Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 apr 2010 - Anul XV, nr. 81 (4372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România trimite experţi în Singapore pentru analizarea dovezilor contra lui Silviu Ionescu

Vineri, 9 Aprilie 2010 (15:27:33)

România va trimite reprezentanţi în Singapore pentru analizarea dovezilor împotriva fostului însărcinat cu afaceri Silviu Ionescu, anchetat şi de autorităţile române, informează Straits Times în ediţia online.

Reprezentanţii României vor colabora cu oficiali din cadrul Procuraturii generale singaporeze în cadrul unui Grup comun de colaborare tehnică (Comisie rogatorie).

Aceste detalii au fost emise de Ministerul singaporez de Externe după întâlnirea de vineri cu ambasadorul român, Aurelian Neagu.

Ministerul de Externe din Singapore şi-a exprimat speranţa că activitatea Grupului de lucru va începe până luna viitoare.

Ministerul singaporez de Externe l-a informat oficial pe ambasadorul român Aurelian Neagu în legătură cu rezultatele anchetei judiciare privind accidentul provocat în decembrie de o maşină a ambasadei României şi cu acuzaţiile contra diplomatului Silviu Ionescu, informează un comunicat oficial.

Ambasadorul român a fost informat oficial în legătură cu emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Silviu Ionescu, care face obiectul unei "notificări roşii" a Interpol.

Diplomaţia din Singapore a transmis că a înţeles că poziţia României este de a nu-l obliga pe Silviu Ionescu să revină în Singapore, dat fiind că nu există un acord de extrădare între cele două părţi. "Cu toate acestea, Singapore ar prefera ca domnul Ionescu să revină pentru a răspunde acuzaţiilor", precizează comunicatul.

"Guvernul României are obligaţia morală de a face tot posibilul pentru a-l convinge pe Silviu Ionescu să revină în Singapore pentru a fi judecat. Acest lucru este în interesul României, în condiţiile în care Silviu Ionescu a afectat grav reputaţia internaţională a României", precizează comunicatul.

Aurelian Neagu a informat Ministerul singaporez de Externe că Parchetul a iniţiat o anchetă în cazul Silviu Ionescu pe 2 februarie 2010, pentru "omor prin imprudenţă, părăsirea locului unui accident şi declaraţii false". De altfel, Neagu a subliniat că România doreşte să se facă dreptate în acest caz, ambasadorul explicând că autorităţile române vor încerca să efectueze investigaţii proprii în acest caz, în conformitate cu legislaţia din România. Neagu a oferit asigurări Ministerului Afacerilor Externe din Singapore că România va coopera deplin în acest caz.

Ministerul singaporez de Externe a transmis că este de acord cu crearea unui Grup comun de colaborare tehnică (Comisie rogatorie), aşa cum propusese partea română într-o scrisoare trimisă pe 24 februarie 2010. Autorităţile din Singapore doresc ca activitatea Comisiei rogatorii să înceapă cât mai curând, cel mai probabil în mai 2010.

Autorităţile din Singapore au reiterat criticile faţă de afirmaţiile diplomatului Silviu Ionescu, care a respins rezultatul anchetei referitoare la accident, exprimând nemulţumirea şi în legătură cu declaraţiile ambasadorului Aurelian Neagu.

Sistemul judiciar din Singapore este cunoscut pentru transparenţă, integritate, standarde înalte şi beneficiază de o recunoaştere internaţională conform standardelor în materie de independenţă şi administrare, subliniază Ministerul de Externe.

"România nu trebuie să subestimeze sentimentele profunde apărute în Singapore în legătură cu acest caz. În Parlament au apărut întrebări în legătură cu această situaţie. Guvernul României trebuie să se asigure, în interesul propriu, că se va face dreptate. Altfel, inevitabil, vor exista consecinţe pentru relaţiile bilaterale", avertizează diplomaţia singaporeză.

Poliţia din Singapore a comunicat Interpol România un mandat de urmărire internaţională a diplomatului Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după implicarea sa într-un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două, au informat, joi, surse judiciare.

Procurorul şef al Secţiei de urmărire penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, a confirmat, joi seara, pentru MEDIAFAX, că Interpol Românai a primit documentul de la Poliţia din Singapore, care survine solicitării de comisie rogatorie transmisă de autorităţile judiciare de la Bucureşti şi la care oficialii singaporezi nu au răspuns încă.

Articolul 31 alineatul 1 al Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, prevede că "agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar”. Conform articolului 31 alineatul 4 al Convenţiei de la Viena "imunitatea de jurisdicţie a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant". În consecinţă, procedura penală într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta, precizează autorităţile de la Bucureşti. Atât România cât şi Republica Singapore sunt părţi la Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, afirmă Ministerul Afacerilor de Externe (MAE).

România şi Singapore au stabilit, la 30 mai 1967, relaţii diplomatice la nivel de ambasadă, potrivit site-ului MAE. Din iunie 1981, reprezentarea României în Singapore s-a stabilit la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.

Astfel, potrivit Convenţiei de la Viena, ancheta în cazul diplomatului român revine autorităţilor române.

Totuşi, în urma comunicării mandatului de urmărire internaţională de către Singapore, Interpol România a solicitat un punct de vedere Ministerului român al Justiţiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În 3 februarie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de diplomatul Silviu Ionescu, după ce a fost audiat şi i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Silviu Ionescu a fost pus sub urmărire penală pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Ulterior, procurorii români au înaintat autorităţilor de la Singapore o cerere de comisie rogatorie prin care acestea au fost solicitate să dea detalii cu privire la investigaţii, precum şi să transmită declaraţiile martorilor accidentului.

În 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, către ora locală 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, în 5 ianuarie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică să investigheze accidentul, transmiţând, totodată, procurorilor, informaţiile obţinute în urma verificărilor interne derulate. În aceeaşi zi, conducerea MAE a decis şi rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri a.i. în Singapore.

Procedura într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta.

Poliţia din Singapore a încheiat ancheta în acest caz, anunţa în 11 ianuarie o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Presa din Singapore relata la jumătatea lunii decembrie 2009 în legătură cu acest eveniment rutier, referindu-se la o presupusă implicare a însărcinatului cu afaceri în acest accident rutier.

Un martor ocular citat de presa din Singapore afirma că un bărbat aflat în maşina ambasadei României a fost văzut certându-se cu o tânără chinezoaică înaintea producerii accidentului, potrivit publicaţiei electronice Temasek Review. Martorul relata că a văzut maşina Audia A6 a ambasadei României la o intersecţie şi l-a descris pe şofer drept un bărbat cu chelie, figură rotundă şi purtând un tricou alb şi o haină de culoare închisă. Alături de acesta, în maşină se afla o tânără chinezoaică, în vârstă de circa 20 de ani, iar cei doi păreau să se certe.

Martorul adăuga că maşina diplomatică nu a plecat din intersecţie în momentul în care culoarea semaforului s-a schimbat, determinându-i pe ceilalţi şoferi să claxoneze. Publicaţia din Singapore adăuga că, după câteva zile, în apropiere de locul accidentului, a fost descoperit trupul neînsufleţit al unei tinere.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial.

În 3 ianuarie 2010, Silviu Ionescu declara, pentru ziarul "Adevărul", varianta sa asupra evenimentelor. El susţinea că, în noaptea respectivă, la ora 1.55, a condus acasă o persoană şi că, după ce a lăsat-o acasă, a plecat spre misiunea diplomatică unde a ajuns în jurul orei 02.00. De asemenea, el susţinea că, la ora 3.00, la ieşirea din ambasadă, a descoperit că maşina i-a fost furată.

Potrivit cotidianului citat, diplomatul susţinea că s-a urcat într-un prim taxi (3.05), căruia i-a cerut să-l ducă la Poliţie şi care l-a plimbat, ca să încarce comanda, timp de 12 minute. Ionescu ar fi coborât pentru ca, peste alte 5 minute, adică la 3.17, să se urce într-un al doilea taxi, căruia i-ar fi cerut însă să-l ducă "acasă", şi nu la Poliţie, cum intenţionase iniţial.

"De la misiunea diplomatică şi până la cea mai apropiată secţie de poliţie sunt câteva minute, însă acel taximetrist m-a plimbat mai bine de 10 minute. I-am spus să oprească, am plătit şi am coborât. În cel de-al doilea taxi am cerut să fiu dus acasă. Voiam să anunţ Poliţia, dar eram obosit de la plimbările cu taxiul şi avusesem o scădere bruscă de glicemie", spunea diplomatul.

Diplomatul nega faptul că s-ar fi urcat în al doilea taxi în zona accidentului, mai scria "Adevărul".

Diplomatul român credea că limuzina Audi a fost furată destul de uşor şi că nu prezenta semne de forţare şi nici nu avea geamul spart. "Autoturismul era lovit, dar uşor. Accidentul a fost grav, dar maşina nu avea urme adânci. Cheia de rezervă nu s-a mai găsit, iar cheia originală se află la Ambasada României, împreună cu maşina care a fost predată de autorităţile singaporeze", preciza diplomatul. Acesta menţiona că maşina de serviciu este parcată, de regulă, în faţa sediului Ambasadei României la Singapore, deşi în curtea misiunii este spaţiu de parcare. Întrebat de ce ar fi fost lăsată cheia de rezervă în maşină, astfel încât presupuşii hoţi să poată porni fără probleme, diplomatul susţinea că aşa cer regulamentele, care spun că cheile de rezervă ale maşinilor trebuie lăsate "pe teritoriu românesc" - adică putea fi lăsată inclusiv în ambasadă.

Conform cotidianului citat, Silviu Ionescu a fost diagnosticat cu diabet în luna octombrie 2009 şi se afla în România din 18 decembrie 2009, după trei zile de la producerea accidentului mortal, pentru analize medicale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România trimite experţi în Singapore pentru analizarea dovezilor contra lui Silviu Ionescu.
 Vizualizări articol: 338 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România trimite experţi în Singapore pentru analizarea dovezilor contra lui Silviu Ionescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei