Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 dec 2009 - Anul XIV, nr. 300 (4286)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asigurătorii vor aplica de la 1 ianuarie sistemul bonus-malus pentru poliţele RCA

Marţi, 22 Decembrie 2009 (18:17:30)

Posesorii de autovehicule care au produs accidente în acest an şi pentru care s-au plătit daune pe baza poliţei de răspundere civilă auto (RCA), vor fi taxaţi, de la 1 ianuarie, cu majorarea primei până la 200%, în timp ce asiguraţii fără daune vor avea reduceri de 10% a tarifului, reaminteşte CSA.

"Începând cu 1 ianuarie 2010 societăţile de asigurare vor aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi publicat pe site-urile proprii, aşa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare în domeniu.

Tarifele aplicate poliţelor RCA emise de la 1 ianuarie 2010 vor fi calculate în funcţie de istoricul de daunalitate al asiguratului. Astfel, un posesor auto care nu a produs nicio daună în 2009, pentru noua poliţă încheiată pentru o perioadă de un an va beneficia de o reducere de 10% a tarifului perceput de compania de asigurare. Dacă un asigurat nu a produs daune pe RCA timp de şapte ani, bonusul poate ajunge la 50% din tariful standard.

În schimb, pentru asiguraţii care au cel puţin o daună plătită, compania va aplica clauza malus, indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului şi dacă accidentul a fost stabilit prin proces verbal întocmit de poliţie sau prin constatare amiabilă. În acest caz, prima de asigurare poate fi majorată cu până la 200%, în funcţie de numărul de daune produse şi plătite.

"Având în vedere numărul de dosare de daună avizate în temeiul poliţelor obligatorii RCA, rezultă că cei mai mulţi dintre asiguraţi, circa 90%, vor beneficia de bonus întrucât nu provoacă evenimente", a declarat, în comunicat, preşedintele CSA, angela Toncescu.

Dacă un asigurat deţine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplică distinct pentru fiecare maşină, iar în cazul înstrăinării sau radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobândit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

Totodată, de la 1 ianuarie poliţele RCA vor fi emise în sistem electronic. Astfel, poliţa va fi subscrisă simultan cu înregistrarea şi stocarea pe loc a datelor poliţei în sistemul informatic al companiei de asigurări, care va elibera poliţa direct din sistem.

Compania va înmâna asiguratului, ca până în prezent, şi vigneta pe care acesta are obligaţia să o aplice pe parbriz.

"În acest fel, se aşteaptă ca erorile umane de completare a poliţelor RCA să se diminueze, ceea ce va avea ca efect şi creşterea acurateţei bazei de date CEDAM", se mai precizează în comunicat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asigurătorii vor aplica de la 1 ianuarie sistemul bonus-malus pentru poliţele RCA.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asigurătorii vor aplica de la 1 ianuarie sistemul bonus-malus pentru poliţele RCA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei