Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 sep 2009 - Anul XIV, nr. 210 (4196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din Panteonul urbei

Remember Ion Cârdei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Se-mplinesc în această toamnă (în ziua de 12 a lunii septembrie) 103 ani de la naşterea pictorului şi sculptorului Ion Cârdei.
Cea mai mare parte a lucrărilor lui Ion Cârdei, aproximativ 5.000 de desene (seturi tematice şi lucrări reprezentând în special imobile din capitală în care au trăit personalităţi literare), se află la Muzeul Literaturii Române, alte circa 80 de desene îmbogăţesc zestrea artistică a Muzeului de Istorie din Bucureşti, iar câteva tablouri („Ciprian Porumbescu compunând <Crai Nou>”, „Biserica Mirăuţi”, „Biserica Sf. Nicolae” şi „Portretul lui Victor Morariu”) fac parte din colecţia de artă a Complexului Muzeal Bucovina Suceava.

 

Profesorul de desen

Născut în anul 1906 în satul Suharău, Ion Cârdei a urmat cursurile Liceului „Grigore Ghica Voievod” din Dorohoi şi a fost remarcat, încă de pe băncile şcolii, de către profesorul Nicolae Popovici, „el însuşi pictor şi om vrednic”, cum l-au caracterizat contemporanii.
În anul 1925, Ion Cârdei s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Iaşi şi, după ce şi-a continuat studiile de specialitate la Bucureşti, a activat câţiva ani ca profesor de desen la Baia Mare, venind apoi la Liceul „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde a avut catedră până în anul 1938, când s-a transferat la Cernăuţi.

 

Bustul lui Ciprian Porumbescu

În anul 1933 a concurat alături de Gheorghe Bilan, de Dumitru Leonida şi de Ion Irimescu (care tocmai îşi terminase studiile artistice la Paris) şi a câştigat competiţia pentru executarea bustului lui Ciprian Porumbescu, bust care a fost amplasat în Parcul Central din Suceava, fiind dezvelit la data de 12 octombrie 1933.
Cu banii câştigaţi pentru executarea bustului, Ion Cârdei, împreună cu soţia sa Adelina (profesoară de limba şi literatura română la Liceul de Fete „Doamna Maria”, cunoscută şi apreciată ca poet, onorată în anul 1936 cu premiul „La Cigale d’Or” pentru volumul de poeme „Suceava voievodală”), au făcut o excursie la Veneţia, unde Ion Cârdei a urmat apoi şi o specializare la Academia de Arte.

 

Bustul lui Mihai Eminescu

Ion Cârdei a fost membru fondator al Reuniunii muzical-dramatice „Ciprian Porumbescu” şi împreună cu soţia sa au fost membri ai Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.
Artistul a realizat în praf de piatră, în anul 1935 (înainte de a urma cursurile de specializare la Academia de Arte Frumoase din Veneţia), bustul lui Mihai Eminescu, bust care s-a păstrat în podul Liceului „Ştefan cel Mare” şi pe care fostul său elev, Neculai Moscaliuc, l-a găsit în podul liceului şi l-a turnat în bronz, după şase decenii, amplasându-l pe soclu, cu sprijinul Primăriei Suceava, în scuarul din apropierea Bisericii Sf. Nicolae.

 

„Premiul Moldovei” pentru activitate artistică

Ion Cârdei, care a fost membru al Ordinului „Coroana României”, onorat, în anul 1940, cu „Premiul Moldovei” pentru activitatea sa artistică, s-a stins din viaţă la Bucureşti, la data de 10 decembrie 1970, iar soţia sa, Adelina (pe care Elena Văcărescu a „botezat-o” cu pseudonimul Laerte), care scria „Suceavă, nu te pot uita! / Mi-e sufletul prea plin de tine…/ Aş vrea iar paşii prin ruine / Să-mi port, visând mărirea ta”, a trecut în lumea de dincolo la data de 2 noiembrie 1987.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Remember Ion Cârdei.
 Vizualizări articol: 4675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Remember Ion Cârdei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei