Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 mai 2010 - Anul XV, nr. 120 (4411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astăzi

Grevă japoneză la Universitatea “Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenţii suceveni se arată în continuare nemulţumiţi de Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern privind diminuarea cu 25% a cuantumului de burse de care beneficiază elevii, studenţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie. Astăzi, mai mulţi studenţi, membri ai Asociaţiei Studenţilor Universităţii Suceava (ASUS), vor purta banderole albe, manifestându-şi în modul acesta dezacordul cu mai multe puncte prevăzute în noua lege.  

Deşi iniţial s-a vorbit doar de micşorarea salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor de şomaj, Ordonanţa de Guvern prevede sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar, diminuarea burselor pentru studenţi şi elevi, a indemnizaţiei de merit, precum şi anularea ajutorului financiar acordat pentru achiziţionarea cărţilor şi materialelor didactice.

 

Bursele se micşorează cu 25%

Nemulţumiţi de acest proiect de lege se arată şi studenţii, cei care, conform Ordonanţei de Guvern, vor primi din 1 iunie o bursă mai mică cu 25%. "Cuantumul burselor de care beneficiază elevii, studenţii, cursanţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie, precum şi bursele de cercetare se diminuează cu 25%. Începând cu 1 iunie, drepturile de care beneficiază elevii şi studenţii, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, se diminuează cu 15%", se arată în actul normativ. „Chiar şi bursa actuală nu este suficientă pentru a plăti măcar căminul, dacă o micşorează, rămânem cu nimic. Pe lângă taxa de cămin, avem nevoie de multe cărţi şi alte materiale pe care nu le găsim la biblioteca universităţii”, ne-a spus Bogdan Popescu, masterand în cadrul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării. „Micşorarea bursei cu 15% mă va afecta mai mult psihic, căci ştiu că acei bani sunt ai mei şi nu trebuie să mi-i ia nimeni”, a precizat Abel Torac, student la Facultatea de Economie şi Administraţie Publică.

 

Studenţii, pregătiţi de proteste

Conform Ordonanţei de Guvern, începând cu data de 1 iunie 2010, nu se mai acordă facilităţi pentru transportul intern auto şi feroviar, transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran. “Pe lângă aceste modificări, aş vrea să aduc aminte că noi facem parte şi din categoria tinerilor, deci ne afectează reducerile la adresa tinerilor căsătoriţi, copiilor, salariul minim etc. Toate acestea ne vor afecta şi suntem obligaţi să luăm atitudine”, a declarat Alin Filimon, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Suceava (ASUS). Deocamdată studenţii suceveni se vor limita la o formă de protest de tip japonez, dar sunt pregătiţi să iasă şi în stradă pentru a-şi apăra drepturile. “Suntem solidari cu acţiunea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) de a realiza o grevă japoneză în toată ţara, iar apoi, după ziua de miercuri, vom putea şti dacă ieşim sau nu la proteste în funcţie de alegerea Guvernului”, a adăugat Alin Filimon

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grevă japoneză la Universitatea “Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Grevă japoneză la Universitatea “Ştefan cel Mare”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Copii nebuni trimis de
(25 mai 2010, 21:30:53
in fiecare saptamana astia fac greva japoneza. cine-i baga �n seama ?
2.   Greva japoneza la usv trimis de
(25 mai 2010, 21:48:49
sunt si eu o studenta la usv.sunt de acord cu ce au scris si colegii de la ASUS,dar as mai dori sa fac o completare:chiar nu sa mai gasit ce sa mai reduca? avem,noi studentii asa de multi bani? fac parte dintr-o familie defavorizata. am destula motivatie sa invat bine si sa fac ceva in viata! daca se va vota noua lege sunt nevoita sa ma las de facultate ca nu ma pot intretine. bursa si celelalte facilitati sunt esentiale ptr mine si cred ca si ptr multi altii,care sunt in situatii asemanatoare! poate pana in prezent am mai avut peresonal didactic, doctori, ingineri, etc ptr ca aveam o sansa micuta, un mic impuls.ceea ce voi promovati este ca numai cei cu bani pot face o facultate(sau,mai bine spus, o diploma),dar pe viitor lucrurile se vor schimba at cand cei de sus vor cumpara ingineri, s.a.m.d.
statul ar trebui sa vina in ajutorul nostru ptr a promova adevaratele valori si asa vom avea si noi,cei saraci o sansa la viata!
3.   Copii nebuni trimis de
(25 mai 2010, 21:54:45
este de asteptat ca nimeni sa nu ne bage in seama ca asa merge treaba pe la noi! victimele mereu nu sunt ascultate sau luate in seama! macar sa vada si cei de pe la guvern ca nu suntem de acord,chiar de stiu asta!
in schimb ii luam noi in seama!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei