Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2010 - Anul XV, nr. 131 (4422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele europene şi-au manifestat solidaritatea cu mişcările de protest din România

Luni, 7 Iunie 2010 (15:43:01)

Unele sindicate europene, printre care cele din Republica Moldova, Italia, Elveţia şi Franţa, şi-au manifestat solidaritatea cu mişcările de protest ale sindicaliştilor din România, cauzate de măsurile de austeritate propuse de Guvern.

Printre organizaţiile care sprijină sindicaliştii români se numără şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al "Cartel Alfa" remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

"Există o şansă pentru sindicatele din România de a demonstra că acestea au în continuare capacitatea de solidaritate în numele cărora militează. Sindicaliştii sunt cei care pot aprinde motoarele demnităţii şi ale speranţei salariaţilor, care astăzi se văd mai umiliţi ca niciodată. Ei nu trebuie să devină victima incapacităţii Guvernului de a gestiona criza", arată sindicaliştii moldoveni, citaţi în comunicatul de presă al Confederaţiei "Cartel Alfa".

Totodată, Secretariatul Regional Ticino şi Moesa al Sindicatului UNIA din Italia şi-a afirmat sprijinul în "lupta pentru menţinerea contractelor colective de muncă, a reducerii salariilor, a modificării Codului Muncii".

"Criza economică nu poate fi un pretext pentru diminuarea salariilor, reducerea ajutoarelor sociale, eliminarea contractelor colective de muncă şi încălcarea regulilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii", susţin sindicaliştii italieni.

Uniunea Sindicală Elveţiană şi-a exprimat şi ea solidaritatea totală cu lucrătorii din România şi confederaţiile sindicale privind lupta împotriva reducerii generale a salariilor şi pensiilor.

"Criza nu ar trebui să fie un pretext pentru astfel de sacrificii inacceptabile impuse populaţiei în numele unei aşa-zise solidarităţi sociale prin încălcarea violentă a tuturor regulilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii", au transmis sindicaliştii elveţieni.

Confederaţia Generală a Muncii din Franţa şi-a afirmat, de asemenea, solidaritatea cu toate acţiunile sindicale din România.

"Şi noi, ca şi voi, refuzăm ca lucrătorii să suporte costurile măsurilor de austeriate, în condiţiile în care responsabilitatea pentru producerea lor revine guvernanţilor", au precizat reprezentanţii confederaţiei din Franţa, citaţi în comunicat.

Secretarul general al Confederaţiei Generale a Muncii, Bernard Thibault, a mai spus că spera ca, împreună cu sindicaliştii din România, să formeze o "mişcare de rezistență care se protejeze drepturile lucrătorilor".

Confederaţiile "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, CSDR şi CNS Meridian au decis să continue acţiunile de protest faţă de reducerea salariilor şi pensiilor.

Luni, peste 500 de sindicalişti protestează la sediul Parlamentului, unde Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea pe măsurile de austeritate. Protestatarii vor să blocheze cele cinci porţi de intrare în sediul Legislativului atunci când premierul Emil Boc va veni la Parlament pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectele de lege privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Mitingurile la sediul Parlamentului vor continua marţi şi miercuri, cu câte 1.500 - 2.000 de persoane în fiecare zi.

Începând de joi şi până sâmbătă protestele se vor muta în teritoriu, unde vor fi organizate pichete la birourile parlamentare şi la sediile partidelor.

Confederaţiile sindicale pregătesc un protest cu 20.000 de oameni, la Parlament, în 15 iunie, când ar urma să fie votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului ce va fi depusă de Opoziţie. Sindicaliştii vor să facă atunci un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului.

Totodată, în ziua votării moţiunii de cenzură bugetarii din toate sectoarele vor fi în grevă generală.

Premierul Emil Boc îşi va asuma, luni, răspunderea în numele Guvernului, în Parlament, pentru două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

PSD a anunţat că va depune două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Boc, iar PNL a precizat că va vota orice moţiune îndreptată împotriva Executivului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele europene şi-au manifestat solidaritatea cu mişcările de protest din România.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele europene şi-au manifestat solidaritatea cu mişcările de protest din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei