Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 sep 2009 - Anul XIV, nr. 225 (4211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxele locale cresc în 2010 cu aproximativ 20%, actualizate cu inflaţia din ultimii trei ani

Vineri, 25 Septembrie 2009 (14:06:57)

Guvernul a decis ca, din 2010, să majoreze impozitele şi taxele locale cu aproximativ 20%, valoarea de impozitare pentru clădirile făcute din materiale rezistente şi racordate la utilităţi urmând să fie majorată astfel, începând cu anul viitor, de la 669 de lei pe metrul pătrat la 806 lei.

Taxele au fost majorate prin hotărâre aprobată de Guvern în luna august şi publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Noile taxe şi impozite confirmă informaţiile transmise de MEDIAFAX, prin surse oficiale, la momentul adoptării deciziei.

Astfel, valoarea de impozitare a clădirilor din materiale rezistente - beton sau cărămidă - care nu sunt racordate la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică va creşte de la 397 de lei pe metrul pătrat la 478 de lei pe metrul pătrat.

Valoarea de impozitare a fiecărui metru pătrat de construcţie din lemn, piatră naturală sau chirpici creşte şi ea, de la 182 la 219 lei în cazul celor cu utilităţi şi de la 114 la 137 în cazul celor fără utilităţi.

Impozitul pe clădiri se calculează de autorităţile locale, cuantumul plătit de contribuabil urmând să fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilită prin lege. La această valoare, autoritatea locală poate adăuga până la 20%.

Cuantumul impozitelor pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie creşte şi el, de la 7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, în condiţiile în care localitatea în care se află este, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este "A". Clasificarea oficială instituie localităţi de şase ranguri - notate, în ordine crescătoare, de la "0" la "V", iar zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".

Creşte şi impozitul pe mijloace de transport, cea mai recentă HG instituind o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului maşinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, românii vor plăti câte opt lei pentru fiecare 200 de centimetri pătraţi ai propulsorului maşinii lor. Pentru cele cu motoare între 1.601 şi 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 18 lei. Între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 de lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 de lei anual.

Ambarcaţiunile de sport şi agrement, impozitate până acum cu sume de până la 800 de lei, vor fi taxate cu până la 964 de lei anual, cuantumul fiind stabilit în funcţie de o serie de criterii prevăzute în normele metodologice ale actului normativ.

Aceeaşi hotărâre de guvern stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate.

Astfel, dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsă între 4 şi 5 lei.

Taxa de eliberare a autorizaţiei pentru desfăşurarea unei activităţi economice va creşte de la maximum 11 lei la cel mult 13 lei în mediul rural şi de la maximum 57 lei la cel mult 69 lei în mediul urban. Tot de la 57 lei la 69 lei creşte şi taxa pentru eliberarea ceertificatului de producător.

Pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare va fi achitată o taxă cuprinsă între 0 şi 17 lei inclusiv, comparativ cu 0-14 lei în prezent.

Taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică va urca de la maximum 3.000 lei la cel mult 3.615 lei.

Taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate va urca de la 23 lei/mp la 28 lei/mp, în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, şi de la 17 lei la 20 lei, pentru orice alte panouri.

Şi impozitul pe spectacole a fost majorat, atât în cazul videotecilor (de la 1 leu/mp la 2 lei/mp), cât şi în cazul discotecilor (de la 2 lei/mp la 3 lei/mp).

Pentru eliberarea de către administraţia publică de certificatele, adeverinţe şi orice alte înscrisuri prin care se atestă un fapt sau o situaţie, cu excepţia acelor acte pentru care se plăteşte o altă taxă extrajudiciară de timbru mai mare, taxa va urca de la 1 leu la 2 lei, aceeaşi majorare fiind operată şi pentru eliberarea certificatelor de proprietate asupra animalelor.

Tot cu 2 lei în loc de 1 leu va fi taxată şi eliberarea, la cerere, a certificatelor de cazier judiciar.

Înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă, a desfacerii căsătoriei, reconstituirea actelor de stare civilă şi eliberarea altor certificate de stare civila în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate vor fi de asemenea taxate cu 2 lei, în loc de 1 leu.

Pentru eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate (inclusiv a celor provizorii) şi a buletinelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea carnetelor de identitate sau prelungirea valabilităţii legitimaţiilor provizorii pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei.

Pentru obţinerea permisului de conducere la autovehicule din categoriile A, A1, B, B1 şi B+E va fi plătită o taxă unică, de 5 lei.

MEDIAFAX a prezentat, în luna iunie, după anunţul Guvernului de reducere, desfiinţare sau comasare a unor taxe parafiscale, un document din care rezulta că taxele pentru eliberarea actelor de identitate, precum şi cele pentru examinarea persoanelor care doresc permis de conducere auto vor fi comasate în taxe unice, dar la suma cea mai mare percepută în prezent, în unele cazuri creşterea rezultată fiind de 4 ori mai mare comparativ cu valorile actuale.

Astfel, în document se arăta că la eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea sau prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, precum şi la înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români va fi percepută o taxă unică de 4 lei.

În prezent, pentru eliberarea actului de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, la expirarea termenului de valabilitate, la modificarea datelor de stare civilă, la schimbarea fizionomiei, domiciliului, denumirii străzii, stabilirea sau restabilirea domiciliului în România este plătit un timbru fiscal în valoare de 1 leu, în timp ce suma maximă de 4 lei este achitată doar în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului de identitate.

Pentru examinarea candidaţilor care au absolvit şcoala de conducători de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere auto era indicat totodată că va fi percepută o taxă unică de 5 lei, pentru categoriile şi subcategoriile de permise A, A1, B, B1 şi B+E.

Aceste categorii de permise sunt diferenţiate în prezent la plată, iar taxa de 5 lei reprezintă valoarea maximă solicitată candidaţilor.

Astfel, pentru un permis de categoria A (pentru toate vehiculele motorizate pe două roţi ) se plăteşte în prezent o taxă de 4 lei, iar pentru categoria A1 (motorete cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 50 cc şi care nu pot depăşi o viteză de 50 km/h) este solicitată o taxă de 3 lei.

Suma maximă de 5 lei este percepută în prezent doar pentru permisele de categorie B (autoturisme cu masa maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone şi cu cel mult 9 locuri), B1 (vehicule care pot fi conduse de la 16 ani) şi BE (autoturism cu remorcă).

Este introdusă totodată o taxă unică de 24 lei pentru examinarea candidaţilor cu şcoala auto absolvită în vederea obţinerii permisului din categoriile şi subcategoriile C, C1, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E.

Taxa este însă semnificativ mai mare raportat la suma solicitată în prezent pentru permisul de categoria C1 şi D1 (vehicule comerciale cu masa maximă de mai mică sau egală cu 7,5 tone, respectiv microbuz cu maximum 17 locuri), de 10 lei, precum şi pentru C1E (vehicul comercial cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), D1E (microbuz cu remorcă şi masa maximă de până la 12 tone), şi D (autobuze), de 12 lei.

Noua taxă unică depăşeşte în valoare şi suma percepută în prezent pentru acordarea permisului de categoria DE (autobuz cu remorcă), de 15 lei, şi se apropie doar de taxa cerută pentru permise C (vehicule comerciale grele) şi CE (tir), de 27 lei.

În acelaşi timp, se introduce o taxă unică de 72 lei pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, a candidaţilor respinşi de trei ori la examenul de obţinere a permisului şi a persoanelor care nu au absolvit o şcoală de conducători auto, în condiţiile în care acestora le este percepută în prezent o taxă înmulţită cu doi, trei sau de cinci ori cu suma cerută în cazul examinării celorlalţi candidaţi.

Astfel, persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere le este perceput în prezent dublul taxei cerute celorlalţi candidaţi pentru categoria respectivă de permis (între 6 şi 54 lei), pentru candidaţii respinşi de trei ori se cere triplul taxei plătite de celelalte persoane înscrise la examen (între 9 şi 81 lei), iar persoanele care nu au absolvit şcoala auto plătesc o taxă înmulţită de cinci ori cu suma plătită de ceilalţi candidaţi (între 15 şi 135 lei).

În ceea ce priveşte taxa de înmatriculare a autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv, prin ordonanţa Guvernului este introdusă o taxă unică de 52 lei. Noua taxă reprezintă din nou o comasare la valoarea cea mai mare, în condiţiile în care pentru înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor cu masa totală de până la 750 kg inclusiv se plăteşte în prezent 26 lei, iar o taxă de 52 lei este percepută doar pentru autovehicule şi remorci cu masa totală între 750 kg şi 3,5 tone.

Noile taxe prezentate atunci de MEDIAFAX se regăsesc şi în hotărârea de guvern publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Valorile instituite de noua hotărâre vor intra în vigoare începând cu anul fiscal 2010.

Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor şi taxelor locale se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Noile valori sunt aprobate prin hotărâre a guvernului, până la data de 30 aprilie a fiecărui an.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna august, că administraţiile locale vor putea actualiza cu rata inflaţiei din 2007-2009 cuantumurile impozitelor şi taxelor locale aplicate în 2010, astfel încât acestea vor creşte cu circa 20% şi vor aduce anul viitor venituri suplimentare de peste 970 milioane euro.

Nivelurile acestor taxe nu au mai fost actualizate, în funcţie de inflaţie, din anul 2006, când au fost stabilite pentru anul 2007, şi din acest motiv în 2010 va fi permisă actualizarea lor cu inflaţia din ultimii trei ani, care cumulată atinge 20%, au spus atunci sursele citate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxele locale cresc în 2010 cu aproximativ 20%, actualizate cu inflaţia din ultimii trei ani.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxele locale cresc în 2010 cu aproximativ 20%, actualizate cu inflaţia din ultimii trei ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei