Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2010 - Anul XV, nr. 120 (4411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Taxele între 10 şi 50 de lei pentru consultaţii fără programare la medici sunt ilegale

Marţi, 25 Mai 2010 (17:22:04)

Medicii de familie din Policlinica Vitan percep taxe cuprinse între 10 lei şi 50 de lei pentru consultaţiile fără programare, valoarea acestora fiind chiar dublă în cazul specialiştilor, taxele fiind apreciate ca ilegale de CNAS care spune că va trimite o echipă de control în respectiva unitate.

În Policlinica Vitan, marţi, pe aproape toate uşile cabinetelor, puteau fi citite "anunţuri importante" privind consultaţiile fără programare pentru persoane neasigurate sau pentru diverse servicii.

Conform noului contract CNAS, se vor acorda maximum 20 de consultaţii zilnic cu programare, în prealabil. Consultaţiile peste numărul 20 vor fi cu plată, iar medicii nu vor putea elibera reţete compensate, bilete de trimitere, adeverinţe, potrivit anunţurilor.

Valoarea consultaţiilor fără programare pentru pacienţii înscrişi pe lista unui medic oscilează în Policlinica Vitan între 10 lei şi 50 de lei, pentru cei neînscrişi pe liste ajunge la 50 de lei, consultaţia homeopată costă 80 de lei şi adeverinţă medicală 10 lei, în timp ce o consultaţie la domiciliu este 80 de lei. De asemenea, bolnavii care vor solicita o consultaţie psihiatrică fără bilet de trimitere vor plăti 50 de lei.

Medicii au refuzat să vorbească despre aceste sume afişate pe uşi. Totuşi, unul dintre medici a spus aproape strigând în timp ce intra în fugă într-o încăpere aflată sub cheie că trebuie să îl plătească şi pe el cineva dacă nu o face CASMB. "Trebuie să mănânc şi eu dacă nu plăteşte CNAS. Alţii au spus că taxa a fost pusă ca să îi disciplineze pe bolnavi", a invocat medicul.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a susţinut că aceste taxe sunt ilegale.

"Aceste taxe sunt ilegale. Voi trimite urgent control la Policlinică. Ei pot face câte consultaţii vor pe bani, dar în afara programului de lucru", a subliniat Duţă.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a infirmat anterior problema "consultaţiei nr. 21" pe care pacienţii să o plătească, explicând că sunt acceptate consultaţii cu bani la medicul de familie la cererea expresă a bolnavului care nu este urgenţă medicală sau caz acut, dar acestea nu vor fi decontate de CNAS.

"Nu există problema consultaţia nr. 21. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) infirmă problema consultaţiei nr. 21 asigurându-i pe toţi cei implicaţi că numai prin utilizarea unor metode moderne care să fie corect înţelese, universal acceptate şi onest aplicate pacientul român beneficiază de toate serviciile medicale şi medicamentele la care are dreptul", a declarat, în urmă cu două săptămâni, agenţiei MEDIAFAX, directorul CNAS, Adina Geană.

Ea a făcut această precizare după ce a primit informaţii că există multe neînţelegeri privind "consultaţia nr. 21" şi chiar că ar fi existat situaţii în care ar fi fost percepute taxe pentru acestea.

Medicii de familie explicau, în luna aprilie, că potrivit contractului cadru un medic de familie trebuie să fie prezent cinci ore la cabinet şi să facă două ore de teren, CNAS decontându-i 20 de consultaţii pe zi (15 minute pentru un pacient) şi în medie o deplasare la domiciliu pe zi cu o valoare de 15 lei.

Tot ei spuneau atunci că în cazul în care la medicul de familie se prezintă o persoană fără programare, aceasta poate fi reprogramată, iar dacă cere să fie consultată în aceeaşi zi, atunci are obligaţia să aştepte să se încheie lista cu programări, după care va putea fi consultată, dar contra cost.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Taxele între 10 şi 50 de lei pentru consultaţii fără programare la medici sunt ilegale.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNAS: Taxele între 10 şi 50 de lei pentru consultaţii fără programare la medici sunt ilegale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei