Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mar 2010 - Anul XV, nr. 58 (4349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FNSA îi cere lui Emil Boc să-l demită pe ministrul Mihai Şeitan, în caz contrar ameninţă cu greva

Joi, 11 Martie 2010 (16:59:39)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) cere premierului demiterea de urgenţă a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, şi a acelor directori de agenţii judeţene de prestaţii sociale care comit abuzuri în aplicarea legii unice de salarizare şi a OUG 1/2010, altfel ameninţă cu greva.

FNSA a solicitat de îndată programarea unei întâlniri cu prim-ministrul Emil Boc pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă administraţia publică locală din România, prin anularea tuturor reglementărilor şi prevederilor contrare ordinii de drept şi principiilor fundamentale ale democraţiei, se arată într-un comunicat de joi al federaţiei.

"Doar aşa se mai poate evita declanşarea celui mai grav şi de amploare protest din istoria administraţiei publice locale din România, greva generală pe termen nelimitat", se arată în sursa citată.

În opinia FNSA, acţiunile concertate ale câtorva ministere, îndreptate împotriva administraţiei publice locale, generează mari nemulţumiri în rândul angajaţilor din acest sector de activitate.

"Acţiunile nu fac decât să încalce flagrant principiile autonomiei locale şi ale descentralizării, impun un control în afara legii asupra actelor administrative ale primarului si preşedintelui consiliului judeţean, încalcă principiile negocierii colective, instigă la nerespectarea legii şi a statului de drept şi atentează la principiul separaţiei puterilor în stat", potrivit comunicatului.

Sub pretextul monitorizării aplicării Legii-cadru nr. 330/2009, Ministerul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, prin agenţiile judeţene de prestaţii sociale, beneficiază de prerogativele conferite de propriul ordin (32/42/2010, ordin comun MMFPS-MFP), prerogative care se situează în afara principiului autonomiei locale.

"Inventează prevederi restrictive, contrare Legii-cadru nr. 330/2009, prin instituirea unor restricţii şi măsuri care duc la reducerea veniturilor salariaţilor, încălcând, astfel, un principiu fundamental care a stat la baza elaborării legii de salarizare unitară a personalului bugetar. Atribuţiile de control asupra modului în care se fac reîncadrările personalului bugetar în conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 sunt abuzive", susţin sindicaliştii FNSA.

Prin acestea, agenţiile judeţene de prestaţii sociale "se erijează" în instanţe alternative de judecată, nesocotind hotărâri judecatoreşti, prin care se statuează legalitatea unor drepturi prevăzute în contractele colective de muncă, legal încheiate şi înregistrate în condiţiile legii şi care, în mod imperativ, trebuie incluse în salariul de bază, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 şi ale OUG nr. 1/2010, astfel încât niciun salariat să nu sufere o diminuare a venitului înregistrat în luna decembrie 2009.

"Declaraţiile politice, declaraţiile de presă, instrucţiunile transmise în teritoriu de către MMFPS vin să confirme haosul instituţional în care se află România, unde principiul separaţiei puterilor în stat este călcat în picioare, iar Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nu face decât să submineze democraţia şi principiile statului de drept", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii FNSA au organizat, în 2 februarie, o grevă de avertisment de două ore, iar în 8 februarie, Federaţia suspendă greva generală anunţată o zi mai târziu, precum şi alte pichete, după ce Ministerul Muncii a trimis o notă către direcţiile teritoriale în care se arăta că vor fi respectate toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă.

Astfel, preşedintele executiv al FNSA spunea atunci că, potrivit promisiunilor Ministerului Muncii, toate drepturile salariale prevăzute în contractele colective de muncă vor fi respectate, în aşa fel încât niciun salariat să nu înregistreze diminuări ale veniturilor avute în luna decembrie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FNSA îi cere lui Emil Boc să-l demită pe ministrul Mihai Şeitan, în caz contrar ameninţă cu greva.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FNSA îi cere lui Emil Boc să-l demită pe ministrul Mihai Şeitan, în caz contrar ameninţă cu greva0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei