Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2009 - Anul XIV, nr. 221 (4207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Prevenirea consumului de droguri

„Eu am puterea de a alege!”, lansare de proiect la Grupul Şcolar Dumbrăveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Grupul Şcolar Dumbrăveni s-a lansat vineri Proiectul „Eu am puterea de a alege!”, care are ca obiectiv principal consilierea şi informarea elevilor cu privire la substanţele psihoactive: alcool, tutun, droguri şi consecinţele consumului acestora.
Proiectul se derulează până la sfârşitul anului şi este realizat de Grupul Şcolar Dumbrăveni, în colaborare cu Primăria Dumbrăveni, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava şi AREAS Suceava. Finanţarea proiectului, în valoare de 20.000 de lei, a fost suportată de Consiliul Judeţean Suceava.

 

Adolescenţii, predispuşi la consumul de droguri

La lansarea Proiectului „Eu am puterea de a alege!” au participat câteva zeci de elevi ai Grupului Şcolar Dumbrăveni, care fac parte din cei aproape 300 de beneficiari ai acestui proiect.
Coordonatorul proiectului, Ionela Diana Donceanu, consilier educativ în cadrul Grupului Şcolar Dumbrăveni, ne-a spus că i-a venit ideea conceperii acestui proiect după ce a urmărit o statistică naţională recentă cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite, efectuat pe un eşantion de elevi în vârstă de 16 ani.
„Mi-am dat seama că a crescut foarte mult numărul adolescenţilor, tinerilor care consumă alcool, fumează, consumă droguri uşoare, în comparaţie cu anul 1999, adolescenţii fiind mai expuşi acum, decât în urmă cu 10 ani. Am considerat că trebuie să fac ceva în acest sens”, ne-a explicat Ionela Diana Donceanu.

 

Responsabilizarea elevilor

Proiectul are menirea, după cum a spus şi profesorul Ovidiu Spiridon, asistent de proiect, directorul coordonator al Grupului Şcolar Dumbrăveni, de a informa elevii despre tipurile de substanţe periculoase, riscurile la care sunt supuşi consumatorii de alcool, tutun, droguri, „pentru ca în felul acesta elevii să fie responsabilizaţi şi să poată ei înşişi emite mesaje împotriva consumului de substanţe psihoactive”.
Nu este pentru prima dată când la Grupul Şcolar Dumbrăveni se desfăşoară acţiuni de combatere a consumului de droguri, alcool, tutun. În anii precedenţi, elevii de liceu de la Dumbrăveni au participat la acţiuni de combatere a consumului de droguri. Anul trecut, elevii au obţinut un meritoriu loc I la afiş şi locul III la secţiunea film, în cadrul Concursului „Spune NU consumului de droguri, alcool, tutun!”. Filmul care a adus un premiu şcolii din Dumbrăveni a fost vizionat şi vineri, de toţi cei prezenţi la lansarea noului proiect.

 

Concursuri cu premii

Proiectul „Eu am puterea de a alege!” cuprinde mai multe activităţi. O primă activitate este aceea de informare a elevilor, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, în care li se vor prezenta tipurile de substanţe de risc şi consecinţele consumului lor.
O altă activitate, „Drogurile – între mit şi realitate”, constă în prezentarea de către elevii de liceu a unor portofolii, pe clase, având ca teme: „Alcoolul”, „Tutunul”, „Drogurile de petrecere”, „Opioidele”. Portofoliile vor fi evaluate de către reprezentanţi ai partenerilor de proiect, iar elevii vor primi premii în obiecte. Elevii de gimnaziu vor participa la acest concurs cu desene, prin care să ilustreze mesajul lor împotriva consumului de droguri.

 

Factori de risc

Sub egida: „Eu am puterea de a decide!”, o altă activitate din proiect constă în formarea a două grupuri de fete şi băieţi, separate, din clasele a XI-a şi a XII-a, care vor realiza portofolii cu tema „Riscurile consumului de alcool, tutun şi droguri la viitoarele mame asupra sănătăţii fătului” - fetele, şi „Influenţa grupului în decizia de a consuma droguri” - băieţii.
Spre sfârşitul anului, în cadrului proiectului se va derula o dezbatere pe tema „Adolescenţii şi consumul de droguri”, prin care se urmăreşte identificarea unor factori de risc şi de protecţie implicaţi în consumul de droguri la adolescenţi, dar şi etapele trecerii de la consum ocazional la abuz şi apoi dependenţă.
Va urma evaluarea şi diseminarea rezultatelor proiectului, folosindu-se materiale video realizate pe parcursul proiectului şi fotografii din cadrul diverselor activităţi la care au participat elevii şi cadrele didactice de la Grupul Şcolar Dumbrăveni.
La realizarea acestui proiect au mai participat directorul adjunct al Grupului Şcolar Dumbrăveni, profesorul Mihai Harasim, profesorii Gabriela Zaiţ, Andrei Vrânceanu şi Mihaela Apetrei.

 

 

O singură doză de heroină creează dependenţă

Prezentă la lansarea proiectului, Angelica Câmpan, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, le-a explicat elevilor cât de uşor poţi să devii dependent de droguri, şi cât de tragic este să te droghezi.
„O singură doză de heroină creează dependenţă. Ajuns la dependenţă, tânărul este distrus. Atunci când intră în stare de sevraj, are dureri foarte mari. El nu ştie altceva, decât să-şi facă rost de drog. Este în stare să ia bani din casă, de la prieteni, să fure, chiar, doar pentru a-şi procura drogul. De cele mai mult ori, aceste persoane îşi pierd familia, prietenii şi devin nişte oameni fără viitor, fără aspiraţii, fără speranţă”, a completat Angelica Câmpan.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava oferă consiliere şi asistenţă gratuită tuturor tinerilor care au nevoie de aşa ceva, sub semnul confidenţialităţii.

 

 

„Totul vă stă la dispoziţie. Voi doar trebuie să alegeţi!”

Primarul comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl, prezent la lansarea proiectului de la Grupul Şcolar, a salutat iniţiativa profesorilor din şcoală de a aborda o temă actuală şi importantă pentru elevii din Dumbrăveni. „E mare lucru să poţi alege şi, mai mult, să alegi şi bine. Eu sunt pentru realizarea acestor proiecte în şcoli, chiar cu cofinanţarea Primăriei”, a spus primarul Pavăl, care a ţinut să le explice elevilor aflaţi în sală, direct, pe înţelesul lor, cât de grav este să consume droguri. „Totul vă stă la dispoziţie. Voi doar trebuie să alegeţi. Noi nu aveam aproape nimic. Aveam doar sapa, ghiozdanul cu cărţi şi un pix. Nu ştiam de televizor, calculatoare, nu aveam de unde să ne informăm. Trebuie să vă feriţi de aceste vicii. Sunteţi frumoşi, sunteţi deştepţi, şi nu are nici un rost să vă distrugeţi cu aceste droguri”, le-a dat un sfat primarul tinerilor din Dumbrăveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Eu am puterea de a alege!”, lansare de proiect la Grupul Şcolar Dumbrăveni.
 Vizualizări articol: 980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
„Eu am puterea de a alege!”, lansare de proiect la Grupul Şcolar Dumbrăveni4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei