Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iun 2010 - Anul XV, nr. 132 (4423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii - GPI

Marţi, 8 Iunie 2010 (15:39:13)

România se află pe locul 45 în clasamentul celor mai paşnice ţări din lume, coborând 14 locuri faţă de anul trecut şi înregistrând unul dintre cele mai mari declinuri din Europa Centrală şi de Est, potrivit Indexului Păcii Globale (GPI) pe anul 2010, publicat marţi.

Singurul studiu care cuantifică pacea globală, GPI este realizat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP). În 2010, studiul a fost extins, incluzând 149 de state independente. Compus din 23 de indicatori calitativi şi cantitativi, el include factori interni şi externi, de la cheltuielile militare până la relaţiile cu ţările vecine şi numărul cazurilor de crime violente.

Europa Occidentală continuă să fie cea mai paşnică regiune, majoritatea ţărilor clasându-se pe primele 20 de poziţii. În contrast, Europa Centrală şi de Est a fost afectată de o creştere a nivelului instabilităţii politice şi o înrăutăţire a relaţiilor cu ţările învecinate. Războiul din Afganistan a avut din nou un impact negativ asupra punctajelor obţinute de statele implicate în conflict. Ţările care au înregistrat cel mai pronunţat regres din această regiune au fost Rusia, Turcia, România şi Estonia, cu punctaje mai slabe cu 7, 13 şi respectiv 20 la sută faţă de anul trecut. Pe de altă parte, Croaţia, Uzbekistan şi Bulgaria sunt ţările din regiune care au înregistrat cele mai importante progrese.

În contextul continuării recesiunii globale, pacea globală a fost afectată şi în 2010 de un fenomen al intensificării conflictelor şi instabilităţii care a început în 2008, mai multe ţări înregistrând o creştere semnificativă a numărului de omoruri sau demonstraţii violente, potrivit GPI.

Noua Zeelandă, una dintre ţările clasate în primele zece poziţii care şi-au îmbunătăţit nivelul păcii în 2010, s-a menţinut pe primul loc, urmată de Islanda, Japonia, Austria, Norvegia şi Irlanda. Islanda a urcat două locuri faţă de anul trecut, în contextul stabilizării economiei naţionale.

Irak, Somalia şi Afganistan au ocupat ultimele poziţii, pentru cel de-al doilea an consecutiv. Siria, Georgia, Filipine, Rusia şi Cipru au înregistrat cel mai important declin faţă de 2009.

Potrivit GPI, Republica Moldova s-a clasat pe locul 66, după Albania şi înaintea Indoneziei, urcând nouă locuri faţă de anul trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii - GPI.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România cunoaşte un declin în clasamentul celor mai paşnice ţări ale lumii - GPI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei