Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 mar 2010 - Anul XV, nr. 64 (4355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ciudăţeniile justiţiei:

Distrugerea proprietăţii a devenit legală la Gura Humorului

Dacă locuieşti în Gura Humorului şi te apuci să distrugi gardul care separă casa ta de cea a vecinului înseamnă că ai procedat corect, legal şi, prin urmare, nu vei păţi nimic. Cel puţin aşa consideră Judecătoria Gura Humorului, care a statuat printr-o sentinţă penală o astfel de stare de fapt.

Cazul la care facem referire are ca protagoniste familiile Anuşca şi Zofotă, care au trăit în bună vecinătate ani buni de zile, dar până în 2008. În acel an, la data de 11 septembrie, în timp ce familia Anuşca se afla în concediu în străinătate, Gheorghe Zofotă a mutat amplasamentul unui gard ce desparte proprietatea sa de cea a vecinilor. Evident, gardul a fost mutat înspre curtea familiei Anuşca. Gardul în discuţie a fost ridicat în 1970, când s-a făcut grăniţuirea proprietăţilor, iar la construirea gardului, familia Anuşca a fost ajutată chiar de către tatăl lui Gheorghe Zofotă. La câţiva zeci de centimetri de acel gard, Gheorghe Zofotă îşi construise o anexă, iar familia Anuşca i-a permis să intre în curtea sa, printr-o portiţă, de fiecare dată când avea nevoie să efectueze lucrări de întreţinere exterioare ale anexei.

Problema a apărut când familia Anuşca construit un ţarc pentru câine, ţarc care bloca accesul lui Gheorghe Zofotă prin portiţa menţionată. Nemulţumit, Gheorghe Zofotă a mutat gardul, astfel încât să aibă loc suficient pentru a efectua reparaţiile exterioare la anexă. Familia Anuşca a făcut, evident, plângere la Poliţie şi Parchet. Considerând, firesc, că fapta lui Gheorghe Zofotă a adus „o atingere minimă valorilor apărate de lege” şi că nu prezintă grad de pericol social, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a dispus scoaterea acestuia de sub urmărire penală pentru fapta de tulburare de posesie. I-a aplicat, însă, o amendă administrativă de 450 de lei şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare. Această soluţie a fost menţinută şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Gheorghe Zofotă a făcut plângere la Judecătoria Gura Humorului, solicitând desfiinţarea ordonanţelor procurorilor. Deşi a susţinut că, de fapt, terenul pe care l-a ocupat prin mutarea gardului îi aparţine, Gheorghe Zofotă scrie, personal, în întâmpinarea depusă la Judecătorie: „Nu a fost stabilită pe cale judecătorească linia de hotar. Astfel că nu se cunoaşte cu precizie graniţa dintre proprietăţile noastre. Această situaţie se putea clarifica pe baza unei expertize topografice”. De aceeaşi părere este şi instanţa din Gura Humorului, care apreciază că „în cauză se impune efectuarea unei expertize topometrice şi stabilirea liniei de hotar în funcţie de actele de proprietate deţinute de părţi, astfel încât cauza nu este de natură penală, ci de natură civilă”.  Numai că, Judecătoria Gura Humorului îl achită pe Gheorghe Zofotă, desfiinţând ordonanţele procurorilor.

Deci, Gheorghe Zofotă recunoaşte că a mutat gardul, iar Judecătoria Gura Humorului constată acelaşi lucru. Cu toate astea, nu-l obligă să restabilească situaţia anterioară din teren, cum ar fi fost normal, până, eventual, la stabilirea pe cale judecătorească a liniei de hotar. Dacă soluţia Judecătoriei Gura Humorului va fi menţinută şi de instanţele superioare, înseamnă că oricine poate muta gardul vecinului său. Cu condiţia să nu fie stabilită linia de hotar pe cale judecătorească şi să nu fi fost efectuată o expertiză topografică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distrugerea proprietăţii a devenit legală la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Distrugerea proprietăţii a devenit legală la Gura Humorului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Muta gardul! trimis de
(19 mar 2010, 07:55:35
Concluzia articolului mi se pare corecta si avand in vedere solutia judecatoriei, proprietarul gardului de ce nu-l muta inapoi 2-3 metri? Ca n-au ce sa-i faca, ca nu poate fi pedepsit, conform solutie judecatoriei .
2.   Da trimis de
(19 mar 2010, 08:45:31
de acord cu ,,ultimul", sa mute gardulhappy, cat vrea el, sau sa masoare,dak se descopera ca a incalcat proprietatea atunci sa il dea in judecata pt daune morale si costuri de judecata si refacerea gardului cum era ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei