Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2009 - Anul XIV, nr. 221 (4207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Nu vreau să discut despre remaniere, nu am o problemă să plec din funcţie

Luni, 21 Septembrie 2009 (13:10:56)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, să refuză să discute despre posibilitatea schimbării ei din funcţie şi că personal nu are nicio problemă dacă este înlocuită din acest post.

"Acestă chestiune cu remanierea nu vreau să o discut pentru că nu am nicio problemă să plec astăzi sau mâine. Chiar nu am o problemă, dar mă interesează problema şcolii. Problema şcolii chiar este o problemă naţională", a menţionat ministrul, la sfârşitul şedinţei coaliţiei.

Întrebată dacă intenţionează să retragă ordinul privind numirea directorilor de şcoli, ministru social-democrat a răspuns că, în opinia sa, acest lucru încă mai suportă "discuţii" şi că, în această săptămână, noua lege a Educaţiei va intra în vigoare.

"Noi suntem cu normele metodologice foarte aproape de finalizare, cred că le vom sfârşi chiar în acestă săptămână şi atunci ar putea să fie primul articol din lege care se aplică, acesta cu alegerea directorilor prin concurs, nu prin delegaţie nici acolo nici acolo", a menţionat ea.

Întrebată despre afirmaţia premierului Boc care a spus că o va schimba din funcţie dacă vor fi schimbaţi directori prin ordin de ministru, Ecaterina Andronescu a arătat că nu vrea să discute această "chestiune cu remanierea".

Ecaterina Andronescu a arătat că toţi trebuie să se uite "cu ochii foarte deschişi" la ce se întâmplă în şcoală. "Dacă avem o lege care a trecut prin asumarea răspunderii Guvernului şi dacă săptămâna acesta se promulgă, noi putem întradevăr să trimitem directorii la concurs, ceea ce este excepţional, pentru că, de fapt, ordinul nu s-a ridicat împotriva celor care sunt pe concurs aleşi directori, din păcate au fost unii dintre ei au fost destituiţi şi numiţi alţii cu delegaţie, ci spre cei cu delegaţie", a spus ea.

Ministrul a spus că încearcă să aplice legea şi că dacă această lege va fi promulgată în această săptămână, la sfârşitul săptămânii se va "drumul" normelor metodologice de organizare a concursurilor pentru numirea directorilor nu de numire a directorilor cu delegaţie.

Întrebată despre acuzaţiile democrat-liberalilor care su susţinut că ministrul Educaţiei a încercat să politizeze numirile de directori, ea a explicat că ordinul avea drept ţintă depolitizarea.

"Din informaţiile pe care le avem de la treizeci de inspectorate, avem 2.720 de directori cu delegaţie din 7.300. Acesta spune foarte mult, pentru că încă mai avem de primit răspunsuri de la douăsprezece inspectorate, ceea ce însreamnă că numărul directorilor cu delegaţie o să fie mult mai mare", a declarat Ecaterina Andronescu.

Premierul Emil Boc a reiterat, luni, la sfârşitul şedinţei coaliţiei, decizia de a o schimba din funcţie pe Ecaterina Andronescu dacă se va proceda la schimbarea directorilor de şcoli prin ordin de ministru, menţionând că a discutat acest lucru cu ministrul Educaţiei.

"Punctul meu de vedere este acelaşi, rămâne constant. Dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, în acel moment voi proceda la remanierea ministrului Educaţiei", a arătat el.

Boc a spus că ordinul este contrar atât legii în vigoare, pe care am promovat-o, a Educaţiei Naţionale, cât şi contrar principiului descentralizării prin care se lasă prerogative la nivelul comunităţilor în vederea numirii directorilor de şcoli.

Chestionat dacă Ecaterina Andronescu este dispusă să renunţe la ordinul dat, Boc a răspuns că întrebarea trebuie adresată ministrului Educaţiei. "Întrebaţi-o pe dânsa", a spus el, care a adăugat că a avut o discuţie cu ministrul social-democrat.

"I-am spus acelapşi lucru; dacă directorii de şcoli sunt schimbaţi prin orsin în acel moment ministrul Educaţiei Naţionale este schimbat", a rezumat el discuţia cu Andronescu.

Întrebat dacă va mai discuta în cursul zilei de luni cu Andronescu, Boc a răspuns negativ. "Ce să mai discut? Am discutat de atâtea ori", a spus el.

Şedinţa coaliţiei PDL-PSD a avut loc, luni, la Parlament, unul dintre subiecte fiind situaţia ministrului Educaţiei, liderii PDL susţinând că ordinul emis de Andronescu în legătură cu directorii de şcoli trebuie retras, iar social-democraţii afirmând că sunt subiecte mai importante pe ordinea de zi.

Întrebat în legătură cu situaţia ministrului Andronescu, premierul Emil Boc a răspuns, înainte de şedinţă, că "programul de guvernare se execută, nu se discută".

Ministrul Vasile Blaga a declarat, la sosirea la Parlament, că premierul şi-a spus punctul de vedere în legătură cu subiectul Andronescu, iar ordinul emis de ministrul Educaţiei trebuie retras. Întrebat dacă poate fi schimbat un ministru direct de către premier fără ca subiectul să fie discutat în coaliţie, Blaga a răspuns că există un protocol al coaliţiei şi i-a îndemnat pe jurnalişti, fără a da alte detalii, să îl citească.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat, la sosirea la şedinţa coaliţiei, că există subiecte mai importante decât cel legat de Ecaterina Andronescu.

Liderul grupului PSD de la Senat, Ion Toma, a declarat, la începutul şedinţei, că ordinul emis de Andronescu nu face decât să rezolve problema numirilor politice la nivelul directorilor de şcoli. Toma a susţinut că aceste numiri politice au fost începute de chiar de reprezentanţii PDL.

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat că sunt lucruri mai importante de discutat decât ordinul ministrului Ecaterina Andronescu, iar liderul senatorilor PSD, Ion Toma, a arătat că ordinul ministrului nu face decât să contracareze politica anterioară a democrat-liberalilor de a schimba directorii de şcoli pe criterii politice.

Democrat-liberalul Teodor Stolojan, a menţionat, tot la începutul şedinţei, că ministrul Educaţiei şi-a manifestat intenţia să discute cu prim-ministrul şi să arate care este justificarea acestui ordin. Întrebat dacă ministrul Educaţiei va trebui remaniat, el a arătat că mai întâi trebuie să se lămurească despre ce este cu acest ordin şi că acest subiect va fi discutat în şedinţa coaliţiei.

De asemenea, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că ordinul ministrului vizează depolitizarea numirii directorilor de şcoli.

Deputatul PDL Gelu Vişan a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că grupul parlamentar aşteaptă, luni, o reacţie a premierului privind ordinul dat de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, deputaţii PDL susţinând în continuare demiterea acesteia.

"Într-adevăr, dacă nu îşi retrage ordinul doamna ministru, liderul nostru de grup, Mircea Toader, a exprimat poziţia întregului grup PDL din Camera Deputaţilor şi anume, mâine (luni - n.r.), vom cere în şedinţa de grup să fie demisă din funcţie", a anunţat Gelu Vişan.

El a precizat că această poziţie a deputaţilor PDL va fi menţinută dacă până în momentul în care se va reuni grupul parlamentar în şedinţă nu se va fi rezolvată această problemă.

Vişan a explicat că acest ordin este încă în vigoare la acest moment, întrucât în textul său se prevede că, în termen de 48 de ore, inspectoratele şcolare vor transmite Ministerului Educaţiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detaşare pentru funcţiile de conducere din unităţile şcolare.

"Toţi parlamentarii PDL au această poziţie, şi anume, în cazul în care nu se rezolvă această problemă, în sensul de a fi retras aceast ordin de ministru, aberant din punctul nostru de vedere, atunci noi îi cerem premierului să o demită pe Ecaterina Andronescu", a mai spus el.

Deputatul PDL a precizat că, prin aplicarea acestui ordin, se creează o "hipercentralizare şi politizare a întregului învăţământ", iar această decizie a venit la câteva ore după ce ministrul Andronescu semnase pentru legea învăţământului, pe care Executivului şi-a asumat răspunderea în Parlament şi ale cărei prevedri sunt total contrarii ordinului dat de aceasta.

El a precizat că ministrul Andronescu mai trebuie să dea socoteală, pe lângă acest ordin, şi pentru demiterea, în ultima perioadă, pe "criterii politice", a sute de directori de şcoli. El a dat exemplul judeţului pe care îl reprezintă în Parlament, Dolj, unde peste 70 de directori au fost schimbaţi în ultimele luni de zile.

Premierul Emil Boc a anunţat, vineri, că i-a cerut ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să anuleze ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a schimba directorii de şcoli, avertizând că dacă ordinul va fi aplicat, atunci ministrul va fi schimbat din funcţie.

Ordinul, emis miercuri de Andronescu, prevede încetarea numirilor cu delegaţie a directorilor de şcoli, care erau făcute de inspectorii şcolari generali.

Potrivit Ordinului MECI nr 5139/16.09.2009, "detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat neocupate prin concurs se realizează prin ordin al ministrului Educaţiei, Cerecetării şi Inovării, la propunerea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, joi, pentru MEDIAFAX, că prin ordinul care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari să facă detaşări pentru funcţiile de conducere a vrut să se "asigure" că numirile directorilor nu sunt făcute politic.

Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, funcţiile de director erau ocupate prin concurs. În cazul în care, în urma concursului, posturile rămâneau vacante, numirile se făceau prin delegaţie până la organizarea concursului.

Vineri, ministrul Educaţiei a declarat din nou că ordinul privind modalitatea de numire a directorilor de şcoli încearcă să stopeze politizarea deciziilor şi a precizat că nu a apucat încă să dea explicaţii în legătură cu noua reglementare.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat, joi, că îi cere premierului Emil Boc revocarea din funcţie a Ecaterinei Andronescu, dacă aceasta nu retrage ordinul privind numirea directorilor din învăţământului preuniversitar de către ministrul Educaţiei.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat însă, vineri, că o decizie de schimbare din funcţie a ministrului Educaţiei nu poate fi luată de către premierul Boc singur şi că aceasta trebuie discutată în coaliţia de guvernământ.

Liderul PDL, premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că Protocolul Coaliţiei îl obligă doar să informeze partidul partener de guvernare în ceea ce priveşte remanierea unui ministru şi că decizia de eliberare din funcţie a unui membru al Cabinetului îi aparţine, în calitate de prim-ministru.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Nu vreau să discut despre remaniere, nu am o problemă să plec din funcţie.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Nu vreau să discut despre remaniere, nu am o problemă să plec din funcţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei