Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Obiectivul Guvernului este de a preveni mai răul care s-ar producedacă nu se iau măsuri

Miercuri, 2 Iunie 2010 (16:27:09)

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului, că obiectivul Guvernului "nu este să pună categorii sociale una împotriva alteia", ci de a asigura stabilitatea economică şi "de a preveni mai răul care s-ar produce în sistem" dacă nu s-ar lua măsurile.

"Obiectivul Guvernului nu e să pună categorii sociale una împotriva alteia, nu e să vină împotriva românilor, este de a asigura stabilitatea economică a ţării şi de a preveni mai răul care s-ar putea produce în sistem, dacă nu am lua asemenea măsuri acum", a spus Emil Boc.

El a arătat că, dacă s-ar fi majorat TVA şi cota unică, acest lucru ar fi reprezentat "o povară suplimentară" pe mediul privat.

"A pune în acest moment o povară suplimentară pe mediul privat, prin creşterea TVA şi a cotei unice, ar fi însemnat să omorâm orice şansă de creştere economică a ţării. Am optat pentru această soluţie provizorie care restrânge cheltuielile publice, astfel încât să putem pregăti o creştere economică sănătoasă în 2011. Să sperăm că, din acest punct de vedere, a evoluţiei crizei economice mondiale, lucrurile nu se vor agrava", a explicat Boc.

El a arătat că, dacă lucrurile nu se agravează şi merg în direcţia prognozată de Executiv, s-ar putea ajunge la o creştere economică în anii următori, iar pe parcursul anului 2011, s-ar putea reveni la nivelul din prezent al pensiilor.

"Dacă lucrurile nu se agravează şi merg în direcţia pe care o avem în faţă de a pregăti o creştere economică în anii următori, evident, putem să ne aşteptăm ca în anul 2011, pe parcursul lui, să revenim la nivelul pensiilor de acum, iar în privinţa salariilor bugetarilor, în funcţie de reformele care se fac în sistemul bugetar, de restrângere numerică şi o altă abordare, să putem asigura şi o creştere a salariilor bugetarilor", a adăugat premierul Emil Boc.

El a mai spus că a vorbit în şedinţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului despre procedura asumării răspunderii Guvernului în Parlament şi a răspuns la întrebările legate de avizul CES şi al CSAT.

Potrivit lui Boc, avizul consultativ al CES "este considerat practic îndeplinit şi procedura merge mai departe". "CES-ul refuzând practic să ia o decizie, legea precizează faptul că în asemenea situaţii rămâne fiecare cu părerea pe care o are - sindicatele, patronatele şi partea Guvernului", a adăugat Boc.

Premierul a arătat că, din perspectiva avizului CSAT, le-a explicat parlamentarilor din conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului faptul că şi în 2009, în cazul legii prin care a acordat concediu fără plată bugetarilor, Guvernul a "utilizat exact acelaşi articol 53, fără să fie în pericol libertatea cetăţenilor, drepturile la exprimare, la libertatea de mişcare, la opinie".

"Nici în acest caz nu se pune în România problema restrângerii dreptului care să utilizeze libertatea de exprimare, de mişcare sau alte drepturi. Şi în privinţa salariului şi pensiilor, se instituie în manieră temporară, până la 31 decembrie, restrângerea exerciţiului acestui drept", a explicat Boc, arătând că şi Curtea Constituţională a apreciat că această procedură este legală şi constituţională.

El a spus că starea de stabilitate economică a ţării a dus la necesitatea acestor măsuri de austeritate pentru a rămâne într-un deficit bugetar care să poată fi plătit.

"Consumăm mai mult decât producem, trebuie să ne împrumutăm 8,5 miliarde de euro, aproximativ. Şi pentru a asigura stabilitatea economică a ţării avem nevoie de aceşti bani să putem plăti salarii şi pensii, chiar şi diminuate, investiţii, de aceea, în manieră temporară, aceste drepturi sunt restrânse până în 31 decembrie. Şi nu este vorba nici despre stare de asediu, nici despre stare de necesitate, nici despre altă calamitate, cum încearcă unii sau alţii să spună. Este vorba despre o restrângere pe o perioadă determinată, până la 31 decembrie, a exerciţiului acestor drepturi, în privinţa cuantumului, şi nu a fundamentului dreptului, nu se anulează dreptul la salariu sau dreptul la pensie", a adăugat Boc.

El a arătat că şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat foarte clar, într-o cauză din 2009, că dreptul la pensie este garantat, cuantumul însă nu poate fi garantat şi el diferă în funcţie de situaţiile economice cu care ţările se confruntă.

"Am spus la întâlnirea cu membrii Biroului Permanent că aceste măsuri au un caracter temporar, până la 31 decembrie. Criza economică ce s-a accentuat şi în Europa nu poate ocoli şi România şi, din nefericire, de la o prognoză de +1,3, ne îndreptăm spre o prognoză de creştere zero din punct de vedere economic. De aceea, suntem nevoiţi să luăm măsuri suplimentare de austeritate, prin care să nu avem un deficit bugetar de 9,1, ci de 6,8", a adăugat Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Obiectivul Guvernului este de a preveni mai răul care s-ar producedacă nu se iau măsuri.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Obiectivul Guvernului este de a preveni mai răul care s-ar producedacă nu se iau măsuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei