Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2009 - Anul XIV, nr. 210 (4196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acţiuni de protest

Săli de judecată goale şi termene în noiembrie la procesele de ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ieri a fost prima zi de proteste generalizate la instanţele sucevene. Toate instanţele din judeţ, mai puţin Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, au lucrat în regim de avarie, iar situaţia se va repeta şi zilele următoare.

 

Procesele programate pentru ziua de ieri, cu excepţia celor cu arestaţi sau care priveau plasament de copii şi răpire internaţională de copii,
s-au finalizat într-un timp record.
La Secţia Comercială a Tribunalului Suceava, de exemplu, au fost 26 de dosare. Şedinţa a durat exact 14 minute, timp în care judecătorul nu a făcut altceva decât să dea noi termene. În unele dosare termenele acordate sunt chiar şi peste două luni, în noiembrie, fapt care nu a fost pe placul justiţiabililor.
„Faţă de alte instanţe din ţară, noi am decis să primim şi acte la dosare, pentru ca oamenii care vin de la mare distanţă să nu fie nevoiţi să facă un drum suplimentar”, a declarat Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava.
La rândul său, preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a precizat că nu are la cunoştinţă de judecarea efectivă a vreunui dosar.
„Într-adevăr, în Adunarea Generală a Judecătorilor s-a luat decizia de înceta activitatea. Fiecare judecător este independent şi nu este condiţionat de acea hotărâre, motiv pentru care rămâne la latitudinea lui dacă judecă, iese în pronunţare sau acordă doar termene”, a spus Doru Bunduc.
Ieri, activitatea judecătorească a fost paralizată la Judecătoriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului şi Vatra Dornei, la Tribunalul Suceava şi la Curtea de Apel.
Singurul loc unde, teoretic, s-au judecat cauzele aflate pe rol a fost Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Judecătorii de aici nu au putut lua nici o decizie în privinţa suspendării activităţii pentru că nu s-a înregistrat cvorumul necesar, mai multe persoane fiind în concedii.

 

Salariile, principala nemulţumire a judecătorilor

Sălile de judecată au rămas goale după ce magistraţii au aflat cuantumul veniturilor, în baza legii unice de salarizare. Judecătorii suceveni consideră inacceptabile noile salarii şi spun că în acest fel justiţia nu mai poate fi considerată a treia putere în stat. Magistraţii mai sunt nemulţumiţi şi de numărul mare de dosare pe care le au de soluţionat şi afirmă că nicăieri în ţările civilizate nu există un asemenea volum de muncă.
„Dorim respectarea puterii judecătoreşti, prin plasarea alături de celelalte două puteri ale statului, sub aspectul salarizării, prin legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice,
respectarea hotărârilor judecătoreşti irevocabile referitoare la plata drepturilor salariale restante şi acordarea de către Ministerul Justiţiei a tuturor sporurilor pentru judecători, prevăzute de lege şi recunoscute prin hotărâri judecătoreşti”, sunt doleanţele magistraţilor suceveni faţă de legea pentru care Guvernul condus de Emil Boc vrea să-şi asume răspunderea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săli de judecată goale şi termene în noiembrie la procesele de ieri.
 Vizualizări articol: 976 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Săli de judecată goale şi termene în noiembrie la procesele de ieri3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine a autorizat protestele? trimis de
( 9 sep 2009, 01:16:21
Nu inteleg in ce baza legala au suspendat activitatea,, la fel cum judeca si procesele oamenilor?? Se intelege, normal, cu cat vor avea mai multi bani discriminatoriu fata de celelalte institutii ale statului, cu atat mai mult vor face ce vor, ca cetatenii de rand ii platesc ca sa-i tina la usa tribunalului atunci cand au nevoie de justitie, nu mai vorbim de dreptate. Daca jumatate de tara castiga un proces pe aceeasi actiune identica, cealalta jumatate de tara pierd pentru ca suntem in Romania si numai la noi se poate judeca asa...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei