Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 mar 2010 - Anul XV, nr. 58 (4349)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ARPIM: Peste 5,5 milioane de bolnavi vor plăti mai mult, în medie, cu 40% pentru compensate

Joi, 11 Martie 2010 (16:59:07)

Peste 5,5 milioane de bolnavi vor plăti, de la 1 aprilie, mai mult, în medie, cu 40%, pentru medicamentele compensate pe care le primesc de mai mulţi ani, din cauza modificării sistemului de compensare, prevăzut în noul contract-cadru pe 2010, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.

"Vorbim de 8 milioane de bolnavi care primesc medicamente compensate. 70% dintre ei vor fi afectaţi de noul sistem de compensare, prevăzut în contractul-cadru pe 2010. Compensarea, prin acest document înseamnă cel mai mic preţ dintr-o clasă terapeutică, în loc de cel mai mic al unei substanţe active, cum era până acum", a mai spus Zaharescu.

Prin noul sistem de compensare, România va face un pas înapoi cu aproape patru decenii.

"Ca să-şi continue tratamentul pe care-l primesc acum, pacienţii vor fi obligaţi să plătească, în medie, cu 40% mai mult, întrucât nivelul de coplată este de nouă ori mai mare, prin acest nou sistem de compensare. Dacă nu vor avea bani, atunci ei ar putea primi medicamentele ieftine, aduse pe piaţă în urmă cu aproape patru decenii. Deci, fie plăteşti acest nivel de compensare ridicat, fie te tratezi ca acum 40 de ani", a spus, la rândul lui, Sorin Popescu, vicepreşedinte Asociaţiei Române a Producătrilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit acestuia, administrarea unui tratament de acum 40 de ani unui bolnav cu schizofrenie, de exemplu, ar putea să-i agraveze boala. "Vrem să atragem atenţia autorităţilor, să evalueze corect impactul acestei măsuri asupra pacienţilor. Tratamentele inovatoare nu vor mai veni în România, iar peste 10 ani vom discuta de tratamente administrate bolnavilor, descoperite în urmă cu cinci decenii, fapt care încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la sănătate", a mai spus Sorin Popescu.

De asemenea, introducerea unui nou sistem de compensare va obliga medicii să-i consulte pe cei opt milioane de pacienţi cu suferinţe cronice, care au deja un tratament ce le asigură o stare de sănătate bună. "România are cea mai mică speranţă de viaţă din Europa, mortalitatea este pe locul întâi şi de asemenea, incidenţa afecţiunilor şi a deceselor prin boli cardiovasculare este printre cele mai ridicate de pe continent. Nu este normal ca într-un an de criză, bolnavii din România să fie obligaţi să plătească mai mulţi bani pentru medicamente", a mai spus vicepreşedintele ARPIM.

În 2009, când Ministerul Sănătăţii a scăzut preţul la medicamente, măsura a dus la creşterea exportului paralel, acesta cifrându-se la 100 de milioane de euro în doar 6 luni, adică 5% din piaţă.

ARPIM face apel la autorităţi să se aşeze la masa dialogului pentru a asuma cele mai responsabile măsuri privind noul sistem de compensare al medicamentelor. În cazul în care această măsură va fi menţinută, primii care vor fi afectaţi vor fi bolnavii, iar economiile pe care mizează autorităţile se vor duce pe plata tratamentelor celor a căror stare de sănătate s-a deteriorat odată cu administrarea medicamentelor existente pe piaţă de patru decenii.

"Cerem eliminarea articolului 102, alin.4 din contractul-cadru pe 2010, cel care modifică sistemul de compensare şi care oricum a fost introdus după ce documentul a stat 6 luni în dezbatere publică. Orice taxă în plus, pusă pe spinarea bolnavului, va agrava starea acestora, iar banii se vor duce în bugetul de stat. Vorbim de 99% dintre bolnavi, care nu vor avea bani să-şi cumpere medicamente. Medicamentele reprezintă 22% din cheltuielile din sistemul sanitar. Nimeni nu şi-a pus problema să cumpere, de exemplu, termopane mai ieftine pentru spitale. Este nevoie să elaborăm un acord cu autorităţile pe 3-5 ani, care să nu fie influenţat politic. Suntem dispuşi să facem sacrificii, dar nu numai noi, producătorii, ci toată lumea, chiar şi statul", a spus Dan Zaharescu.

În urmă cu o săptămână, Dan Zaharescu semnala faptul că preţul medicamentelor compensate şi gratuite ar putea creşte de patru-cinci ori pentru anumite grupe terapeutice, iar al celor pentru tratarea altor afecţiuni cu până la 600 de lei, potrivit noului Contract-cadru privind asigurarea asistenţei medicale în 2010.

Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie întrucât prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei cum a fost în actul normativ din 2009, declara, in 1 februarie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la sută, pentru că leul s-a întărit faţă de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până acum, mai spunea atunci ministrul.

În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARPIM: Peste 5,5 milioane de bolnavi vor plăti mai mult, în medie, cu 40% pentru compensate.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARPIM: Peste 5,5 milioane de bolnavi vor plăti mai mult, în medie, cu 40% pentru compensate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei