Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Independenţii din Senat au cerut Biroului Permanent sancţionarea lui Mircea Geoană

Miercuri, 17 Martie 2010 (14:24:37)

Grupul independenţilor din Senat a solicitat BP sancţionarea lui Mircea Geoană şi a senatorilor PSD şi PNL din BP, care au blocat introducerea pe ordinea de zi a cererii independenţilor de a avea un reprezentant în Comisia pentru Regulament, dar şi a cererii de revocare a lui Mircea Geoană.

"Grupul independenţilor din Senat a solicitat Biroului Permanent sancţionarea lui Mircea Geoană şi a reprezentanţilor PSD şi PNL din Biroul Permanent al Senatului, care au blocat, în mod abuziv şi nejustificat, introducerea pe ordinea de zi a cererii grupului senatorilor independenţi de a avea un reprezentant în Comisia pentru Regulament, precum şi a cererii de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, de grupul independenţilor.

Aceştia susţin că a fost încălcat dreptul grupului de a avea un reprezentant în Comisie, potrivit articolului 66 (4), conform căruia "Comisia pentru regulament este o comisie permanentă specială formată din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar".

Independenţii spun că Mircea Geoană motivează respingerea cererii de revocare prin faptul că solicitarea "nu este constituţională" şi "poate fi făcută doar de grupul din care face parte" senatorul, dar toate aceste motive sunt contrazise de prevederile Deciziei Curţii Constituţionale numărul 601 din 14 noiembrie 2005. Potrivit acestei decizii a CC, "revocarea membrilor Biroului permanent, inclusiv a preşedintelui Senatului pentru încălcarea Constituţiei şi a regulamentelor Parlamentului, se sprijină, în sens substanţial, pe dispoziţiile art. 64 alin. (2) teza ultimă din Constituţie, coroborate cu celelalte norme şi principii care, stabilind obligativitatea respectării ordinii normative, instituie şi răspunderea juridică pentru încălcarea Constituţiei şi a regulamentelor parlamentare", se arată în comunicatul citat.

Independenţii precizează că revocarea ca sancţiune se poate face "când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică".

Grupul constituit din senatori independenţi solicită Biroului permanent ca, în baza articolelor 196 şi 200 din Regulamentul Senatului, să hotărască sancţionarea celor vinovaţi cu sancţiunea prevăzută la articolul 196, litera e), respectiv avertisment public scris şi să introducă pe ordinea de zi cele două cereri.

Potrivit Regulamentului Senatului, cererea de sancţionare nu poate fi blocată de către Biroul Permanent, contestaţia la hotărârea Biroului dezbătându-se obligatoriu în plenul Senatului.

Independenţii spun, de asemenea, că, având în vedere prevederile articolelor 201 - "Senatorul sancţionat disciplinar pe baza prevederilor art.196 lit.e) nu poate reprezenta Senatul în relaţiile interne şi externe ale acestuia, pe o perioadă de 3 luni de la data rămânerii definitive a sancţiunii"- şi 202 - "Sancţiunile prevăzute de art.196 se aplică pentru fiecare abatere în parte şi se cumulează aritmetic", dacă Mircea Geoană nu va fi revocat până la aplicarea sancţiunilor, acesta este pasibil de a nu mai putea reprezenta Senatul timp de 6 luni, mai precis 3 luni pentru fiecare abatere sancţionată.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a refuzat, miercuri, să supună votului plenului solicitarea senatorului independent Şerban Mihăilescu de a se vota asupra cererii ca independenţii să aibă reprezentant în Comisia de regulament.

Ulterior, senatorul independent Şerban Mihăilescu a anunţat, în plenul Senatului, că renunţă la a mai solicita supunerea la vot a cererii ca independenţii să facă parte din Comisia de regulament, însă a precizat că doreşte ca stenograma să menţioneze refuzul lui Geoană de a se vota.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Independenţii din Senat au cerut Biroului Permanent sancţionarea lui Mircea Geoană.
 Vizualizări articol: 610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Independenţii din Senat au cerut Biroului Permanent sancţionarea lui Mircea Geoană1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei