Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mar 2010 - Anul XV, nr. 64 (4355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: E excesiv să reunim Parlamentul pentru preşedintele FMI, am fi ca o ţară de lumea a treia

Joi, 18 Martie 2010 (18:43:37)

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat, marţi, în şedinţa BP a Camerei, o propunere a BNR care doreşte ca preşedintele FMI să adreseze o alocuţiune Parlamentului reunit, precizând că acest lucru este exagerat şi excesiv, România fiind pusă în situaţia unei "ţări de lumea a treia".

Conform stenogramei şedinţei BP de marţi, 16 martie, subiectul privind doleanţa BNR ca preşedintele FMI să se adreseze Parlamentului a fost prezentat de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, care a precizat că există o informare de la Banca Naţională în acest sens.

"Aveţi o informare în mapă, solicitare venită de la Banca Naţională, care este de competenţa Birourilor permanente comune, pentru ca reprezentantul Fondului să se adreseze plenului reunit al celor două Camere. Aceasta era o altă temă pe care vroiam să v-o adresez, pe 30, eventual. Eu i-am propus domnului Geoană, poate facem mâine o şedinţă de Birou permanent comun, tocmai pentru ca să aibă şi ei programul acesta. Aştept încă răspunsul de la domnul Geoană", a spus Anastase.

Liderul deputaţilor PNL a comentat subiectul ridicând o problemă de procedură sesizată de deputatul Ovidiu Ganţ, privind posibilitatea preşedintele FMI se poate adresa Parlamentului reunit.

"Doamnă preşedinte, permiteţi-mi să ridic o problemă în continuare unui subiect pe care l-a ridicat colegul nostru, domnul Ganţ. Dânsul a ridicat o problemă de procedură, dacă, în baza Regulamentului de organizarea şedinţelor comune, preşedintele Fondului Monetar se poate adresa Parlamentului reunit, Camerelor reunite. Dânsul are această problemă pe care mi-a spus-o mie. Dar eu am o problemă, vă spun sincer şi cu cea mai bună credinţă, de ordin politic. Şi am să vă spun de ce", a susţinut Tăriceanu, conform stenogramei şedinţei BP din 16 martie.

El a subliniat că este "un pic exagerat" ca FMI să ca Parlamentul să se întrunească pentru a-l asculta pe preşedintele Fondului, menţionând că România nu este o ţară din lumea a treia.

"Eu cred că, faţă de anii ’90, când România avea nevoie de FMI ca de aer şi FMI ne dădea indicaţii foarte precise cum să facem restructurările, totuşi, există o evoluţie a României şi cred că este un pic exagerat, dacă nu chiar prea mult, să reunim Parlamentul în şedinţă comună ca să-i dăm posibilitatea lui Dominique Strauss-Kahn să se adreseze. Eu cred că noi ne facem treaba tocmai accelerând această procedură, au fost dezbateri, dar cred că interlocutorul firesc al FMI trebuie să fie Guvernul şi nu Parlamentul. (...) În condiţiile acestea, mie mi se pare că noi facem un gest excesiv, care ne pune într-o situaţie de ţară din aceasta de lumea a treia, aşa, oarecum; vine Fondul, se strânge tot Parlamentul şi stăm cu toţii", a afirmat Tăriceanu.

Fostul premier a ţinut să menţioneze exemplul Greciei care nu a apelat la FMI, precizând că Strauss-Kahn "este fără îndoială o personalitate", iar "Fondul este o instituţie importantă".

"Uitaţi-vă puţin la Grecia, care este într-o situaţie mai grea decât noi. Grecia nu a făcut, până în momentul de faţă şi face eforturi să nu facă, un acord cu Fondul. Adică Grecia vrea să spună, în final: «Domnilor, noi suntem capabili singuri». Sigur că nu singuri, ci cu ajutorul Uniunii Europene, aşa se va întâmpla, să iasă din situaţia dificilă, care este mai dificilă decât a noastră", a adăugat liberalul.

El i-a recomnadat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, că organizeze o întâlnire oficială cu Strauss-Kahn, lucru pe care poate să-l face şi Mircea Geoană.

"Puteţi să faceţi altceva. Puteţi să-i organizaţi o primire dumneavoastră, în calitate de preşedinte al Camerei. Dacă vrea şi domnul Geoană să-l primească, foarte bine. Eu cred că este foarte onorant şi foarte politic şi diplomatic. Mi se pare însă că o reuniune comună a noastră este excesivă. V-o spun cu toată consideraţia, iar eu pe domnul Dominique Strauss-Kahn l-am cunoscut, l-am văzut, îmi place să-l aud vorbind, este foarte deştept, Fondul s-a mişcat sub conducerea lui. Deci, ar fi, să zicem, şi lucruri de laudă de spus, dar eu vorbesc acum, în principal, de poziţia noastră, a României în raport cu FMI şi comparând-o cu cea a altor state", a conchis Tăriceanu.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a menţionat că există o prevedere potrivit căreia "în plenul Camerelor reunite nu pot vorbi decât şefii de stat".

"Ştiu că am avut la un moment dat un prim-ministru, când trebuia să vorbească în plen sau nu ştiu cine a vrut să vorbească, am avut problema aceasta şi am făcut o excepţie. Nouă, social-democraţilor, ne-ar conveni să vorbească domnul Strauss-Kahn, pentru că el este socialist şi noi l-am invitat în România tot timpul la Institutul Social-Democrat când nu era nimic. Acum, că este pe funcţie, cu atât mai mult. Dar cred că este prea mult, sincer vă spun. A, că se întâlneşte, nu ştiu, cu Comisiile de buget-finanţe sau o chestie de genul acesta, oricând; sau, nu ştiu, la nivelul dumneavoastră, este altceva. Dar aşa, să vină să ne ţină lecţie", a spus Hrebenciuc, întrebând dacă e pronunerea BNR sau a Guvernului.

Când a primit răspunsul că că e propunerea BNR, Viorel Hrebenciuc a replicat: "Uitaţi-o, atunci".

În replică, Roberta Anastase a menţionat că aceasta echestiune ste de competenţa Birourilor permanente reunite pentru a lua o decizie.

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, va vizita România pe 30 martie, unde se va întâlni cu preşedintele, premierul, preşedinţii celor două Camere ale legislativului, ministrul Finanţelor şi guvernatorul BNR, şi se va adresa Parlamentului.

Strauss-Kahn va fi însoţit de directorul departamentului european al FMI, Marek Bella, de şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, şi de alţi oficiali, a declarat reprezentantul regional al FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, într-un comunicat transmis luni.

Dominique Strauss-Kahn va vizita România în cadrul unui turneu în Europa.

Oficialul FMI se va întâlni, în timpul vizitei de o zi, cu preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Emil Boc, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Strauss-Kahn se va adresa Parlamentului şi va susţine un discurs la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: E excesiv să reunim Parlamentul pentru preşedintele FMI, am fi ca o ţară de lumea a treia.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: E excesiv să reunim Parlamentul pentru preşedintele FMI, am fi ca o ţară de lumea a treia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei