Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2009 - Anul XIV, nr. 221 (4207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Îndemn

Mircea Geoană: „Decât să fii şomer în Italia sau în Spania, mai bine să faci agricultură la tine în ţară”

Un culegător de măsline în Italia a ajuns fermier în România, un şofer profesionist s-a apucat de agricultură cu utilaje de ultimă generaţie, iar doi tineri din Argeş l-au avut oaspete în gospodăria lor pe al doilea om în stat, Mircea Geoană. Ce au în comun toate aceste lucruri? Programul european prin care tinerii pot primi 25.000 de euro pentru a-şi înfiinţa o fermă. La sfârşitul săptămânii trecute, liderul PSD s-a întâlnit în Argeş cu peste 20 de tineri fermieri care sunt dovada vie că aceşti bani nu sunt o gogoriţă electorala, aşa cum s-au grăbit să afirme unii cârcotaşi.


A lucrat o vreme în gospodăria familiei. A făcut studii în agronomie, însă şi-a dat seama că aşa nu poate să facă suficienţi bani pentru a-şi întemeia o familie. A plecat la cules măsline în Italia, însă lucrurile nu mergeau prea bine. După un timp şi-a dat seama că mai mult păgubea decât câştiga şi s-a hotărât să se întoarcă în România. Aşa începe povestea lui Cosmin Cioboată, din comuna Buzoieşti, judeţul Argeş. Odată întors, speranţele de a face bani din agricultură începuseră să se cam năruie.
“Se vorbeşte mult în România şi se face foarte puţin”, ne-a povestit Cosmin despre acea perioadă. Auzise de banii promişi de UE pentru agricultori, însă s-a gândit că, dacă într-adevăr ei se dau, ajung doar la şmecheri.
“Când am auzit de cei 25.000 de euro pentru tinerii care se întorc şi vor să facă agricultură, nu am crezut şi nu i-am dat importanţă declaraţiei de atunci făcută de domnul Mircea Geoană. Când am aflat că e adevărat, am depus documentaţia şi, într-o lună de la semnarea contractului, am primit banii. Cu ei mi-am luat tractor şi un disc şi acum am 110 ha de grâu, porumb şi floarea soarelui”, ne mărturiseşte Cosmin.
Şi ca el mai sunt aproape 500 de familii de tineri care au primit cei 25.000 de euro pentru a deveni fermieri. Iar alţii au fost deja selectaţi şi urmează să primească în curând banii.

 

O promisiune transformată în realitate

„Proiectul cu cei 25.000 de euro de care am vorbit în 2008, şi multă lume a zâmbit, este un proiect adevărat”, le-a spus Mircea Geoană fermierilor pe care i-a întâlnit la gospodăria familiei Trică, familie de tineri care au beneficiat de o finanţare de 25.000 de euro din fonduri europene şi naţionale, prin intermediul măsurii 112. Geoană le-a spus că promisiunea făcuta anul trecut, înaintea alegerilor parlamentare, care l-a vremea respectiva a părut exagerată, de a se acorda 25.000 de euro românilor care revin din străinătate şi vor să facă agricultura, a devenit realitate.
„Lucrurile care au fost luate în derâdere când au fost anunţate au fost, de fapt, un fel de reclamă gratuită, un fel de anunţ pentru participaţie”, a spus Geoană.
Preşedintele PSD a mai spus că agricultura reprezintă principala şansă pentru relansarea economiei, iar prin investiţii în agricultură se pot crea locuri de muncă, atât de preţioase în vreme de criză. Iar măsura care permite tinerilor fermieri să obţină 25.000 de euro reprezintă o şansă pentru România şi pentru agricultura din ţara noastră.
„Ceea ce a părut ca o promisiune exagerată se bazează pe realitate. Sunt exemple că se poate”, a mai afirmat liderul social-democrat. Lucru confirmat şi de Liviu Curea, un tânăr de 38 de ani din Mozaceni, judeţul Argeş : “Eu am fost şofer profesionist. Dar de 15-16 ani mă ocup numai de agricultură. Am fost prima persoană fizică din România care şi-a cumpărat tractor pe bani europeni. Când am auzit, în 2008, de declaraţia domnului Mircea Geoană cu cei 25.000 de euro, mi-am dat seama că e vorba tot de bani europeni. Am aplicat pentru măsura 112 şi am obţinut aceşti bani. Nu a fost simplu, dar suntem foarte mulţumiţi”.
Peste 13.500 de tineri pot primi cei 25.000 de euro
„Am venit să arătăm că se poate. Este un proiect adevărat care produce efecte. Din păcate, la noi funcţionează proverbul cu capra vecinului. Ar trebui ca puterea exemplului să devină la fel de puternică şi influentă. Familia Trică a demonstrat că poţi folosi aceşti bani pentru a-ţi dezvolta afacerea”, a afirmat Mircea Geoană.
În judeţul Suceava, patru tinere familii din Şcheia, Dolheşti, Ipoteşti şi Horodniceni au primit sau urmează să primească, potrivit Ministerului Agriculturii, sume de până la 25.000 de euro alocaţi pe baza măsurii 112.
De asemenea, tineri din judeţele din jur au preferat să se întoarcă la ţară pentru a face agricultură şi au beneficiat de aceşti bani.
„Decât să fii şomer în Italia sau în Spania, mai bine să faci agricultură la tine în ţară”, a spus Geoană, precizând că specialiştii stau la dispoziţia celor care vor să acceseze acest program.

 

Adversarii politici l-au acuzat pe liderul PSD că îşi face campanie electorala pe tema banilor europeni

Mai mulţi lideri politici din opoziţie, dar şi parteneri din coaliţia de guvernare l-au atacat în mai multe rânduri pe Mircea Geoană, afirmând că acordarea celor 25.000 de euro este o enormitate şi o promisiune electorală fără acoperire. După ce au aflat că programul de finanţare există şi că a început să dea rezultate, aceştia au schimbat registrul atacurilor, afirmând că liderul social-democrat, prin întâlnirea sa cu fermierii, şi-ar fi făcut, de fapt, campanie electorală pe bani europeni.
“Este o prostie să te grăbeşti să taxezi promovarea măsurii pentru tinerii fermieri ca fiind un eveniment electoral. A fost doar o acţiune de popularizare a acestei măsuri, ca oamenii să ştie de existenta ei”, a replicat Valeriu Steriu, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

 

Geoană şi-a luat un fermier în echipa de consilieri

Dincolo de speculaţii, este cert că există bani europeni care aşteaptă oricând să fie solicitaţi de către orice tânăr sub 40 de ani care doreşte să se stabilească la ţară.
Tot ce trebuie să facă beneficiarii este să depună un proiect care poate fi realizat gratis de către Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă. Totodată, Geoană a declarat că este inadmisibil ca o ţară ca România, care poate hrăni 80 de milioane de oameni, să importe alimente. În prezenţa ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, preşedintele PSD a afirmat că se impun măsuri pentru eliminarea „samsarilor şi intermediarilor care fac un profit absolut scandalos pe seama fermierului român”.
Şi tot la Ştefăneşti, Geoană i-a propus unui fermier care a intervenit în discuţie şi a punctat unele din problemele cu care se confruntă aceştia să i se alăture echipei de consilieri. Invitaţia preşedintelui PSD a fost acceptată pe loc.

 



Sprijin pentru tinerii fermieri

  • Măsura are o alocare totală de 337 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013
  • Fiecare aplicant primeşte între 10.000 şi 25.000 de euro
  • Sprijinul se acordă în două tranşe de plată

 

  • Pentru a primi aceste sume, producătorii sunt asistaţi de către consultanţi selectaţi şi plătiţi de Ministerul Agriculturii prin PNDR
  • Consultanţa se acordă gratuit pentru întocmirea planului de afaceri şi a cererii de finanţare


 

Etapele obţinerii finanţării
 

  1. Evaluarea exploataţiei producătorului
  2. Întocmirea planului de afaceri
  3. Completarea cererii de finanţare
  4. Depunerea dosarului la Direcţiile agricole şi de dezvoltare rurală judeţene
  5. Evaluarea şi selecţia dosarelor
  6. Notificarea celor selectaţi şi emiterea deciziei de finanţare

 


Principii de finanţare

 

  • Aplicanţii au vârsta sub 40 de ani
  • Producţia obţinută în ferma proprie (atât vegetal, cât şi animal) să poată obţine un venit brut de cel puţin 7.200 de euro/an
  • Aplicantul trebuie să prezinte un plan de afaceri prin care se angajează ca 30% din suma primită să o utilizeze pentru realizarea de investiţii
  • Aplicanţii au lucrat în ultimul an mai mult de 50% din timpul lor de muncă în cadrul fermei
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mircea Geoană: „Decât să fii şomer în Italia sau în Spania, mai bine să faci agricultură la tine în ţară”.
 Vizualizări articol: 1434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Mircea Geoană: „Decât să fii şomer în Italia sau în Spania, mai bine să faci agricultură la tine în ţară”3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Clar... trimis de
(21 sep 2009, 13:32:33
vin alegerile..
2.   :) trimis de
(21 sep 2009, 23:39:40
adica daca te zbati poti reusi sa fii somer cu 1000 de euro stand degeaba, mai bine vii in romania si te faci fermier sa te zbati zi de zi pt nimic aproapelaughing , ca e kilu de pepene 10 bani la agricultor, apoi la omu de rand ajunge 1 leu, si alte exemple ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei