Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2009 - Anul XIV, nr. 221 (4207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Paleologu, la Cotroceni: Procentul din PIB pentru Cultură nu e insuficient, ci ridicol pur şi simplu

Luni, 21 Septembrie 2009 (15:54:27)

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a afirmat luni, la prezentarea raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale, că domeniul Culturii este subfinanţat, susţinând că procentul alocat din PIB nu este doar insuficient, ci "ridicol pur şi simplu".

"Legat de aceste probleme (ale patromoniului – n.r), profit că este şi domnul prim-ministru aici. Este vorba de alocările bugetare infime pentru domeniul culturii, este firesc ca într-un an de criză să nu se schimbe acest lucru, dar trebuie să fim conştienţi că 0,2% din PIB alocaţi Culturii nu este insuficient, ci ridicol pur şi simplu, comparat cu 0,7% în Cehia, 0,8% în Franţa, fără a mai vorbi de cifrele şi mai bune din Austria sau alte ţări ale UE. Este vorba de o discrepanţă fantastică, strigătoare la cer între alocările bugetare şi importanţa acestui domeniu. Problema este veche, nu este a anului 2009", a declarat ministrul culturii la prezentarea raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale din România, care s-a desfăşurat la Palatul Cotroceni.

El a reamintit că o resursă financiară importantă pentru MCC, respectiv taxa din jocurile de noroc, a fost anulată.

"Am avut şi un gol pe care l-am primit cu toţii, eliminarea finanţării din jocurile de noroc. Sper că Ministerul Finanţlor va compensa de la bugetul de stat pentru Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. Dacă nu, va trebui să vedem ce este de făcut cu colegii parlamentari, pentru că este o sursă importantă de finanţare pe care nu trebuie să o pierdem sau să obţinem o justă compensare", a mai afirmat ministrul culturii.

De asemenea, Theodor Paleologu a amendat lipsa de personal din minister.

"Legea poate să fie foarte bună, însă sunt 7 oameni în ministerul Culturii care se ocupă de patrimoniu pentru întreaga ţară. Este absolut infim, un minim ar fi 70, ca să realizăm puţin amploarea problemei. Avem o reală problemă de personal pentru că un arhitect tânăr nu prea are tendinţa să vină să lucreze în Ministrul Culturii la un salariu de 700-800 lei pe lună, când poate câştiga mai mult în altă parte. Cred că avem foarte mare nevoie şi de experetiză din afară pentru a umple aceste goluri", a mai spus Paleologu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paleologu, la Cotroceni: Procentul din PIB pentru Cultură nu e insuficient, ci ridicol pur şi simplu.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paleologu, la Cotroceni: Procentul din PIB pentru Cultură nu e insuficient, ci ridicol pur şi simplu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei