Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2010 - Anul XV, nr. 63 (4354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul ar putea adopta un act normativ pentru ca bugetarii sa revină la veniturile din 2009

Miercuri, 17 Martie 2010 (13:35:22)

Guvernul ar putea adopta un act normativ care să modifice Ordonanţa 1/2010, care nu mai permite reînoirea contractelor colective de muncă, eliminând astfel acordarea sporurilor negociate şi prevăzute prin acestea, ceea ce a condus la diminuarea veniturilor bugetarilor.

Reprezentantul Blocului Naţional Sindical (BNS), Mihaela Neacşu, a declarat miercuri, la finalul discuţiilor de la Ministerul de Finanţe, că reprezentanţii Guvernului au recunoscut că sunt necesare anumite măsuri pentru reglementarea veniturilor diminuate în urma aplicării Legii 330/2009 privind sistemul unitar de salarizare.

Neacşu a explicat că specialiştii au identificat formula tehnică prin care veniturile bugetarilor pot rămâne la nivelul lunii decembrie 2009, respectiv elaborarea şi adoptarea de către Guvern a unui act normativ prin care să fie modificată Ordonanţa 1/2010.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a afirmat însă că şi principiile pe care a fost elaborată Legea 330 sunt greşite şi acesta este motivul pentru care s-a ajuns la diminuarea veniturilor.

"Este nevoie de o regândire a Legii 330 şi de o reglementare unitară a salarizării. Legea nu poate fi aplicată. Tehnic s-au găsit soluţii, dar este necesară şi voinţă politică", a spus Oprescu.

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a afirmat că salariile bugetarilor au fost diminuate şi cu 30-40 la sută în anumite cazuri, iar cea mai simplă cale de a îndrepta acest lucru este modificarea Ordonanţei 1/2010 care, în opinia acestuia, "a bulversa Legea 330".

Scretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat că deşi soluţiile tehnice pentru eliminarea discrepanţelor apărute după reîncadrarea personalului bugetar, au fost identificate, ele vor trebui negociate la Guvern.

Mocanu a precizat că va prezenta soluţiile găsite împreună sindicatele în întâlnirea de vineri cu premierul Emil Boc.

În februarie, Valentin Mocanu afirma că instituţia va interveni punctual în cazul celor cărora le-ar fi fost diminuate salariile, odată cu aplicarea legii unice, în aceste situaţii fiind răspunzători ordonatorii de credite.

Atunci, secretarul de stat a citat articolul 30, alineatul 5 din legea 330 privind salarizarea unitară care spune că în 2010, persoanele aflate în funcţie îşi vor păstra salariul avut în decembrie 2009, fără a fi afectat de reducerile de cheltuieli.

Totuşi, Mocanu a arătat că pot fi două cazuri posibile pentru diminuarea veniturilor, respectiv o eroare de calcul din partea ordonatorilor de credite sau sistarea plăţi unor sporuri care se acordau ilegal, el menţionând că au fost cazuri în administraţia locală în care se plătea sporuri pentru zâmbet, pentru ţinută sau pentru adaptarea la reîntoarcerea din concediul de odihnă. El a explicat că astfel de sporuri sunt ilegale şi că, odată cu reîncadrarea personalului bugetar, nu mai pot fi acordate.

De asemenea, Mocanu declara că erau anumite domenii de activitate, în care numărul sporurilor pe care le puteau primi angajaţii era atât de mare încât nu încăpea într-o pagină A4.

Potrivit secretarului de stat, în cazul în care se va constata că diminuarea veniturilor a fost cauzată de interpretarea greşită a legii sau de erori de calcul, în cazul angajaţilor respectivi se va face corectura necesară, aceştuia urmând să primească diferenţa salarială luna următoare.

De asemenea, Mocanu recomanda persoanelor care sunt în situaţia de a avea salarii diminuate să se adreseze Ministerului Muncii pentru ca autorităţile responsabile să poată verifica ce s-a întâmplat în fiecare caz. El adăuga că salariaţii care constată că veniturile lor au fost mai mici în inauarie faţă de decembrie 2009, se pot adresa angajatorilor, iar dacă nu ajung la un cord cu aceştia, Ministerului Muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul ar putea adopta un act normativ pentru ca bugetarii sa revină la veniturile din 2009.
 Vizualizări articol: 719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul ar putea adopta un act normativ pentru ca bugetarii sa revină la veniturile din 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei