emisiunea "Sinteza Zilei" din 16 iunie. Printre titlurile afişate pe ecran au fost: "Videanu&Co: Tranzacţii de 10.000 de euro doar în luna mai" şi "Adriean Videanu este administrator al firmei şi acţionar cu 24%". În emisiunea "Sinteza Zilei" din 17 iunie, moderatorul Mihai Gâdea a citit o parte dintr-un punct de vedere trimis de Adriean Videanu prin Biroul de presă al Ministerul Economiei.

Reprezentantul postului Antena 3, Albert Pânzaru, a spus, în şedinţa CNA, că lucrurile au fost prezentate în mod corect în emisiune. "Operaţiunea s-a derulat şi nimeni nu o poate contesta. Domnul Adriean Videanu nu a solicitat personal sau prin interpuşi o solicitare de drept la replică la Antena 3", a spus Pânzaru.

La rândul său, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că subiectul putea fi discutat, însă trebuia să i se ia şi lui Adriean Videanu un punct de vedere. "Acest demers de a i se lua o poziţie a fost făcut de colegii noştri", i-a explicat Pânzaru.

Ioan Onisei a propus amendarea cu 5.000 de lei a postului Realitatea TV.

El a propus şi amendarea postului Antena 3 cu 5.000 de lei. În schimb, Grigore Zanc a propus somarea publică a postului Antena 3.

În urma votului membrilor, postul Realitatea TV a fost amendat cu 5.000 de lei, în timp ce postul Antena 3 a fost somat public.

Sancţiunile s-au aplicat în baza art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică", şi a art. 42 din Cod - "1) Orice persoană are dreptul la propria imagine".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului RealitateaTV-amendă de 5.000 lei, Antena3-somaţie,după ce Videanu a acuzat posturile că îl hărţuiesc.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
RealitateaTV-amendă de 5.000 lei, Antena3-somaţie,după ce Videanu a acuzat posturile că îl hărţuiesc3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei