Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2009 - Anul XIV, nr. 210 (4196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6818 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alimentele s-au ieftinit în august, dar rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1-5,3%

Marţi, 8 Septembrie 2009 (16:21:02)

Preţurile de consum au stagnat sau au crescut uşor în august, pe fondul unui curs de schimb stabil şi a ieftinirii produselor alimentare, însă rata anuală a inflaţiei a urcat faţă de iulie, de la 5,06% la 5,1-5,3%, pe fondul unui efect de bază negativ, potrivit analiştilor chestionaţi de MEDIAFAX.

Astfel, rata anuală va urca pentru prima dată după cinci luni consecutive de scădere. Punctul cel mai de jos din 2009 a fost atins în iulie, când inflaţia anuală a fost de 5,06%.

"După această cotitură, ne aşteptăm ca în lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie inflaţia să-şi reia trendul descendent. În august a fost şi un efect de bază negativ, deoarece în luna similară din 2008 am avut deflaţie", a declarat pentru MEDIAFAX, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

El spune că preţurile au fost constante în august faţă de iulie, astfel că rata anuală se va plasa la 5,2%.

Aceeaşi prognoză de stagnare a preţurilor se regăseşte şi analiza lui Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica, care precizează că sunt şanse mai mari pentru o uşoară deflaţie.

Pe de altă parte, senior-economistul ING, Nicolae Chidesciuc spune că preţurile au avansat cu 0,1% în august, iar rata anuală a ajuns la 5,3%.

"Nu s-a întâmplat nimic deosebit în august. Cursul a fost relativ stabil, iar creşterea este rezultatul unui efect de bază negativ. Ne aşteptăm în continuare la o deflaţie în ceea ce priveşte preţurile alimentare. În alte ţări s-a înregistrat deflaţie pe total ca urmare a impactului foarte mare de la alimente", a spus Chidesciuc.

O prognoză asemenătoare o are şi economistul RBS România, Cătălina Molnar, care spune însă că reducerea preţurilor la alimente va fi mai puţin accentuată decât în iulie.

Pe de altă parte, ea crede că este posibil ca inflaţia din august să fie influenţată şi de posibile creşteri la preţurile la ţigări, deoarece distribuitorii pot include majorări mai devreme decât data anunţată a creşterii accizelor la tutun, de 1 septembrie.

În scenariul de bază, ea vede o o inflaţie de 0,1% faţă de iulie şi de 5,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,3% în luna decembrie.

FMI estimează că inflaţia din acest an se va plasa la 4,3%, sub punctul central de 4,5% avut în vedere la momentul negocierii acordului stand-by, în luna martie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimentele s-au ieftinit în august, dar rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1-5,3% .
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Alimentele s-au ieftinit în august, dar rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,1-5,3%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei