Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2010 - Anul XV, nr. 131 (4422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD îi scrie lui Băsescu cerându-i referendum pe tema măsurilor de austeritate

Luni, 7 Iunie 2010 (14:03:59)

PSD i-a adresat, luni, preşedintelui Băsescu, o scrisoare deschisă în care îi cere să convoace referendum pe tema măsurilor de austeritate ale Guvernului,apreciind că asumarea răspunderii pe aceste măsuri e un gest 'în concordanţă cu un regim dictatorial" şi contrar principiilor statului democratic.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că Biroul Permanent Naţional a aprobat textul scrisorii pe care partidul o trimite preşedintelui Traian Băsescu.

Ponta a spus că, în opinia PSD, preşedintele trebuie să convoace un referendum pentru a consulta populaţia cu privire la măsurile de austeritate propuse de Guvern.

El a argumentat că, în condiţiile în care 15 milioane de oameni vor fi afectaţi de reducerile salariale, de pensii şi alte ajutoare sociale, ei trebuie consultaţi.

În scrisoarea pe care PSD i-o va trimite lui Traian Băsescu se afirmă că asumarea răspunderii Guvernului pe legile austerităţii "este un dispreţ" faţă de români şi "un gest aflat în concordanţă cu un regim dictatorial".

Scrisoarea respectivă face trimitere la prevederile constituţionale şi la Legea 3/2000 privind organizarea referendumului pentru a motiva solicitarea ca preşedintele să organizeze un referendum naţional prin care poporul să fie chemat să îşi exprime voinţa suverană cu privire la măsurile de austeritate propuse de Guvern.

Un alt argument invocat în scrisoarea PSD este faptul că măsurile de austeritate sunt de interes naţional întrucât "aduc restrângeri majore unor drepturi fundamentale garantate de Constituţie".

"Mai mult, scopul adoptării măsurilor sus-menţionate vizează interesul naţional, aşa cum reiese, de altfel, chiar din instrumentele de motivare ale acestora, unde se arată că ele vizează evitarea unui risc de instabilitate economică a ţării care, aşa cum a statuat şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale, este subsumată conceptului de siguranţa naţională reprezentând, implicit, o problemă de interes naţional", se mai arată în scrisoare.

Social-democraţii consideră că deciziile importante privitoare la România "nu pot fi asumate printr-un voluntariat agresiv al Guvernului României, ci numai printr-o voinţă a majorităţii politice, care trebuie sprijinită de un scrutin popular".

"Asumarea răspunderii Guvernului pe legi atât de importante este un gest de dispreţ faţă de Cetăţenii României, faţă de dreptul lor la o viaţă şi un trai la un nivel de minimă decenţă. Mai mult, este un gest aflat în concordanţă cu un regim dictatorial şi în conflict cu principiile Statului Democratic", se arată în document.

PSD îi aminteşte şefului statului că în cel puţin o declaraţie de presă, cea din 5 martie 2009, a afirmat că "va fi o opţiune a Parlamentului, a românilor dacă ne punem o centură de siguranţă sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem" şi că în acest sens se va adresa Parlamentului. "Sper să desprindem o abordare, atât a Parlamentului, cât şi a populaţiei, pentru că nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia refuză, dacă Parlamentul refuză", spunea atunci Traian Băsescu, potrivit scrisorii social-democraţilor.

"Mai mult, aţi considerat ca fiind de interes naţional probleme ca organizarea alegerilor parlamentare prin vot uninominal sau trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului membrilor Parlamentului la maximum 300 de Parlamentari, unul din scopurile declarate ale necesităţii luării unor asemenea măsuri fiind şi cel al reducerii cheltuielilor statului, scop care stă şi la baza măsurilor de austeritate ce fac obiectul proiectelor de lege privind restabilirea echilibrului bugetar şi privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor", îi mai transmit social-democraţii preşedintelui.

Scrisoarea social-democraţilor nu conţine referiri la data posibilă a referendumului sau la întrebările care ar putea fi supuse consultării populare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD îi scrie lui Băsescu cerându-i referendum pe tema măsurilor de austeritate.
 Vizualizări articol: 489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD îi scrie lui Băsescu cerându-i referendum pe tema măsurilor de austeritate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei