Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iun 2010 - Anul XV, nr. 132 (4423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oprea: UNPR nu susţine moţiunea, cine votează împotriva partidului este în afara formaţiunii

Marţi, 8 Iunie 2010 (17:20:06)

UNPR a decis, marţi, în BPPN, ca parlamentarii independenţi să nu susţină moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, preşedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, precizând că cine nu respectă decizia se situează în afara partidului.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a anunţat, după BPPN, că parlamentarii Uniunii nu vor susţine moţiunea de cenzură, principalul motiv fiind menţinerea stabilităţii guvernamentale, pentru a exista în continuare un partener în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sârbu a argumentat că, în absenţa stabilităţii guvernamentale şi a acordului cu FMI, România riscă să se confrunte cu o criză economică şi socială fără precedent.

El a precizat că dacă măsurile de reducere a salariilor şi în special a pensiilor nu vor fi ridicate la 31 decembrie, UNPR va ieşi din coaliţia guvernamentală.

Întrebat ce riscă parlamentarii Uniunii care vor vota moţiunea de cenzură, Sârbu a răspuns: "Noi nu apelăm, nici chiar în momente extrem de delicate politic, la mijloace de natură tranzacţională. (...) Avem un statut foarte clar şi avem o decizie foarte clară a BPPN. Cei ce doresc să iasă din limitele acestui statut vor trebui să suporte şi consecinţele prevăzute în statut. Cei ce doresc să facă altfel, se pun în contradicţie cu statutul".

Întrebat dacă parlamentarii UNPR care ar vota moţiunea de cenzură ar putea fi excluşi din partid, Sârbu a răspuns: "În cazuri extreme, ei riscă excluderea. Eu sper să nu fie cazul, dar eventualele cazuri vor fi analizate separat în BPPN".

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a intervenit după răspunsul lui Sârbu, afirmând: "Dacă cineva votează împotriva partidului, atunci înseamnă că este în afara partidului".

Sârbu a mai afirmat că, pe lângă măsurile de reducere a salariilor angajaţilor la stat, a pensiilor şi a ajutoarelor sociale, guvernul trebuie să adopte un pachet pentru relansare economică, UNPR urmând să lanseze în dezbatere publică şi în interiorul coaliţiei guvernamentale propriile propuneri în acest sens.

Şeful departamentului de politici economice, Mircea Coşea, a prezentat, printre măsurile propuse de UNPR, îngheţarea, pe 2010, a achiziţiilor de bunuri de inventar, reducerea la strictul minim a deplasărilor în străinătate, renunţarea din partea instituţiilor administraţiei centrale şi locale a publicării de materiale informative şi publicitare.

Coşea a mai amintit, printre măsurile economice propuse de UNPR, întreruperea de construcţii de sedii de către instituţiile şi agenţiile guvernamentale, respectarea de către guvern a obligaţiilor de plată către mediul economic, în speţă plata facturilor restante şi a TVA.

O altă măsură, prezentată ca "excepţională şi temporară", ar fi înfiinţarea, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, a unui oficiu de colectare şi distribuire gratuită, pentru pensionarii cu venit sub 600 lei, a alimentelor şi a hainelor confiscate la intrarea ilegală în ţară.

Moţiunea de cenzură va fi citită, miercuri, la ora 10.30 şi dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 10.00, au decis, marţi, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, luni, în şedinţa comună în care premierul Emil Boc şi-a asumat răspunderea în numele Guvernului pentru două proiecte de lege prin care salariile bugetarilor sunt reduse cu 25 la sută iar pensiile cu 15 la sută.

În cazul asumării răspunderii de către Guvern, Constituţia prevede că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoană, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, ar avea 212 opţiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea moţiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oprea: UNPR nu susţine moţiunea, cine votează împotriva partidului este în afara formaţiunii.
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oprea: UNPR nu susţine moţiunea, cine votează împotriva partidului este în afara formaţiunii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei