Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2010 - Anul XV, nr. 131 (4422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eşecul unei acţiuni

Sucevenii care-şi spionau nevestele au interdicţia de a părăsi ţara

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eşec lamentabil în cazul mega-acţiunii care a vizat interceptările ilegale ale comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin telefoane mobile, precum şi ale discuţiilor ambientale. Dintr-un total de 36 de persoane pe care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Hunedoara le-au dorit arestate, în final s-a concretizat o singură propunere. Mandatul de arestare a fost emis pe numele lui Nicolae Dan Oproiu, cel care a comercializat acest soft buclucaş. În rest, pentru toate celelalte persoane magistraţii Curţii de Apel Alba au considerat că nu se impune măsura arestării preventive.

De această decizie au beneficiat şi cei doi suceveni reţinuţi în urma percheziţiilor şi descinderilor în forţă ale „mascaţilor”. Atât Adrian Eduard Joroveanu, din Suceava, cât şi Aurel Farcaş, din Rădăuţi, s-au întors liberi acasă. Pe numele celor doi există doar interdicţia de a părăsi România, dar cel mai probabil şi această măsură va fi ridicată în câteva săptămâni.

Marius Rădăcină, avocatul lui Aurel Farcaş, a apreciat că acuzaţiile aduse de anchetatori, atât clientului său, cât şi celorlalte persoane reţinute în acest dosar, nu aveau nici o bază solidă.

„Faptele clientului meu nu constituie ameninţare la adresa siguranţei naţionale în sensul indicat de DIICOT, deoarece în acest moment nu sunt probe că acestea s-ar circumscrie ameninţărilor enumerate expres şi limitativ de prevederile articolului 3 din Legea 51/1991 privind siguranţa naţională. Faptele ar putea întruni, în cel mai rău caz, elementele infracţiunii de violarea corespondenţei, faptă pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate, inexistentă în dosar, şi pentru care legea nu permite luarea măsurii arestării preventive”, a opinat avocatul Marius Rădăcină.

Acesta a adăugat că instanţa nu a putut identifica existenţa pericolului social în cazul clientului său, dar nici al celorlalte persoane reţinute de procurori, iar soluţia de cercetare în stare de libertate este „justă şi corectă”.

 

Soţii infideli, ţinta „infractorilor” periculoşi

La mijlocul săptămânii trecute, DIICOT Hunedoara a demarat o acţiune în forţă în mai multe judeţe din ţară. Aproape 50 de persoane au fost „săltate” în cazul interceptărilor neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii ambientale, transmisii tip SMS, anchetatorii afirmând că există peste 35 de victime.

Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, declara că s-au efectuat peste 40 de percheziţii în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar în urma acestora 47 de persoane au fost aduse la sediul din Deva al DIICOT Hunedoara pentru a fi audiate.

Întreaga operaţiune s-a dovedit de fapt un fiasco total, iar aşa-zisele victime erau soţi pe care partenerii de viaţă îi bănuiau de infidelitate şi doreau să se convingă de acest aspect prin interceptarea convorbirilor. Softul era comercializat direct sau prin intermediul internetului de Nicolae Dan Oproiu, un tip cu domiciliul în localitatea hunedoreană Orăştie. Softul permite citirea SMS-urile, dar şi localizarea persoanei vizate în timp ce se deplasează, indiferent unde ar fi aceasta. Preţurile pentru obiectele şi serviciile puse la vânzare se situau între 1 şi 260 de euro, incluzând interceptare apeluri, citire SMS-uri, istoric apeluri, date GPS, istoric email-uri sau ascultare telefon de la distanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii care-şi spionau nevestele au interdicţia de a părăsi ţara.
 Vizualizări articol: 1652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 9 voturi
Sucevenii care-şi spionau nevestele au interdicţia de a părăsi ţara3.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce va spuneam eu ? trimis de
( 7 iun 2010, 11:12:22
Asa cum spuneam intr-un comentariu la primul articol legat de problema nu exista nici un element care sa duca la vreo consecinta juridica. Nici macar cel care vindea programul nu va pati nimic. Eu, ca utilizator de telefon mobil, pot instala absolut orice program pe acest telefon - inclusiv unul care initiaza o conferinta, care transmite SMS-urile la un alt numar, etc.
1.1  RE: Ce va spuneam eu ? trimis de
( 7 iun 2010, 21:13:15
extrem de serios.. cauta prin 2009 prin arhiva ca tot te tineai atotstiutorul in problemele USV si ai mai comentat si pe un blog, dand de inteles ca cel care a scris pe blog e prost..
1.2  RE: Ce va spuneam eu ? trimis de
( 7 iun 2010, 22:24:17
Ma confunzi prietene ... nu am timp sa comentez pe bloguri. In fond, care e problema ta ? Nu vad legatura dintre observatiile tale si acest articol.
2.   Ce va spun si eu trimis de
( 7 iun 2010, 16:17:59
Ei si cadrele universitare din usv in loc sa se preocupe de educatia studentilor stau si fac comentrarii.La nevoie vin si cu dovezi cum IREAL tine partea USV in unele chestiuni
2.1  RE: Ce va spun si eu trimis de
( 7 iun 2010, 20:29:11
Vorbesti serios ?
3.   Frontieristul verde trimis de
( 7 iun 2010, 22:37:24
don saf laptele supt la tatza securismului te va ajuta sa rezolvi dosarul.
apropo tu tiai verificat telefonul sa vezi ce cadou ai primit de 1 iunie??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei