Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2009 - Anul XIV, nr. 221 (4207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Recomandarea CSM de suspendare a protestelor, ignorată de adunările generale

Luni, 21 Septembrie 2009 (18:29:48)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că ignorarea recomandării Consiliului Superior al Magistraturii de suspendare a protestelor de magistraţi indică lipsa de autoritate a CSM în cadrul sistemului judiciar, fie susţinerea în realitate a protestului, în ciuda declaraţiilor publice.

"Hotărârea de recomandare a suspendării protestului luată de CSM în 17 septembrie, după nouă ore de dezbateri, a fost ignorată de adunările generale ţinute vineri şi luni, dar, foarte important, nu de către toţi magistraţii. Acest fapt indică fie lipsa autorităţii CSM în cadrul sistemului judiciar, fie susţinerea în realitate a protestului, în ciuda declaraţiilor publice. Ambele variante ridică problema exercitării responsabile a atribuţiilor CSM de regulator al sistemului, nu numai de garant al independenţei sale", a afirmat ministrul Predoiu.

Potrivit acestuia, ceea ce se întâmplă în prezent nu este o luptă pentru independenţa Justiţiei, ci "o luptă pentru putere în sistemul judiciar şi în afara sistemului judiciar, în dispreţul drepturilor cetăţenilor".

"Adunările generale ale magistraţilor nu au competenţă legală să decidă asupra protestului. Magistraţii care nu sunt de acord cu această aventură, au datoria morală şi legală să-şi spună şi să impună opinia, în spiritul şi respectul legii. Motivele invocate de liderii magistraţilor pentru întemeierea protestului au fost schimbate succesiv", a declarat Predoiu.

Iniţial, spune ministrul, s-a invocat sistarea plăţii de către minister a sporului de 50 la sută, ulterior s-a invocat lipsa fondurilor pentru bunuri şi servicii în Justiţie, apoi neincluderea în legea salarizării a sporurilor câştigate în instanţă. În fine, se solicită în prezent semnarea unui Pact pentru Justiţie între puterile statului.

În ceea ce priveşte "sistarea" plăţii sporului de 50 la sută, Predoiu a reiterat faptul că ordonanţarea cheltuielilor se face în temeiul Legii bugetului de stat şi a Legii finanţelor publice.

"Cauzele inechităţii salarizării nu rezidă în actele ministerului, acestea fiind doar un efect secundar, ci în existenţa a patru ordonatori de credite în sistemul bugetar, în politicile diferite ale acestor ordonatori, în jurisprudenţa neunitară şi în depăşirea limitelor puterilor în soluţionarea proceselor legate de sporuri, aşa cum a constatat şi Curtea Constituţională", a arătat ministrul.

Al doilea motiv invocat, a spus demnitarul, a fost lipsa fondurilor pentru bunuri şi servicii nu rezistă la examinarea cifrelor.

"Bugetul pentru bunuri şi servicii în 2008 a fost de 149 milioane RON, iar în 2009 de 158 milioane RON, cu aproximativ 6% mai mult. Guvernul a rectificat pozitiv bugetul ministerului", a explicat Predoiu.

Al treilea motiv invocat a fost legea salarizării unitare, nu subzistă la o analiză, pentru că în lege au fost incluse sporurile câştigate de magistraţi în instanţă. Sporurile au fost extinse şi pentru personalul auxiliar. "Răspunsul Executivului a fost mai mult decât generos şi rezonabil, dată fiind situaţia economiei în acest an", a adăudat ministrul.

În fine, al patrulea şi cel mai recent motiv invocat, şi anume Pactul pentru Justiţie, este în sine o idee generoasă, pe care o susţinem de principiu, cu atât mai mult cu cât a fost formulată şi susţinută constant de minister începând din anul 2008.

"Dar, orice persoană rezonabilă şi de bună credinţă acceptă faptul că semnarea Pactului pentru Justiţie nu se poate face de la o zi la alta, că implică discuţii cu forţele politice, dar şi cu celelalte profesii liberale. Justiţia nu poate fi sechestrată şi confiscată de magistraţi şi personalul auxiliar. Profesiile liberale nu pot fi excluse din tabloul Justiţiei. Condiţionarea reluării activităţii normale de semnarea peste noapte a unui Pact pentru Justiţie este o abordare neserioasă, nerealistă şi nerezonabilă. Guvernul este pus în situaţia de a nu putea angaja un dialog responsabil pentru Pactul pentru Justiţie, atât timp cât nu se reia activitatea normală de judecată", a conchis şeful Ministerului Justiţiei.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Recomandarea CSM de suspendare a protestelor, ignorată de adunările generale.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Recomandarea CSM de suspendare a protestelor, ignorată de adunările generale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei