Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2009 - Anul XIV, nr. 271 (4257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agenţiile guvernamentale-obligate să cedeze veniturile proprii la bugetul de stat în maximum 5 zile

Miercuri, 18 Noiembrie 2009 (18:09:52)

Autorităţile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii, dar reorganizate de Guvern ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat vor fi obligate să vireze la buget disponibilităţile financiare, inclusiv cele păstrate în depozite, în termen de maximum 5 zile.

Autorităţile guvernamentale vor fi obligate să cedeze bugetului şi sumele aferente donaţiilor sau sponsorizărilor, precum şi fondurile externe nerambursabile postaderare rămase neutilizate, urmând ca proiectele acestor structuri să fie finanţate de la bugetul de stat.

În conturile bugetului de stat vor fi astfel transferate veniturile proprii obţinute de către agenţiile guvernamentale din taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru, impozite pe cifra de afaceri, vânzări şi valoarea adăugată, taxe pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare, venituri din concesiuni şi închirieri, venituri din dobânzi, taxe de metrologie şi analize de laboratoare, taxe percepute în învăţământ şi protecţia mediului, venituri din prestări de servicii, contribuţia elevilor şi studenţilor pentru internate, cămine şi cantine, venituri din organizarea de cursuri de calificare şi conversie profesională, venituri din serbăro şi spectacole şcolare, manifestări culturale, artistice şi sportive, venituri din cercetare, încasări din valorificarea bunurilor confiscate, venituri din amenzi, donaţii şi sponsorizări, venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice.

Suma totală care va fi cedată bugetului de stat de către agenţiile guvernamentale este estimată la aproximativ un miliard de euro.

Executivul avizează, în şedinţa de miercuri, un set de peste 60 hotărâri pentru restructurarea agenţiilor guvernamentale, proces prin care numărul acestor instituţii publice va fi redus la aproximativ jumătate şi care va conduce la desfiinţarea a 9.300 posturi bugetare şi la concedierea a peste 7.800 de angajaţi.

Reorganizarea este efectuată în baza Legii de restructurare a agenţiilor guvernamentale, care stabileşte şi transferul veniturilor proprii ale acestor structuri la bugetul de stat.

Guvernul a anunţat anterior că va reduce un număr de 9.362 posturi din agenţiile guvernamentale, reprezentând 21% dintr-un total de 43.268 funcţii bugetate în aceste structuri, prin desfiinţarea sau comasarea instituţiilor.

Executviul a precizat că peste 7.800 de persoane vor fi concediate până la sfârşitul anului prin restructurarea celor 223 de agenţii guvernamentale, angajaţii disponibilizaţi urmând să primească plăţi compensatorii în cuantum de minimum un salariu, negociat conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă.

Acestor funcţionari din agenţii li se vor adaugă alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, pentru care s-a decis deja să fie concediaţi până la sfârşitul anului.

Prin acest proces, Guvernul estimează că vor rezulta economii totale de circa 150 milioane euro.

Legea de reorganizare a agenţiilor guvernamentale prevede că "desfiinţarea instituţiilor publice va produce efecte de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind înfiinţarea noii entităţi rezultate din reorganizare".

Procedurile de concediere vor dura cel puţin 60 de zile de a data intrării în vigoare a legii de restructurare a agenţiilor.

Ordonatorii de credite vor negocia cu persoanele disponibilizate pentru acordarea de plăţi compensatorii, care vor porni de la minimum un salariu lunar, conform contractului colectiv de muncă pe ramură. În cazul în care există contracte colective de muncă pe instituţie care prevăd şi peste 12 salarii compensatorii, despăgubirile vor respecta prevedrile acestor contracte, a spus consilierul de stat.

Persoanelor concediate ar putea totodată să li se propună şi transferul la alte instituţii care au nevoie de personal sau reconversia profesională.

Conform deciziei Guvernului, cele mai posturi vor fi tăiate de la Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (1.092 locuri), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (920 posturi), Inspecţia Muncii (808 locuri), Arhivele Naţionale (548 posturi), Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (513 posturi).

Alte reduceri de posturi vor fi efectuate la Agenţia Naţională de Cadastru (252 locuri), Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor (212 locuri), Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (201 posturi), Agenţia pentru Servicii Informaţionale (200 locuri), Biroul Român de Metrologie Legală (195 posturi), Agenţia Naţională a Medicamentului (151 locuri), Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor (135 locuri), Academia de Poliţie (100 posturi), Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (97 locuri), precum şi la direcţiile de sănătate publică (304 locuri) şi direcţia de muncă (143 posturi).

În procesul de restructurare au fost incluse, printre altele, şi Ministerul Tineretului şi Sportului (139 posturi), Ministerul Agriculturii (136 locuri), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (cu o reducere de 88 posturi), Ministerul Comunicaţiilor (58 locuri), Ministerul Educaţiei (40 locuri), Ministerul Sănătăţii (29 posturi), Ministerul Culturii (25 locuri), Ministerul pentru IMM (10 locuri).

Lista agenţiilor a fost stabilită prin Legea de reorganizare a autorităţilor publice, promovată de Guvern în luna septembrie, contestată la Curtea Constituţională şi publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agenţiile guvernamentale-obligate să cedeze veniturile proprii la bugetul de stat în maximum 5 zile.
 Vizualizări articol: 494 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Agenţiile guvernamentale-obligate să cedeze veniturile proprii la bugetul de stat în maximum 5 zile1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei