Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 60% dintre români cred că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de începutul lui 2009

Miercuri, 17 Martie 2010 (13:37:32)

Românii consideră situaţia lor financiară din acest an şi perspectivele actuale mai puţin bune decât la începutul lui 2009, procentul celor care spun că o duc mai rău din punct de vedere financiar ajungând, în februarie, la aproape 60%, reiese dintr-un studiu realizat de GfK România.

"Anul 2009 a fost unul dintre cei mai pesimişti ani pentru români, iar anul 2010 nu se anunţă mult mai încurajator: românii îşi consideră situaţia financiară şi perspectivele actuale mai puţin bune decât la începutul lui 2009 (..). În februarie 2009, aproape jumătate dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât acum un an", se arată în studiu.

Reducerea veniturilor a fost resimţită puternic de-a lungul întregului an 2009, considerată una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publică din România.

"Există şi o mică parte a populaţiei ale cărei venituri s-au îmbunătăţit comparativ cu un an în urmă, dar aceasta a scăzut de la 13% în februarie 2009 la 7% în februarie 2010", conform studiului GfK..

Pentru 2010, 40% dintre români cred că venitul lor va rămâne acelaşi, în vreme ce 40% spun că se aşteaptă ca acesta să scadă. Numai doi din 10 români sunt convinşi că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an. Numărul optimiştilor a rămas relativ constant de la începutul crizei economice, atingând valori uşor mai ridicate în vara anului 2009.

Studiul arată că un indiciu asupra bunăstării populaţiei unei ţări este predilecţia către economisire şi încrederea în stabilitatea locului de muncă.

"Aproximativ trei sferturi dintre români cred că nu este momentul potrivit pentru a economisi, iar 84% nu se aşteaptă să pună bani deoparte în 2010. Responsabilă pentru această atitudine ar putea fi, printre altele, evoluţia preturilor", se mai arată în studiul citat.

Astfel, 72% dintre români cred că preţurile au fost mai ridicate în februarie 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, iar trei sferturi din populaţie estimează că preţurile se vor mări pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum. De asemenea, neîncrederea în stabilitatea locului de muncă a rămas la fel de ridicată ca şi în 2009, nouă din 10 români apreciind că şomajul va creşte în decursul acestui an.

"În acest context, nu surprinde faptul că intenţia de achiziţie a unei maşini sau a unei locuinţe se menţine la începutul anului 2010 la nivelul relativ scăzut al toamnei trecute, 10%, respectiv 5%. În schimb, 19% dintre români au intenţii serioase să investească în îmbunătăţirea locuinţei, iar 12% considerau în luna februarie că este o perioadă favorabilă achiziţiei bunurilor de folosinţă îndelungată, precum mobilă, maşină de spălat sau televizor. Doi din 10 români se aşteaptă să cheltuiască anul acesta o sumă mai mare decât anul trecut pentru astfel de cumpărături, probabil şi în urma experienţei promoţiilor pe care le-au derulat marii retaileri în 2009", concluzionează studiul realizat de GfK.

Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 60% dintre români cred că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de începutul lui 2009.
 Vizualizări articol: 688 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 60% dintre români cred că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de începutul lui 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei