Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţul mediu al locuinţelor a atins un nou minim în mai, deşi în Bucureşti şi Constanţa a crescut

Miercuri, 2 Iunie 2010 (13:04:34)

Preţul mediu al locuinţelor a atins un nou minim în luna mai, deşi la nivelul principalelor oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, evoluţia preţurilor solicitate de proprietari a fost diferită, Capitala şi Constanţa înregistrând chiar creşteri, potrivit imobiliare.ro.

"Cu o valoare medie la nivel naţional de 1.196 euro/mp util, indicele imobiliare.ro atinge un nou nivel minim de la începutul crizei imobiliare. Preţurile apartamentelor au evoluat diferit în marile oraşe ale ţării. Dacă în Capitală şi în Constanţa am asistat surprinzător la creşteri de preţuri atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte mari oraşe analizate. Timişoara este oraşul cu cel mai accentuat ritm de scădere a preţurilor la apartamente. În Iaşi diferenţele de preţ dintre apartamentele noi şi vechi rămân considerabile. Clujul s-a aliniat în cele din urmă trendului de scădere, în timp ce Braşovul devine, încet dar sigur, un oraş scump", se arată într-un comunicat al portalului imobiliare.ro.

Portalul publică lunar un indice imobiliar care măsoară evoluţia preţurilor locuinţelor din cele mai importante şase oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti pe baza anunţurilor listate de proprietari pe site-ul imobiliare.ro.

Astfel, la nivelul întregii pieţe, în comparaţie cu luna precedentă, valoarea indicelui pentru mai arată o scădere de 0,4% ajungând la 1.196 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei imobiliare.

Totuşi, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scăderea nu este spectaculoasă. În schimb, dacă raportarea se face la perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, martie 2008, când pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, preţul mediu cerut era de 2.058 euro, se remarcă o scădere de aproximativ 42%.

"Preţurile apartamentelor sunt dictate de piaţă, iar, în prezent, puterea este la cumpărătorul final care se confruntă cu mari probleme în momentul de faţă. Puterea sa cumpărare este proporţională cu venitul său mediu net, astfel încât, deşi există cerere, în condiţiile actuale aceasta este în mică măsură solvabilă. Cu alte cuvinte, tranzacţiile se vor materializa atunci când preţurile practicate vor fi pe măsura puterii de cumpărare a consumatorului final", a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Analiza pe oraşe arată că în luna mai indicele imobiliare.ro indică o valoare medie de 1.302 euro/mp pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în uşoară creştere de 0,6%, faţă de luna precedentă. Bucureştiul este singurul oraş din ţară unde atât preţurile apartamentelor noi, cât şi al celor vechi au înregistrat creşteri, chiar dacă ritmul a fost diferit. Astfel, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, în timp ce preţul pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7% în intervalul analizat.

În aceste condiţii, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna mai la 1.447 euro/mp de suprafaţă utilă, iar pentru cele vechi la 1.250 euro/mp.

În Braşov, în luna mai, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare este de 946 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi. Cu o valoare medie de 1.071 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene au înregistrat cea mai mare creştere în ultima lună, de 15,5%, după ce în aprilie, acestea au ajuns la un minim istoric. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat în luna mai a ajuns la 934 euro/mp, cu 0,1% mai puţin faţă de luna precedentă.

Creşterile de preţ înregistrate în Cluj-Napoca în intervalul februarie-aprilie nu au putut fi susţinute în mai, astfel încât, după trei luni de creştere, proprietarii au apelat la scăderi de preţuri şi în acest oraş. Aşadar, indicele imobiliare.ro pentru luna mai prezintă o valoare medie de 1.017 euro/mp util, în scădere cu 3,7% faţă de luna precedentă, în condiţiile în care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult în intervalul analizat, cu 4,5%, preţul cerut pentru această categorie reducându-se de la 1.022 euro/mp la 976 euro/mp util. Şi preţul apartamentelor vechi a coborât în intervalul analizat, cu 2,8%, la 1.042 euro pe metru pătrat.

Apartamentele din Constanţa s-au scumpit cu 0,6% în mai ajungând la 1.028 euro/mp de suprafaţă utilă. În luna analizată, dinamica preţului apartamentelor noi a fost mai puţin spectaculoasă decât în aprilie, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând cu 0,4%, până la 990 euro/mp util. În continuare, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor noi din Constanţa este considerabil mai mic decât al celor vechi, diferenţa fiind de aproape 5%. Preţul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa a crescut cu 0,5% în luna mai, ajungând la 1.035 euro/mp de suprafaţă utilă.

În Iaşi, indicele imobiliare.ro indică în luna mai cea mai mică valoare medie înregistrată de la începutul crizei, de 908 euro/mp util, în scădere cu 1,2% faţă de aprilie, deşi apartamentele noi au înregistrat o creştere importantă de 4,7%. În schimb preţul locuinţelor vechi au scăzut cu 2,2%.

Un alt oraş inclus în analiză este Timişoara, unde trendul de scădere vizibil în aprilie a continuat şi în mai, astfel că preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut cu 2,9%, până la valoarea de 915 euro.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială şi este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele şapte zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul mediu al locuinţelor a atins un nou minim în mai, deşi în Bucureşti şi Constanţa a crescut.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul mediu al locuinţelor a atins un nou minim în mai, deşi în Bucureşti şi Constanţa a crescut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei