Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2010 - Anul XV, nr. 120 (4411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de păsări vor din nou subvenţii, ajutoarele fiind sistate de la începutul anului

Marţi, 25 Mai 2010 (14:49:41)

Crescătorii de păsări cer autorităţilor să sprijine sectorul avicol prin măsuri conforme cu regulamentele europene, în condiţiile în care, din 2010, proiectele de investiţii au fost sistate din cauza încetării acordării ajutoarelor de stat, producţia a scăzut şi multe ferme au fost închise.

"Solicităm urgent sprijinirea sectorului avicol prin măsuri conforme cu regulamentele europene în vederea continuării programelor de investiţii pentru creşterea competitivităţii producţiei şi a bunăstării păsărilor", se arată într-un comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări.

Potrivit asociaţiei, în perioada 2001-2009 producţia internă de pasăre a crescut de aproape trei ori, de la 121.000 de tone (în anul 2000) la 334.000 de tone (în 2009), iar consumul de carne de pasăre fără autoconsum a avut un avans similar, de la 146.000 de tone la 434.000 tone. Creşterile au avut loc pe fondul subvenţiilor primite de crescătorii de păsări.

"Cu toată creşterea consumului de carne de pasăre, de aproape trei ori în această perioadă, proporţia importului de carne de pasăre din total consum a rămas tot 30%, fapt ce arată că producătorii interni trebuie să continue procesul de modernizare al fermelor pentru creşterea competitivităţii la nivel european", se menţionează în comunicat.

Din acest an, crescătorii de păsări nu mai beneficiază de nicio formă de sprijin prin ajutoare de stat, investiţiile au fost sistate, iar creditarea pentru producţie sau pentru investiţii, inclusiv pentru cofinanţarea fondurilor structurale europene, este practic inexistentă.

Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări, o situaţie similară există şi la ouăle de consum, producţia industrială din ultimii ani înregistrând un nivel foarte scăzut, în timp ce importurile de ouă sunt au crescut.

În aceste condiţii, producţia avicolă este în declin, iar o mare parte din fermieri sunt în faliment, începând să închidă fermele.

"Orice tergiversare în aprobarea soluţiilor de sprijin pe bunăstarea păsărilor, negociate în baza regulamentelor europene, va conduce automat la falimentul sectorului şi va face ca România să devină dependentă de importul de carne de pasăre şi ouă pentru consumul intern, iar preţul actual, accesibil pentru consumatorul de rând, să devină un preţ de lux", se mai arată în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de păsări vor din nou subvenţii, ajutoarele fiind sistate de la începutul anului.
 Vizualizări articol: 378 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de păsări vor din nou subvenţii, ajutoarele fiind sistate de la începutul anului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei