Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iun 2010 - Anul XV, nr. 132 (4423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vlădescu: România va ieşi din infringement pe legea evaziunii înainte de aplicarea penalităţilor

Marţi, 8 Iunie 2010 (13:50:54)

România şi-a asumat, prin Ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale, deschiderea proceduri de infringement de către Comisia Europeană, dar autorităţile vor urmări să iasă din această procedură înainte ca să atragă penalităţi, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

"În primul rând, riscul acestei proceduri a fost asumat şi este generat de nevoia de a reduce evaziunea din domeniul TVA-ului intracomunitar, dar şi pe anumite produse sensibile", a spus Vlădescu, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că perioada limitată de aplicare a măsurilor privind combaterea evaziunii fiscale a avut ca argument reducerea oricăror penalităţi dintr-o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

"Vom face orice este necesar să ieşim din această procedură de infringement înainte să atragă penalităţi", a spus Vlădescu.

Ministrul a menţionat că Ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale va intra în vigoare în această săptămână sau cel târziu până la finele săptămânii viitoare.

CE a transmis luni, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX, că ordonanţa din 30 mai privind noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE", Comisia reclamând că Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile sale.

"Comisia Europeană a fost consultată foarte târziu de către autorităţile române în ceea ce priveşte această ordonanţă, oferind un termen limită foarte scurt până la care Comisia să facă observaţii", se arată în răspunsul transmis pentru MEDIAFAX.

"Această ordonanţă ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE privind taxele şi accizele. Din cauză că au adoptat-o mai repede decât şi-au planificat, autorităţile române nu au ţinut cont de observaţiile Comisiei pe această temă", se precizează în răspuns.

Comisia subliniază că va reitera observaţiile sale referitoare la această ordonanţă către autorităţile române şi "le va solicita acestora să rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislaţia UE cât de curând posibil".

Răspunsul CE transmis MEDIAFAX precizează că la acest moment Comisia nu poate face publice mai multe detalii pe acest subiect.

Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a decis în 30 mai să introducă noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanţă de urgenţă. Actul normativ nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de ordonanţă, achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA, iar pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar.

Ministerul Finanţelor recunoaşte că atât aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare, cât şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene şi propune aplicarea limitată a acestor prevederi până la finele anului viitor.

"În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, în ceea ce priveşte momentul exigibilităţii şi al modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată. Aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fără a obţine o derogare în acest sens, contravine legislaţiei comunitare", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce în acest an accize la iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii şi alte produse de lux, asumându-şi astfel riscul unei sancţiuni din partea Comisiei Europene, după ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vlădescu: România va ieşi din infringement pe legea evaziunii înainte de aplicarea penalităţilor.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlădescu: România va ieşi din infringement pe legea evaziunii înainte de aplicarea penalităţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei