Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 dec 2009 - Anul XIV, nr. 300 (4286)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely vrea să scoată oamenii de la Ministerul Mediului din starea de "linişte" în care sunt

Marţi, 22 Decembrie 2009 (16:27:43)

Ministrul propus pentru portofoliul Mediului, Laszlo Borbely, a promis, marţi, la audierea de la Comisiile de specialitate, că va gestiona corect bugetul "foarte mic" al instituţiei şi va continua proiectele începute anterior, adăugând că vrea să scoată oamenii de acolo din starea de "linişte".

Într-o audiere care a durat circa trei sferturi de oră, Borbely s-a prezentat succint şi, în finalul expunerii sale, declarându-se pregătit pentru întrebări, li s-a adresat celor din comisiile parlamentare: "Testaţi-mi cunoştinţele, vă rog".

Pe repede-înainte, acuzând frigul din sala de întâlnire şi programul încărcat al zilei, parlamentarii au stabilit ca fiecare dintre cei prezenţi să aibă dreptul la o singură întrebare.

"O jumătate de întrebare, doamna preşedinte, că este frig", i-a cerut, în glumă, deputatul PSD Mircea Duşa preşedintelui de şedinţă, democrat-liberalul Sulfina Barbu.

A urmat o serie de întrebări tehnice, fără puncte de vedere personale sau declaraţii politice, aşa cum ceruse anterior preşedintele de şedinţă Sulfina Barbu.

Întrebările deputaţilor şi senatorilor prezenţi au vizat domenii extrem de diferite, cel mai mare interes fiind acordat gestionării pădurilor - trecute din administrarea Ministerului Agriculturii în cea a Ministerului Mediului - şi problemei Roşia Montană.

Parlamentarii s-au arătat însă interesaţi şi de domenii precum folosirea organismelor modificate genetic, eroziunea solului, folosirea îngrăşămintelor naturale în agricultură sau administrarea hergheliilor.

În adresarea întrebărilor parlamentarii erau presaţi de colegii lor dacă expunerile ce precedau adresarea directă depăşeau două-trei minute. Reacţii de dezaprobare primeau şi cei care doreau să-i pună ministrului propus mai multe întrebări în loc de una singură cum fusese convenit.

Borbely a răspuns succint. Onest, la unele dintre întrebări a evitat să dea un răspuns invocând faptul că nu are la acest moment toate datele. I-a asigurat însă pe colegii săi că fondurile nu vor fi alocate "în nici un caz pe criterii politice, că nimeni nu pierde prin trecerea pădurilor de la Agricultură la Mediu şi că proiectul Roşia Montană nu se va realiza dacă nu va fi în deplină legalitate".

Borbely a vorbit şi despre necesitatea cheltuirii raţionale a puţinilor bani de la buget de care Ministerul Mediului şi Pădurilor va beneficia în 2010, excluzând totodată varianta ca România să nu poată asigura co-finanţarea în cazul unor proiecte europene.

O secţiune importantă a vizat şi procedurile de infringement deschise deja de Comisia Europeană împotriva României.

"Trebuie să ne mişcăm foarte repede, pentru că nu dorim să ajungem în situaţia de a plăti amenzi de zeci de milioane de euro pentru nerespectarea obligaţiilor", a spus Borbely.

În final, mulţumindu-i pentru maniera eficientă în care a decurs audierea, parlamentarii au validat propunerea lui Borbely pentru portofoliul Mediului, cu 53 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi nicio abţinere, conform procesului verbal de şedinţă.

Într-o declaraţie acordată jurnaliştilor la finalul audierii, Borbely a ţinut să arate că "greul de-abia de acum începe", spunând că primul lucru pe care îl va face odată ajuns la minister va fi să scoată oamenii de acolo dintr-o stare de "linişte", de "aşteptare" în care se află în prezent.

"Primul lucru pe care o să-l fac va fi să-i învăţ pe cei cu care voi face echipă acolo că nu pot veni la mine să-mi explice de ce nu se poate un anumit lucru şi în schimb să vină cu soluţii", a spus Borbely.

Borbely a mai spus, la finalul audierii, că din cei 3,1 miliarde de lei ceruţi ca buget pentru Ministerul Mediului în 2010, s-au primit doar 1,5 miliarde de lei, astfel că bugetul ar trebui rectificat.

Iniţial, Borbely a spus că în martie ar urma să aibă loc o rectificare. Ulterior, corectat de un jurnalist, Borbely a revenit şi a spus că bugetul i-ar putea ajunge pentru primele şase luni ale anului, perioadă în care, conform legii, nu se poate realiza vreo rectificare bugetară.

Despre proiectul Roşia Montană - care de altfel a devenit unul dintre cele mai importante ale zilei după incidentul de la audierea ministrului Adriean Videanu şi care a dus la controale suplimentare la intrarea în sălile Palatului Parlamentului - Borbely a afirmat că acesta nu va face niciun pas înainte până când el, în calitate de ministru, nu va fi "101% convins" că nu pot exista efecte nocive asupra mediului.

"Până în acest moment nu sunt convins", a adăugat Borbely.

Întrebat despre taxa auto - subiect care nu a fost atins în timpul celor trei sferturi de oră de audieri -, Borbely a vorbit despre necesitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă prin care de la 1 ianuarie să fie introdusă în mod explicit taxarea şi pentru maşinile noi exceptate până acum de la plată. În viitor, taxa ar urma să rămână în acelaşi cuantum ca şi până acum "conform cerinţelor Uniunilor Europene", însă Borbely nu a exclus o eventuală modificare a modului de calcul al acesteia.

În finalul declaraţiei sale, Borbely s-a declarat încrezător în rezultatul votului de învestitură de miercuri din Parlament.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely vrea să scoată oamenii de la Ministerul Mediului din starea de "linişte" în care sunt.
 Vizualizări articol: 1931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely vrea să scoată oamenii de la Ministerul Mediului din starea de "linişte" în care sunt0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei