Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 apr 2010 - Anul XV, nr. 81 (4372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ajutor

Poliţia cere sprijinul populaţiei pentru a rezolva tensiunile din Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Criza din cartierul Iţcani şi-a găsit o rezolvare de moment după articolele din Monitorul de Suceava. Mai multe patrule ale forţelor de ordine au fost trimise în zonă pentru aplanarea conflictelor provocate de grupările de cartier, dar situaţia este departe de a fi rezolvată.

 

Chiar dacă momentan situaţia a fost pusă sub un oarecare control, per ansamblu nu s-a schimbat nimic. Şefii principalelor instituţii din Suceava care se ocupă cu asigurarea măsurilor de siguranţă în cartierul Iţcani aruncă vina unii asupra altora pentru ceea ce se petrece în zonă. Ceva de genul „Nu-i la mine, e la cumătra”, un joc periculos care se răsfrânge direct în securitatea oamenilor din cartier.

Poliţia din Burdujeni, cea care are în subordine cartierul Iţcani, spune că sunt motive obiective pentru care nu poate asigura securitatea în zonă, Poliţia Comunitară se ocupă de „oul din centru”, iar Jandarmeria a reintrodus patrulele începând de ieri, după o pauză de câteva luni.

Într-un cuvânt, situaţia este „sub control”, dar numai în statisticile Poliţiei, pentru că în realitate sunt mari probleme.

 

„Există un sentiment de siguranţă în cartier”

Contrar celor afirmate de oamenii din cartier, poliţiştii spun că situaţia este sub control. Agentul şef Constantin Vameşu, poliţistul de proximitate din cartierul Iţcani, este de părere că oamenii nu au probleme deosebite. Sau cel puţin nu le-au reclamat.

„Există un sentiment de siguranţă în rândul cetăţenilor din Iţcani, şi asta denotă prezenţa Poliţiei în cartier”, a declarat Vameşu.

Poliţistul de proximitate din cartier mărturiseşte că îi ştie pe toţi locuitorii, dar nici unul nu i-a reclamat vreodată ceva deosebit.

„Au fost discuţii pozitive între persoanele implicate şi apoi totul a răbufnit. Noi avem în vizor toate persoanele începând din 2009, le-am sancţionat, dar legea nu ne permite să facem ordine”, a concluzionat agentul şef Constantin Vameşu.

 

„Până nu-i legăm, nu e linişte”

Şeful Poliţiei Burdujeni, comisarul Ovidiu Sluşariuc, crede că rezolvarea acestor probleme nu poate fi decât pe linie legislativă.

„Le-am dat amenzi, nu le-au plătit şi nu le vor plăti. Cum îi putem constrânge să respecte legea?”, s-a întrebat Sluşariuc. Acesta crede că vechea practică prin care contravenienţii erau trimişi după gratii pentru neplata amenzilor este una dintre soluţiile de rezolvare a crizei din Iţcani. „Până nu-i legăm, nu e linişte în Iţcani. Asta o putem face legal şi cu ajutorul cetăţenilor”, a completat Sluşariuc.

 

Un poliţist la 13.000 de oameni

Culmea ironiei este că în cartierul Iţcani există un post de Poliţie la care permanenţa se face aproximativ o dată pe săptămână „dacă sunt solicitări”. Poliţistul de proximitate Constantin Vameşu cunoaşte cartierul doar aproximativ, şi asta pentru că este singur pe o zonă care cuprinde 13.000 de oameni. „E foarte greu să acoperi această populaţie, problema nu poate fi rezolvată decât prin modificarea legii. Încetul cu încetul, sperăm să reglementăm situaţia din zonă”, a mărturisit agentul de proximitate Vameşu.

 

După hoţi, la pas

Munca poliţiştilor e îngreunată şi de faptul că aceştia sunt nevoiţi să asigure zona cu mijloace arhaice. Din cele cinci maşini repartizate pentru a asigura ordinea publică în cartierele Burdujeni şi Iţcani, doar una singură este în acest moment disponibilă.

„Patru din cele cinci maşini destinate asigurării ordinii publice sunt defecte”, a declarat inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Acesta a precizat că speră ca autovehiculele să fie reparate cât mai curând pentru ca patrulările să se poată relua în cartierul Iţcani.

 

Poliţia Comunitară, inexistentă

Poliţiştii comunitari sunt practic inexistenţi în cartierul Iţcani. Şeful Poliţiei Comunitare Suceava, colonelul Viorel Horodenciuc, spune că instituţia pe care o conduce nu are suficienţi oameni pentru a asigura ordinea în cartierul Iţcani. „Lumea e deranjată de romii care vin la buncăre în cartierele George Enescu şi Obcini, iar noi asigurăm continuitatea în acele locuri”, a explicat Horodenciuc strategia Poliţiei Comunitare.

 

Jandarmeria a introdus de ieri o patrulă permanentă

După articolele apărute în Monitorul de Suceava şi după discuţiile avute cu reprezentanţii Poliţiei Burdujeni, conducerea acestei instituţii a decis să ceară sprijinul Jandarmeriei, după o pauză de câteva luni. Aşa se face că Jandarmeria a introdus, începând de ieri, la solicitarea Poliţiei, o patrulă în zona cartierului Iţcani.

„În ultimele luni, ne-au cerut ajutorul pentru a soluţiona problemele din zonă doar de câteva ori. În acest moment, patrula va acţiona 24 de ore, pe trei schimburi, şi va interveni ori de câte ori este nevoie”, a declarat generalul Eugen Şalar, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava.

Concluzia după discuţia cu şefii principalelor instituţii de ordine publică din Suceava este aceea că acum se vrea o implicare mai mare în viaţa cartierului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla peste o săptămână.

 

Poliţia cere ajutorul oamenilor

Inspectorul principal Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, spune că rezolvarea stă în cooperarea cu locuitorii din cartier. „Îi rog să semnaleze orice problemă, să sune la 112, ori să se adreseze poliţiştilor. Vom face tot ceea ce este legal pentru a aduce liniştea în cartier”, a precizat Panţiru.

 

Taximetrist cu geamul spart

Violenţele de marţi seară, când posesorul unui BMW a fost băgat în sperieţi de un clan din cartier, nu sunt singulare în Iţcani.

Un taximetrist care îşi face veacul în zonă a avut de suferit de pe urma aceloraşi huligani.

Bărbatul s-a trezit cu un geam al maşinii spart de un individ necunoscut, iar reclamaţia sa se află în lucru la poliţie.

 

Mai multe clanuri

Deşi poliţiştii de la Secţia Burdujeni spun că în Iţcani ar fi o singură gaşcă,  localnicii îi contrazic şi afirmă că este vorba de nu mai puţin de cinci grupări.

Este vorba de grupările Scripcaru, Pandele, Voinea, Rostaş şi Solomon.

 

Cartierul, scăpat din mână din lipsă de efective

Unul dintre poliţiştii cu state vechi de plată de la Secţia Transporturi Feroviare din Gara Iţcani are o părere proprie despre ceea ce se întâmplă în acest moment în cartier.

„Cartierul a fost scăpat din mână din lipsă de efective. Situaţia nu se va schimba şi vor fi probleme mai mari decât în prezent”, a mărturisit omul de ordine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţia cere sprijinul populaţiei pentru a rezolva tensiunile din Iţcani.
 Vizualizări articol: 1620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Poliţia cere sprijinul populaţiei pentru a rezolva tensiunile din Iţcani4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Exclusiv pt. temida alias gabriela... trimis de
( 9 apr 2010, 11:21:36
...avind importanta subiectului si luind in considerare ca faci parte din sistem m-am gindit ca ar fi bine sa-i trimitem pe acesti tigani sau elegant vb. sa-i elimininam citez-,,P�na nu-i legam, nu e liniste �n Itcani. Asta o putem face legal si cu ajutorul cetatenilor", a completat Slusariuc-si sa-i duci in doha sau pe unde te-ai mai tras tu cu masina sau avionul sperind ca vei ramine si tu pe acolo facind un bine comunitatii din tirg cu optiunea de a ramine acolo vom face totul sa ramii sa i sa iei cit mai multi pe toti daca merge bine.Bonus vei primi binecuvintarea lui ips pimen, sidorovici,"suceveanul" si alte nume numai de insider stiute.
2.   Clan de ciori trimis de
( 9 apr 2010, 11:23:53
Ar trebui sa fie ca in China , ciorile astea sa nu aiba drept sa concepa mai mult de 2 plozi.Daca nu le place aici si nu vor sa respecte legile mai bine hai sa le platim o "excursie" in India doar dus poate acolo se integreaza mai bine .
2.1  RE: Clan de ciori trimis de
( 9 apr 2010, 12:05:57
Sa le platim? Sa si-o plateasca singuri janghinele! Ca de cateva sute de ani paraziteaza tara asta...
2.2  RE: Clan de ciori trimis de
(10 apr 2010, 08:57:20
gresit. in 15 ani vor fi majoritari in romania. sapa si o sa vezi .
3.   MULT ZGOMOT si croncanituri de ciori trimis de
( 9 apr 2010, 12:48:04
Intr-o anumita vreme,jegosii aia tuciurii,nici nu ieseau din casa de frica militziei,dar acuma,cu democratia adusa de FSN,s-au schimbat rolurile:oamenii pasnici nu au curajul sa iasa din casa.Oare nu exista LEAC pt.leprele alea care traiesc ca niste paduchi ai societatii si care-si fac de cap in vazul lumii?
3.1  RE: MULT ZGOMOT si croncanituri de ciori trimis de
( 9 apr 2010, 14:47:14
Pe timpul lui Nea Ceausescu mai era voie sa puna bastonul pe ei ,de aiai nu ieseau din casa,insa acum au mai multe drepturi decat obligatii.Daca te ei de un "tuciuriu blond" imediat iti baga in nas ca faci discriminare . Sa faca guvernul asta care l-am votat legi sa fie aplicabile ,mai ales pentru capusele astea ale societati.
4.   Intrebari trimis de
( 9 apr 2010, 22:34:18
Intrebari:
1. De ce s-a renuntat la patrularea in Itcani ? Se considera ca e un cartier naspa si au redus cheltuielile?
2.,,Exista un sentiment de siguranta �n cartier"-agentul sef Constantin Vamesu. Acest sentiment se observa din zavoarle si drugii de fier puse la usi ca in evul mediu? Unde este siguranta pe care o observati? Daca romii sunt prietenii d-voastra atunci da, este siguranta. Infractorul trebuie tratat cu duritate si nu cu sfaturi!
3.Domnule comisarul Ovidiu Slusariuc faceti propuneri pentru modificarea legii! Ati facut? Atunci de ce va plangeti. Luati masuri, urmariti ca dosarele incepute sa aiba finalitate!
4.Cum sa va ajute populatia daca dupa o reclamatie nu se finalizeaza nimic? Il ia ti-ganul pe ala de a reclamat la bataie sau il lauda?
5.colonelul Viorel Horodenciuc: ,,Lumea e deranjata de romii care vin la buncare �n cartierele George Enescu si Obcini. Lumea este atacata si voi paziti buncarele? Rusine!
5.   .... trimis de
( 9 apr 2010, 23:06:40
6. Generalul Eugen Salar, seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi- De ce nu s-a asigurat continuitatea patrularii, domnule general? Ati fost trimisi si dumneavoastra sa paziti tomberoanele in G Enescu? Voi ganditi sau doar munciti?
7.,,Desi politistii de la Sectia Burdujeni spun ca �n Itcani ar fi o singura gasca, localnicii �i contrazic si afirma ca este vorba de nu mai putin de cinci grupari." Politistii din Burdujeni habar nu au ce se intampla in Itcani, ei vin cand au chef de o plimbare cu masina. Habar nu au cate clanuri sunt, apoi se lauda ca sunt tot timpul pe teren. Vin si ei joi cand se aduna unii in piata.
8.Politistul de la Transporturi Feroviare din Gara Itcani stie ce se intampla acolo, ceilalti politisti dorm: ,,Cartierul a fost scapat din m�na din lipsa de efective. Situatia nu se va schimba si vor fi probleme mai mari dec�t �n prezent".Primarul unde este, vine la alegerile urmatoare sa mai promita oamenilor ramasi?
6.   Eu v-am zis : trimis de
(10 apr 2010, 09:02:43
in moldova de peste prut statul a rezolvat problema raketilor cu ajutorul populatiei, lasand armele la liber. pt ca un infractor se gandeste de 2 ori cand sa faca o ilegalitate, si asta pt ca foarte multi au arme, si numai gandul de a fi curuit il face sa transpire. in situatii extreme , masuri extreme.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei