Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 iun 2010 - Anul XV, nr. 129 (4420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Trăim într-o ţară ameţită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mi-am întâlnit de dimineaţă un amic. Se grăbea undeva şi părea în acelaşi timp rupt de realitatea înconjurătoare, dovadă că l-am salutat de două ori până a băgat de seamă că sunt şi eu prin preajma lui. Amicul meu este profesor la un liceu. Asta-i meseria pe care o practică de o viaţă. În curând va fi, dacă vârsta pensionării nu va suferi convulsiile cu care suntem ameninţaţi, un fericit pensionar care va juca probabil table în Cişmigiu.

Încotro?- îl întreb. La şcoală, îmi răspunde el aproape absent. Ce faci acolo fiindcă vă ştiam în grevă. Sunt în grevă, dar îmi ţin lecţiile. Am zâmbit. Înseamnă că eşti în grevă japoneză. Nu, nu sunt în grevă japoneză, sunt în grevă românească. E un fel de grevă care e dar nu se ţine. Adevărul e că suntem ameţiţi cu toţii. Nu mai ştim de noi. Nimeni nu mai ştie de nimeni.

Am rămas, după despărţire, cu un sentiment neclar ca şi cum ar ninge vara din senin iar eu aşumbla desculţprintr-o zăpadă care îmi îngheaţă picioarele dar nu există. De dimineaţă am aflat de la ştiri că doctoriile se vor scumpi cu 40 la sută. Lipind această informaţie cu scăderea pensiilor cu 15 la sută (în fapt cu mai mult) chiar că te apucă ameţeala. Strada pare şi ea ameţită, cu personaje abulice care merg şi parcă nu ştiu unde merg. Greva de la RATB se manifestă cu de două ori mai multe troleibuze, tramvaie şi autobuze pe străzi. Sindicatele pichetează cu cinci inşi Ministerul Muncii iar la poarta Cotrocenilor fac paşi de voie doi jandarmi plictisiţi. După ce ne-a lămurit la miezul nopţii că a trăi bine înseamnă a trăi prost, preşedintele Băsescu s-a plictisit şi el şi tace. Sau poate cine ştie, e şi domnia sa ameţit. Înaintea campaniei electorale ne spunea că România nu va intra niciodată în criză economică. Cu un an în urmă ne liniştea că ţara pe care o cârmuieşte nu se va împrumuta niciodată la FMI. După aceea împrumutul a devenit „centură de siguranţă”. O centură utilizabilă şi ca ştreang pentru câteva generaţii succesive. Îmi amintesc perfect o emisiune televizată din campania electorală. Invitat - Traian Băsescu. După ce şi-a făcut numărul iar emisiunea s-a isprăvit, preşedintele a mai cerut un minut pentru a comunica poporului ceva foarte, foarte important. Și euforic ne-a anunţat că în 2010 gata cu criza. România îşi reia creşterea economică spre noi culmi de bunăstare şi progres. Suntem în iunie 2010 şi creşterea se face de-a îndoaselea. Mai clar - ne prăbuşim cu o viteză ameţitoare. Poate şi de aici starea de vertij şi de ameţeală generalizată.

Un politician al puterii declara senin zilele trecute că nu va fi grevă generală, că românii sunt cu gândul la concedii şi că pe ameţeala asta nu-i mai arde nimănui de revoltă.  În PD-L numai într-o săptămână s-au înscris într-un judeţdin Ardeal 70 de noi membri. După toate nenorocirile anunţate de flaşneta Boc să te înscrii într-un partid care pare istoriceşte falimentar? E tot un semn de ameţeală sau de disperare? Îţi poţi salva slujba doar dacă eşti membru al partidului portocaliu. Numai astfel poţi aspira la o funcţie şi la un avantaj. Îmi amintesc anii tinereţii mele. Angajat după terminarea facultăţii la ziarul Orizont din Vâlcea mi s-a atras atenţia că trebuie să intru în partid. Nu existau ziarişti nemembri de partid. A trebuit să mă şi tund fiindcă aveam nişte plete de poet care-mi atingeau umerii. Numai aşa puteai scrie la gazetă, numai aşa puteai aspira să prinzi o deplasare în străinătate, numai în funcţie de prestaţia politică puteai fi promovat. Șefi mi-au fost mai mereu tipi cu dosare perfecte şi fără nici o tangenţă cu meseria scrisului. Azi ţara este împânzită de conducători incompetenţi, dar bine poziţionaţi în partidul stat.

Îmi amintesc drama unui coleg care şi-a pierdut tânără soţia. De câte ori se abţiguia niţel plângea amintindu-şi ultimele cuvinte pe care i le-a spus cu reproşcelei care avea să moară peste câteva ore. Soţia lui era deja în sala de operaţie, goală, stând într-o deplină uitare de sine cu un picior căzut într-o parte în aşteptarea echipei care urma să o opereze. I-a zis, aproape răstit, să-şi controleze poziţia. Părea abulică, absentă, indiferentă la tot şi toate. Nu ştiu de ce îmi amintesc acum acea poveste spusă mereu cu lacrimi în ochi de colegul meu. Poate pentru că România îşi întâmpină moartea absentă, cu o pronunţată atonie a muşchilor vitali, împăcată cu tragicul ei destin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trăim într-o ţară ameţită.
 Vizualizări articol: 1991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Trăim într-o ţară ameţită5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cutremurator! trimis de
( 4 iun 2010, 14:04:24
Un articol formidabil cu un final cutremurator! Plecand de la aceasta comparatie facuta de domnul Lucian Avramescu, nu pot sa nu spun o sugestie facuta de un prieten care, cu ochii privind in gol, dezgustat, deprimat si infuriat de ceeace vede in Romania de acum, s-a rastit: decat asa o Romanie, mai bine s-ar imparti in provincii istorice! Cutremuratoare iesire a prietenului meu, un bun patriot de altfel, dar care a ajuns la limita rezistentei psihice in fata batjocurii la care sunt supusi romanii de conducatorii lor.
2.   Trist trimis de
( 4 iun 2010, 21:17:06
Trist dar adevarat........cele scrise sunt evidente pentru oricine, si ma rog la Dumnezeu sa dea intelepciune poporului meu, ca sa discearna binele de rau la timp, nu cind e deja tirziu, dupa cum zice si evreul..."da Doamne mintea romanului de pe urma".

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei