Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 apr 2010 - Anul XV, nr. 81 (4372)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke Attila doreşte să reintroducă rezidenţiatul de tip B şi să reducă durata acestuia

Vineri, 9 Aprilie 2010 (18:25:49)

 Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, doreşte să reintroducă rezidenţiatul de tip B şi să reducă durata acestuia, care, în România, este mai mare faţă de o directivă europeană care stabileşte stagiul minim de rezidenţiat pe diverse domenii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Miercurea Ciuc, că se gândeşte la reintroducerea rezidenţiatului de tip B, care a mai fost prezent în sistemul sanitar românesc.

"Gândim un sistem pe care să îl reintroducem, care a mai fost prezent în sistemul sanitar românesc, rezidenţiatul de tip B, şi care să ofere posibilitatea şi localităţilor mai mici, mă raportez la centre universitare acum - pentru că există această tendinţă a rezidenţilor de a se retrage către centre universitare pe care, omenesc, o înţeleg, sunt dotări, infrastructură, experinţă mai bună - de a accesa medici rezidenţi. Dar noi avem nevoie de medici care să acopere toate judeţele, toată ţara şi localităţile cu un spital mai mic. Drept pentru care vrem să oferim posibilitatea de a concura pentru un post de rezidenţiat de tip B", a spus Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, spre exemplu, dacă cineva doreşte să devină medic la Miercurea Ciuc şi ştie acest lucru la data la care se dă rezidenţiatul are posibilitatea să aleagă acel loc.

"Este o metodă prin care oferi corectitudine atât viitorului medic, cât şi sistemului sanitar şi spitalului. Viitorului medic îi dai posibilitatea de a alege de la bun început, nu doar după ce câştigă specializarea, şi oferi corectitudine sistemului şi spitalului pentru că îţi dă o oarecare viziune, o strategie, dacă poţi pe anumite segmente să acoperi un post de medic sau nu", a explicat Cseke.

Acesta a adăugat că o altă chestiune importantă care îl preocupă este durata rezidenţiatului, mai mare în România decât în alte state europene.

"Pot să vă spun că doresc o consultare cu rectorii universităţilor pe această temă, le-am şi trimis o adresă. Faţă de o directivă europeană care stabileşte durata minimă a rezidenţiatului pe diverse domenii, în România avem durată mai mare. Spre exemplu, la anestezie şi terapie intensivă, pe Directiva Europeană durata medie este de trei ani, dar în România este de cinci ani. La neurochirurgie, durata minimă pe directivă este cinci ani, sigur o specializare grea, noi avem cea mai lungă durată de şapte ani. Ca să pregătim un neurochirug ne trebuie 13 ani de zile. Eu nu spun că nu trebuie pregătit, dar de aceea m-am adresat rectorilor universităţilor, să vedem care este punctul lor de vedere şi să încercăm să găsim o soluţie prin care să mai reducem din aceste termene", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Cseke a spus că sistemul sanitar românesc are nevoie de medici cu pregătire eficientă cât mai rapid posibil şi a concluzionat că, dacă aceşti doi paşi în privinţa regândirii rezidenţiatului se vor putea realiza până la sfârşitul anului, când se organizează rezidenţiatul, beneficiul ar fi atât al candidaţilor, cât şi al sistemul sanitar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke Attila doreşte să reintroducă rezidenţiatul de tip B şi să reducă durata acestuia.
 Vizualizări articol: 841 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke Attila doreşte să reintroducă rezidenţiatul de tip B şi să reducă durata acestuia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei