Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 iun 2010 - Anul XV, nr. 127 (4418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reporteri, soţii, concubine, în atenţia celor care interceptau nelegal convorbiri

Miercuri, 2 Iunie 2010 (17:33:17)

Procurorii DIICOT au constatat că cei implicaţi în interceptări neautorizate au vizat reporteri ai unor televiziuni locale, soţii, concubine, între persoanele care au realizat înregistrări figurând şi angajaţi ai unei firme de detectivi particulari, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate au precizat că nu au fost interceptaţi magistraţi sau alte persoane cu funcţie de demnitare publică, un fost candidat pentru Senat din Craiova figurând în această afacere judiciară.

Printre cei care au operat interceptări sunt şi oameni de afaceri, iar printre cei ascultaţi sunt şi un reporter local al postului Antena 1, şi un corespondent local de la Realitatea TV, au adăugat sursele citate.

Ampla anchetă desfăşurată miercuri de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) vine după ce N. Oproiu s-a întors, marţi, din vacanţă din Spania, el fiind cel care ar fi comercializat un soft pentru realizarea de interceptări neautorizate.

Ancheta se realizează de către Serviciile Teritoriale ale DIICOT de la Alba şi Iaşi.

Cazul privind destructurarea de către DIICOT a reţelei care realiza interceptări neautorizate de convorbiri telefonice, discuţii ambientale, transmisii tip SMS este unic în România, iar cei 50 de suspecţi sunt cercetaţi pentru încălcarea Legii siguranţei naţionale, afirmă anchetatorii.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Oragnizată şi Terorism (DIICOT) şi poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au declanşat, miercuri dimineaţă, 53 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în alte 20 de judeţe în cadrul unei ample anchete, în care 50 de persoane sunt suspectate că ar fi achiziţionat de la N. Oproiu un soft pentru realizarea de interceptări neautorizate.

N. Oproiu, care a deţinut, utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale, programul fiind compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone.

"Aplicaţia conferă utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, putând avea implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri", explică anchetatorii.

Acţiunea de miercuri a fost declanşată de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba, Biroul Teritorial Hunedoara şi Serviciul Teritorial Iaşi şi a vizat destructuratea unor grupări infracţionale implicată în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transferului neautorizat de date din sisteme informatice.

Astfel, au fost efectuate 53 de percheziţii domiciliare în imobile aparţinând învinuiţilor din municipiul Bucureşti (11) şi Iaşi (11) şi judeţele Ilfov (2), Mehedinţi (3), Cluj (4), Timiş (3), Bacău (2), Botoşani (2), Suceava (2), Argeş (2), Alba (1), Hunedoara (1), Satu Mare (1), Buzău (1), Arad (1), Sibiu (1), Galaţi (1), Neamţ (1), Ialomiţa (1), Dolj (1) şi Vâlcea (1).

Softul comercializat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.

Varianta Light asigură transferul de pe telefonul monitorizat a informaţilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate, şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul ţintă.

Varianta Pro a programului asigură în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigură şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului ţintă. În prealabil, programul asigură transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.

Procurorii DIICOT au identificat 50 de învinuiţi care, începând cu luna ianuarie 2009, au apelat la serviciile lui Oproiu N., achiziţionând de la acesta una din variantele programului.

Învinuiţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software, realizând inteceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane.

Cercetările DIICOT au fost efectuate cu suportul tehnic al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul IGPR - DCCO, BCCO Iaşi şi BCCO Alba.

Procurorii DIICOT fac cercetări pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea 51/1991 privind siguranţa naţională a României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reporteri, soţii, concubine, în atenţia celor care interceptau nelegal convorbiri.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reporteri, soţii, concubine, în atenţia celor care interceptau nelegal convorbiri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei